Les queixes per l’espai de socialització de gossos del camí de Sant Cugat al Papiol centra el Consell de Mira-sol

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Les queixes del veïnat que es troba afectat per la instal·lació de l’espai de socialització de gossos al camí de Sant Cugat al Papiol han marcat el Consell de Barri de Mira-sol celebrat de forma telemàtica aquest dijous per la tarda. Ferran Blanch ha fet de portaveu del veïnat que té el correcan paret amb paret amb les seves llars per demanar una solució que passi per canviar la ubicació d’aquest espai davant les molèsties de sorolls, olors i l’entrada de sorra als seus patis.

Blanch reconeix que la proposta de fer un espai de socialització de gossos, nascuda d’un procés participatiu, és bona però que la instal·lació d’aquest espai no pot anar en detriment del propi veïnat. Ha demanat que es compleixin les distàncies estipulades en la normativa i ha fet un repàs a casos d’altres municipis on s’han moguts espais similars per la proximitat als habitatges. També ha demanat al govern que escolti el Síndic de Greuges en la seva resolució que el veïnat interpreta que demana un canvi d’ubicació però el govern creu que es prou amb una modificació del projecte.

Sobre la taula hi ha la proposta del tripartit d’alterar l’espai per separar-lo quatre metres de les cases i ampliar-lo pels extrems però el veïnat de la zona ja hi ha presentat al·legacions tot dient que aquesta no és la solució perquè la problemàtica persistirà. El regidor de Participació, Marco Simarro, ha reconegut que fan una interpretació diferent de la resolució del Síndic i ha instat Blanch, com a representant del veïnat, a esperar que acabi el període d’exposició pública de la modificació per tornar-ne a parlar.

El veí ha acceptat la proposta tot insistint en la necessitat de canviar la ubicació i recordant que el veïnat s’ha organitzat penjant una pancarta en contra del projecte. Segons ha explicat, altres conciutadans els han fet suport i fins i tot han deixar d’acudir a l’espai per no molestar-los. De fet, en la pròpia sessió del Consell diversos veïns han fet suport a la reivindicació de Blanch.

Tornar a editar conjuntament el Som Mira-sol

L’altra gran petició del Consell de Barri ha estat demanar al govern municipal que es tornin a convocar els vocals escollits pel propi òrgan de participació per a la realització del butlletí informatiu del barri. La darrera edició, centrada en els pressupostos participatius, es va elaborar directament des del departament de comunicació de l’Ajuntament. La presidenta del Consell, Pilar Gorina, ha pres el compromís de recuperar aquest espai de cara a la propera edició del butlletí.

El Complex Esportiu

D’entre els diferents punts referents al seguiment dels temes que fan els grups de treball creats a l’òrgan de participació, el Complex Esportiu ha estat el més rellevant. Segons ha informat el govern, amb un pressupost de 6.2 milions d’euros per a les dues primeres fases, l’obra es troba pendent d’aprovar-se un conveni entre el Departament d’Educació i l’Ajuntament que permetrà executar el Pla Especial de fixació de volums i usos, un conveni que Gorina assegura que estarà enllestit en breus.

Les dues primeres fases preveuen la construcció del complex aquàtic i dels vestidors de la piscina (fase 1) i els vestuaris, l’espai d’activitat física i el bar (fase 2). Quedarà pendent, doncs, la fase 3, que preveu una pista coberta, un camp de futbol 7 i nous vestidors. Es preveu que les obres es finalitzin al maig del 2023 i que les fases 1 i 2 puguin entrar en funcionament al juny del 2023. Es preveu que a l’abril del 2021 es pugui fer l’aprovació inicial del projecte i que, un cop feta l’aprovació definitiva, es puguin adjudicar les obres al novembre del 2021 perquè comencin al gener del 2022.

