ERC reivindica el pla d’enfortiment de l’atenció primària i es compromet a transformar el CAP Sant Cugat en un CUAP

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Juli Fernández, candidat comarcal d’ERC al número 17 de la llista per Barcelona, ha defensat el reforçament de l’atenció primària i la conversió del CAP Sant Cugat (C/ de la Mina) en un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), una proposta que també llença per a la ciutat de Rubí. Alhora, ha dit que, un cop impulsat l’Hospital Ernest Lluch per als municipis de Montcada, Cerdanyola i Ripollet, la seva proposta és que la legislatura vinent serveixi per iniciar els tràmits per fer un hospital similar per a Sant Cugat i Rubí.

La trobada amb els mitjans, celebrada aquest dimarts al matí al costat del CAP i on també han acudit l’alcaldessa, Mireia Ingla; la regidora de Salut, Gemma Aristoy, i el portaveu de Rubí, Xavier Corbera, també ha servit per reivindicar el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària: “Hem mobilitzat 300 milions d’euros i hem buscat nous perfils professionals”.

Crítiques i respostes al Pla

La Marea Blanca Sant Cugat s'ha mostrat crítica amb aquestes propostes, tot reconeixent l’esforç però denunciant que es tracta d’una proposta insuficient: “Les mesures anunciades per Salut són totalment insuficients, especialment pel que fa a les figures de medicina i infermeria, ja que només es preveu incorporar la figura d’un/a metge i un infermer/a. Tot i que Marea Blanca no disposa de dades sobre el nombre de professionals contractats ara mateix, entén que és impossible que amb només aquestes dues incorporacions es pugui tornar a la presencialitat”.

El col·lectiu també lamenta que no s’ha concretat la repercussió d’aquesta proposta sobre els consultoris de la Floresta i les Planes, amb l’atenció limitada i sense metge o metgessa, i ha demanat saber la concreció dels nous perfils específics. La Marea Blanca demana recuperar l’atenció presencial a tots els CAPs, tant els gestionats per l’Institut Català de la Salut com els que no. “Marea Blanca Sant Cugat està encara pendent de la reunió amb el departament de Salut, els equips gestors de Mútua i les direccions dels CAP per poder accedir a informació de primera mà sobre la gestió de l’atenció primària en aquest context excepcional”, expliquen a un comunicat.

Davant la pressió de col·lectius com la Marea Blanca, Fernández ha dit: “Segur que hi ha coses que es poden fer millor però no s’ha tancat l’atenció primària, s’ha reforçat, i només s’han hagut de fer reorganitzacions provisionals”. En aquest sentit, ha demanat comprensió pel tancament d’alguns serveis: “Hem de protegir la gent més vulnerable i per això prioritzem mantenir l’assistència domiciliària, l’atenció a la cronicitat...” Per això ha agraït la feina del personal i dels gestors sanitaris.

De fet, tot i les crítiques al Pla, Fernández el defensa com un esforç ingent que suposa la incorporació de 3.800 professionals arreu del país: “És incrementar la plantilla en un 17%”. Diu que aquest esforç permet millorar l’atenció en el marc de la pandèmia, quan la pressió assistencial ha crescut arreu. Segons el candidat, s’han revertit les retallades del 2010 i aquest esforç ha permès evitar la saturació dels hospitals. Una feina que, diu, s’haurà de mantenir un cop passada la pandèmia.

Un hospital per a Sant Cugat i Rubí

Davant el compromís de la Generalitat de construir l’Hospital Ernest Lluch, depenent del Parc Taulí de Sabadell, per donar servei als municipis de Montcada, Cerdanyola i Ripollet, Fernández ha cridat a replicar el model per a Sant Cugat i Rubí. Deixant enrere la proposta de compra de l’Hospital Universitari General de Catalunya llençada al 2016 pel conseller Toni Comín, el candidat d’ERC diu que aquesta iniciativa no és tampoc la recuperació de la idea de fer l’hospital Vincenç Ferrer ja que, assegura, neix d’analitzar les necessitats actuals.

“L’activitat de l’HUGC és més alta que al 2015 per la incorporació de la UIC i els espais i la gestió són diferents als d’aquell moment”, ha assegurat Fernández, “crec que hem d’analitzar tots els escenaris però la proposta de l’Ernest Lluch pot encaixar d’una manera millor”. ERC, per tant, es proposa emprar la legislatura vigent per buscar espais per fer el nou centre hospitalari amb una gestió totalment pública, potser depenent del Consorci Sanitari de Terrassa.

*NOTA: A la primera versió d'aquest article s'indicava que el posicionament de la Marea Blanca venia derivat de la segona assemblea del col·lectiu però aquest posicionament el van fer al desembre, en resposta a les propostes del Departament per a la ciutat. El col·lectiu va tornar a enviar per error el mateix comunicat un cop passada la segona assemblea.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article