La Unipau recorda la figura de Chico Mendes en la diada per la no-violència

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per la Unipau

El sindicalista brasiler Chico Mendes ha estat el protagonista de la diada per la no-violència organitzada per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) en un acte diumenge al migdia al Celler Cooperatiu. “Ecologista, defensor de la terra i el territori, que va ser assassinat a Xapuri, el mateix lloc de la selva amazònica que el va veure néixer”, reivindiquen des de la Unipau, “original en les seves propostes, i profund humanista, va generar i impulsar alternatives respectuoses amb la selva i els seus pobles, a la vegada que es milloraven les condicions de vida dels i les treballadores del cautxú”.

Mendes va ser reconegut mundialment per la defensa dels drets dels recol·lectors de cautxú i els pobles indígenes. Al 1985 va participar en l’organització del Congrés Nacional de cautxers. Tres anys més tard va ser assassinat al davant de casa seva, després del qual desenes d’entitats van crear el Comitè Chico Mendes per evitar que el crim quedés impune. No va ser fins el 1990 que els ranxers Darly i Darcy Alves van ser condemnats a 19 anys de presó pel seu assassinat.

D’entre les accions més reconegudes del seu activisme es troba la participació i organització d’empates, accions no violentes per impedir la tala d’una part de la selva explotada de forma sostenible pels recol·lectors de cautxú. La primera es va fer al 1976 i fins al 1988 se’n van celebrar 45, que van permetre salvar 1,2 milions d’hectàrees de selva però que van ser respostos amb centenars de detinguts, desenes de torturats i diversos assassinats.

La diada de la no-violència ha servit per presentar un curtmetratge de Proyecto Zoroastro (format per alumnes de comunicació audiovisual de la Universitat Autònoima de Barcelona) en col·laboració amb la Unipau sobre l’assassinat de Chico Mendes: “El camí és llarg i els qui van donar els primers passos no arribaran a caminar al final de la senda. El nostre deure és honorar la seva lluita, caminant en la mateixa direcció fins al final, combatent contra aquells que van encendre el foc que fa cremar la nostra llar”. El curt s’emmarca en el 50è aniversari de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

A l’acte han intervingut la directora de la Unipau, Neus Sotomayor, que n’ha fet la presentació i Mònica Pérez Masoliver, que ha llegit un text José Maria Perceval en què s’explica la figura de Mendes: “Era una persona que entenia la necessitat de mobilització de les multituds per assolir els objectius”. La Unipau ha reivindicat la vessant ecologista, sindicalista, obrera, en defensa de les cultures i la humanitat i revolucionària de Chico Mendes.

També ha fet una petita intervenció el president de la Unipau, Arcadi Oliveres. L’acte ha acabat amb la interpretació musical d’un poema de Chico Mendes per part del cantautor, membre de la Unipau i president de l’Ateneu, Àlvar Roda.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article