El 8M reivindicarà les cures, la fi de les violències masclistes, els drets laborals, l’habitatge, l’educació i l’antiracisme

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Comitè de Vaga Feminista va celebrar la seva primera assemblea ara fa dos caps de setmana per posar les bases de la mobilització del proper 8M. A un mes del dia de la dona treballadora, ja se saben els eixos de reivindicació d’aquest 2021: les dones grans i les cures, les violències masclistes, els drets laborals, l’educació, l’habitatge i l’antiracisme. Per fer les reunions amb el menor nombre de persones possible, cada eix té una comissió de treball pròpia.

Cada comissió té el seu dia de trobada i, a més, per facilitar la trobada entre totes elles i amb les dones que no hi puguin acudir, s’han previst dues assemblees obertes el 17 i 27 de febrer, a més d’assemblees de coordinació entre les comissions cada dimecres a les sis de la tarda. Per ara no han decidit quines adaptacions faran en la mobilització per tal de minimitzar el risc de contagi en el marc de la pandèmia.

Tot i això, com ja van fer l’any passat, preveuen una setmana de lluita amb propostes diferents, desconcentrant la reivindicació i, alhora, permetent que les persones es puguin sumar als actes els dies que puguin o triant l’eix temàtic de cada activitat. Les comissions han de preveure quines convocatòries fer dins de la setmana del 8 de març.

L’any passat el Comitè de Vaga va organitzar tallers, xerrades, teatre, activitats familiars... que es van distribuir durant tota la setmana fins culminar en la gran mobilització del dia 8, que just era diumenge. Les accions van començar amb una performance a l’estació en contra de la repressió i en suport a 8 mil motius, que mesos més tard va conèixer l’escrit d’acusació de la Fiscalia pel tall de vies a la vaga feminista del 2018.

El 8M del 2020 va estar marcat per una manifestació –amb capçalera no mixta– convocada pel Comitè de Vaga que va recórrer els carrers del centre de la ciutat i que va acabar amb la perfomance Un violador al teu camí. Pel recorregut es van fer aturades a alguns comerços per cridat a la vaga i es va llegir un manifest a l’Ajuntament abans d’arribar a la plaça d’Octavià on Hora Bruixa, sumant-se a la crida dels col·lectius feministes i anticapitalistes d’arreu dels Països Catalans, van pujar a la muralla del Monestir i van desplegar una pancarta. Poc després van entrar a l’església per llegir un pare nostre alternatiu que va indignar els feligresos que eren a la missa del diumenge.

Tot i que la COVID-19 ja havia arribat a Catalunya, les autoritats encara no havien detectat la magnitud del problema sanitari que se’ls venia a sobre i no s’havia decretat cap mesura. La manifestació va ser, de fet, el darrer acte de protesta celebrat abans de les restriccions, que es van començar a aplicar sis dies després amb la declaració de l’estat d’alarma del març. Ara, amb restriccions més toves que les del març del 2020, el Comitè de Vaga haurà d’ajustar-se a les limitacions que suposa la pandèmia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article