Pista de Mas Gener, pantalles de l’AP7 i altres temes de seguiment

La sessió d’aquest dijous ha servit per repassar alguns dels temes habituals del Consell de Barri. S’ha explicat que es prepara un estudi de viabilitat per plantejar alternatives davant la impossibilitat de cobrir la pista de Mas Gener, que l’Ajuntament s’ha reunir amb la Delegació del Govern per insistir amb la instal·lació de les pantalles de l’AP7 a Mas Gener, que ja s’han iniciat les obres de consolidació de la Masia de Can Rabella –on s’instal·larà un centre d’emprenedoria–, que ja s’ha aprovat el projecte d’ampliació del pati de l’escola del Turó de Can Mates, que ja s’ha solucionat la problemàtica per la sortida de fums dels locals de la plaça Doctor Pila i que als pressupostos participatius hi ha una proposta per instal·lar pèrgoles per reduir la reverberació del soroll de la plaça.

El govern també ha informat que la col·locació de plaques solars al Casal està en contractació, que s’encarregarà el projecte per reparar el sot de l’avinguda dels Països Catalans, que s’haurà de buscar un emplaçament alternatiu per al circuit de cotxes de Mas Gener perquè és un terreny inundable, que l’EMD i l’Ajuntament segueixen negociant per presentar el projecte de l’avinguda Baixador, que hi ha una proposta per millora d’aquesta avinguda als pressupostos participatius i que difícilment es podrà fer cap activitat presencial pel Carnaval.

Preguntada pel veïnat, Gorina també ha dit que no es podrà tornar a conrear als terrenys de Can Cabassa fins que es tingui la titularitat dels tres terrenys, que hi ha bona sintonia amb Rubí per al soterrament de la torre d’alta tensió de Mas Gener, que durant els propers mesos s’hauria d’iniciar la segona fase de la naturalització de la riera de Can Cabassa i que encara no s’ha trobat una solució per a les papereres, que vessen amb les bosses per les ventades.

Les propostes que es podran votar als pressupostos participatius

El Consell de Barri també ha servit per presentar les propostes de Mira-sol que es podran votar en la propera edició dels pressupostos participatius. Estan distribuïdes en els eixos de persones, ciutat i planeta. A més, com a mínim s’haurà d’executar un projecte per a Mas Gener, un per a Can Cabassa, un per a Can Mates i un per a Mira-sol. Són les següents:

Persones

– Rocòdrom d’escalada al pati del Casal Mira-sol. Realitzar un rocòdrom d’accés lliure amb paviment de seguretat (50.000 euros, inversió)

– Creació d’un parc per a patinets i bicicletes. Ampliar els espais del barri on poder practicar amb patinets i bicicletes (50.000 euros, inversió)

– Remodelar les butaques del Teatre del Casal de Mira-sol. Millorar el pati de butaques per generar un teatre còmode (50.000 euros, inversió)

– Cicle de cinema al Casal de Mira-sol. Es proposa un cicle de cinema al teatre i a l’aire lliure els mesos d’estiu (5.000 euros, ordinari)

– Activitats familiars i per totes les edats. Programar activitats al barri per enriquir l’oferta cultural del barri (5.000 euros, ordinari)

– Lleure per a persones amb diversitat funcional. Oferir activitats per a persones amb diversitat funcional de totes les edats (5.000 euros, ordinari)

– Activitats i debats per joves i difondre els espais del barri per a joves. Realitzar activitats pensades per a joves, promoure el debat i l’intercanvi d’idees, i fer una campanya per donar a conèixer els espais per joves i adolescents (5.000 euros, ordinari)

– Tallers per a la gent gran de memòria, creació i moviment. Programació d’activitats gratuïtes al Casal de Mira-sol (5.000 euros, ordinari)

– Tallers per a la gent gran de memòria, creació i moviment. Programació d’activitats gratuïtes al Casal de Mira-sol (5.000 euros, ordinari)

– Bancs per la gent gran i potenciar espais de trobada. Ubicar nous bancs a l’entorn del mercat, l’Av. Montserrat Roig i l’Av. Can Cabassa a l’entorn de la riera per facilitar la socialització i el descans (40.000 euros, inversió)

