Solucions per a una menstruació sense residus

per Clara Ontañón

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Ontañón / eCareYou Innovation

Tot i que cada dona té un cicle menstrual diferent, la literatura científica estima que de mitjana s’utilitzen entre 12.000 i 14.000 tampons o compreses durant una vida fèrtil. El 90% de les compreses convencionals són de plàstic i en el cas dels tampons, no només l’aplicador i l’embolcall també ho són, sinó que el 6% del mateix tampó conté polipropilè, polietilè i polièster. Per tant, es calcula que cada dona que utilitza aquests productes genera més de cent quilos d’escombraries no reciclables. A part de la quantitat de residus que genera, l’impacte mediambiental dels productes d’higiene femenina també té en compte la fabricació, producció, empaquetament i transport.

És per això que cada vegada és més comú utilitzar productes alternatius que suposin una reducció de l’impacte ambiental i econòmic a les butxaques –actualment els productes d’higiene íntima femenina estan carregats amb el 10% de l’IVA–. Dos dels productes alternatius més populars són les compreses de tela i la copa menstrual. Des d’elCugatenc hem contactat amb dues persones que es dediquen a la creació de productes d’higiene femenina a Sant Cugat amb models de producció molt diferents: la modista Paola Delbalzo que confecciona compreses de roba a casa seva i les ven per les xarxes socials, i Joan Garriga, soci fundador d’una empresa que produeix copes menstruals de manera industrial.

Paola Delbalzo va decidir-se a fer compreses de tela perquè les seves clientes li'n demanaven, i després de fer proves amb diferents patrons i materials va arribar al disseny que actualment ven a través de la marca Selkies, que es pot trobar a l’Instagram i a les fires d’artesania del municipi: “Només faig servir materials naturals, l’interior és gasa de cotó i l’exterior de fibra de bambú un material molt absorbent i a la vegada fàcil de netejar”. Tot i que tenen una capacitat d’absorció considerable, els materials naturals no són impermeables i en regles molt abundants acaba traspassant i creant taques, aquesta és una de les raons per les quals els estampats de les compreses de tela són de colors foscos. Per a Delbalzo les compreses de tela tenen múltiples avantatges:  “La pell transpira millor, el tacte és suau, no hi ha additius artificials, ajuda a familiaritzar-nos amb la nostra sang i òbviament té un impacte ecològic mínim”.

Tot i que la patent del tampó es va realitzar als anys 30 als Estats Units, a Espanya no es va introduir fins als anys 60, i als anys 80 amb l’aplicador. En etapes anteriors les dones rentaven a mà els productes higiènics i de criança per reutilitzar-los. La comercialització dels productes d’un sol ús va ser una disminució de la càrrega de feina de neteja i també va permetre una major llibertat de moviment a les dones durant el cicle menstrual.

El que en el seu moment va ser un avanç, actualment se li ha d’afegir la perspectiva ecologista i de salut femenina: “La indústria ens ha convençut que aquestes peces han de ser d’un sol ús i creiem que netejar les compreses amb la rentadora i tornar-les a fer servir és una cosa de la prehistòria”, explica. La modista seguirà confeccionant compreses de tela tot i que no són molt rendibles econòmicament, ja que el preu és competitiu amb les compreses convencionals, però per altra banda no s’acostumen a trobar a les farmàcies.

La ginecòloga Magda Ros ofereix un punt de vista mèdic sobre les productes alternatius que reconeix que cada vegada utilitzen més dones: “És millor utilitzar compreses de cotó o materials naturals perquè la pell de la vulva és molt sensible i segons quins productes fiquen a les compreses sintètiques poden generar al·lèrgies i picors”. Així i tot, la doctora Ros no és molt partidària del seu ús: “Crec que les compreses no són massa higièniques perquè estar 4 o 5 hores amb la humitat pots arribar a fer fongs”, i fa èmfasi que és important canviar-les sovint. 

Per a la doctora, l’alternativa més pràctica per a la vida diària és la copa menstrual: “Al principi només es venia per internet però poc a poc s’ha anat introduint”, però afegeix que hi ha dones que els hi molesta: “Has d’encertar la talla, a les dones que tenen poca regla els aconsello fer servir lubricant i també s’ha d’anar amb compte si es presenta al·lèrgies al làtex o a la silicona”.

 A Sant Cugat està establerta l’empresa farmacèutica d’higiene i salut per a la dona eCareyou que des del 2016 produeix una copa menstrual anomenada Enna Cycle que té la particularitat de tenir un llarg fil de silicona, un aplicador i tres talles diferents i a més han afegit quatre forats a la part superior per què no faci el buit a l'hora d'extreure-la. Joan Garriga, un dels fundadors de l’empresa, ens explica que el disseny neix d’una anàlisi qualitativa: “No enteníem per què la copa menstrual, que és sana, còmode i barata havia tingut tan poca implementació i a través d’un estudi vam concloure que a les dones els feia fàstic la sang, que els presentava problemes a l’hora de buidar-la, que els feia por no trobar-la un cop a dins, temien que la sang vessés...”. Garriga creu que la societat del consum té a veure amb que hagi costat tant la normalització de l’ús de la copa: “La menstruació ha tingut un estigma històric i també ha interessat que es consumissin molts tampons fins i tot, estan dissenyats perquè sembli que has sagnat més”. De fet, la patent de la copa menstrual es remunta als anys 30 per l’estatunidenca Leona W. Chalmers, durant la mateixa dècada que la patent del tampó.

Paradoxalment una de les estratègies de màrqueting que ha seguit l’empresa eCareyou Innovation per arribar a més dones és precisament allunyar la copa menstrual del món sostenible i presentar-la com un producte sanitari amb un disseny de silicona rosa perquè dissimuli el color de la menstruació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article