– Festival cultural amb les entitats del barri. Fer una diada cultural amb la participació de les associacions de veïns i veïnes i entitats de Mira-sol per potenciar-les i donar-les a conèixer (5.000 euros, ordinari)

– Pantalles per difondre les activitats que es realitzen al barri. Ubicar elements que permetin difondre les activitats que es fan al barri (20.000 euros, inversió)

– Formació per reduir estereotips de gènere a les escoles. Oferir formació a mestres, educadors i monitors per incorporar noves eines de coeducació (5.000 euros, ordinari)

– Jornada de promoció de l’esport femení. Jornada de tastets d’esports per promoure la participació femenina i una campanya de comunicació (5.000 euros, ordinari)

Ciutat

– Aparells gimnàstics a Mas Gener. Incorporar aparells gimnàstics i taula de ping-pong per potenciar l’entorn de la pista poliesportiva de Mas Gener (40.000 euros, inversió)

– Lavabos públics als parcs. Incorporar un o dos lavabos públics als parcs (50.000 euros, inversió)

– Pèrgoles a la Plaça Doctor Pila. Situar pèrgoles a les terrasses de la plaça i augmentar la vegetació (50.000 euros, inversió)

– Enjardinament dels voltants del CAP Can Mates. Plantar nova vegetació als espais municipals de l’entorn del CAP (40.000 euros, inversió)

– Renovar el parc infantil de la pista de Mas gener. Instal·lar nous elements de joc a l’espai del c. Gabriel Ferrater per potenciar-ne el seu ús (50.000 euros, inversió)

– Millora dels parterres de la Rambla del Baixador. Col·locar bancs, plantar arbrat i altres elements de lleure per potenciar aquests espais de Mas Gener entre c.Tenerife i Pl. dels Pins (50.000 euros, inversió)

– Millorar l’accessibilitat d’un pont del Parc del Turó de Can Mates. Modificar un dels ponts amb escales del parc per facilitarel pas de cadires de rodes i cotxets infantils (50.000 euros, inversió)

– Accions per promoure un mercadet de pagès de productes de proximitat. Promoure un mercadet setmanal d’aliments de proximitat al barri. Dependrà de l’interès dels comerciants (5.000 euros, ordinari)

– Accions per impulsar la creació d’una cooperativa de consum. Realitzar una campanya i facilitar suport per la creació d’una cooperativa (5.000 euros, ordinari)

Planeta

– Accés a la Llacuna dels Alous. Donar a conèixer i facilitar un millor accés a la Llacuna dels Alous de Mira-sol per potenciar el seu ús (50.000 euros, ordinari)

– Connexió del carril bici HGC amb el Tanatori. Adaptar aquest recorregut per vianants i bicicletes enllaçant amb l’Avinguda Montserrat Roig (50.000 euros, inversió)

– Carril Bici de Mas Gener al Camp de futbol i el Casal de Mira-sol. Incorporar una via ciclable amb calçada compartida i pacificació de carrers per connectar Mas Gener amb la xarxa de carrils bici existents (50.000 euros, inversió)

– Ombra a la pujada de l’Estació de Mira-sol al Mira-sol Centre. Facilitar ombra per fer més agradable i còmode caminar per aquest tram de carrer (50.000 euros, inversió)

– Punt de càrrega elèctrica per a cotxes i motos. Ubicar un punt de recàrrega de vehicles elèctrics per facilitar la mobilitat més sostenible (50.000 euros, inversió)

– Millorar l’eficiència energètica als equipaments. Fer un estudi i accions de millora de l’eficiència dels equipaments del barri (50.000 euros, inversió)

– Introduir òlibes per a la biodiversitat i el control de rates. Ubicar caixes niu d’òlibes a l’entorn de Can Mates o altres ubicacions viables. (5.000 euros, ordinari)

– Assessorament per als ajuts en pobresa energètica. Donar a conèixer i facilitar assessorament per als tràmits en les ajudes socials (5.000 euros, ordinari)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article