ERC proposa la creació d’una conselleria d’acció climàtica

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb un programa electoral que s’estructura sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ERC ha presentat aquest migdia a Sant Cugat la seva voluntat de crear una conselleria d’acció climàtica que abordi els reptes ambientals als quals s’enfronta Catalunya. L’objectiu d’aquesta, ha explicat Juli Fernández, candidat comarcal número 17 a la llista per Barcelona, és afavorir el treball interdepartamental amb els ODS com a referència, assimilant a la Generalitat la tasca que fa a l’Ajuntament la seva companya de partit Alba Gordó, comissionada per l’emergència climàtica.

Gordó, per la seva banda, ha posat en valor l’aposta d’ERC de fer la conselleria “diferenciada de la de sostenibilitat i amb l’objectiu de minimitzar els impactes de les nostres accions en aquest canvi climàtic”. Reconeix que fa anys que s’hauria d’haver tingut una conselleria d’aquestes característiques i que per això el seu partit la porta com una de les propostes de cara a les eleccions del 14F. La comissionada per l’emergència climàtica ha aprofitat l’avinentesa per dir que la Zona de Baixes Emissions (ZBE) entrarà en vigor en una primera fase abans de l’estiu.

L’alcaldessa i número 83 a la llista, Mireia Ingla, també ha posat en valor l’acció feta a Sant Cugat des de l’acord de govern tripartit amb accions com la declaració de l’emergència climàtic i la implementació de l’anella verda, fons escollit per fer la roda de premsa d’aquest divendres: “Després d’uns quants mesos de l’entrada en vigor de l’anella verda, la gent de Sant Cugat en fa ús i és conscient que ha significat una millora de la mobilitat com a tal i, sobretot, de les seves conseqüències en el canvi climàtic”.

Ingla reconeix que no tenen dades concretes de l’ús perquè no hi ha cap comptador de bicicletes dins del recorregut de l’anella però que durant els darrers mesos han arribat a registrat increments d’un 70% de pas pels comptadors existents. També considera que, després d’ajustar-se a algunes de les peticions dels comerciants del centre, l’anella és acceptada i ja no genera controvèrsies. Defensa que aquesta infraestructura també té la finalitat de cohesionar la ciutat i fer suport al comerç de proximitat.

Un canvi de paradigma en la mobilitat

Precisament afavorir les formes de mobilitat sostenible ha estat una de les reivindicacions de Fernández, que l’ha defensat com una mesura no opcional ja que el model actual és insostenible. En aquest sentit ha defensat la construcció d’infraestructures per permetre la mobilitat en bicicleta i altres transports sostenibles dins i entre municipis. En aquest sentit, ha defensat ERC com el partit capaç de liderar el canvi.

Aquest nou paradigma passa, al seu parer, per deixar enrere iniciatives com la construcció del quart cinturó –que sí defensa acabar fins a Terrassa per no deixar només un petit tram–: “No té cap sentit desenvolupar infraestructures que es van dissenyar fa 60 anys i, a més, incompatible amb la defensa climàtica”. L’alternativa és, a ulls dels republicans, una xarxa ferroviària orbital als Vallesos i també la distribució de mercaderies en tren.

Transformació energètica

Entre les propostes dels republicans explicades per Fernández destaca l’elaboració d’un pla de transició energètica i ecològica que serveixi tant per produir energia neta com per treure el poder als monopolis. En aquest sentit, el candidat comarcal defensa la iniciativa de fer una empresa pública que produeixi energia amb plaques solars a les cobertes dels edificis públics de tot el país. En aquest sentit, Ingla ha explicat que Sant Cugat, que ja és líder en plaques fotovoltaiques en edificis privats, invertirà un milió d’euros per instal·lar plaques en edificis públics, tant municipals com nacionals.

Fernández també ha defensat que cal fomentar la producció d’energia neta a les cobertes dels edificis públics i privats de les ciutats i que, per aconseguir una incidència real, Catalunya hauria de tenir competències plenes en aquesta matèria. Ha reconegut les dificultats d’implantar grans instal·lacions fotovoltaiques en zones rurals per la resistència de molts municipis i, en conseqüència, proposa que la Generalitat lideri aquests processos amb instal·lacions més petites i d’acord amb el món municipal.

La gestió hídrica i els ODS com a valor

ERC també ha defensat que cal plantejar una nova gestió hídrica en dos sentits: evitar el malbaratament d’un bé que cada vegada serà més escàs i evitar desastres ambientals com el del Delta de l’Ebre. Defensa, a més, que cal pensar en termes no exclusivament ambientals i aplicar polítiques públiques que garanteixin l’accés a la ciutadania.

Alhora, davant de les crítiques d’un sector de l’ecologisme que veu amb recel els ODS, per plantejar un creixement econòmic compatible amb la sostenibilitat –i, per tant, amb una mirada oposada al decreixement–, el candidat comarcal ha acceptar que els objectius poden tenir matisos i punts de crítica però els ha reivindicat com una fortalesa per ser un acord global.

Resposta a una espontània

A meitat de la roda de premsa, una conductora ha aturat el seu cotxe per criticar els representants republicans pel que considera una deixadesa en l’aplicació de polítiques que afavoreixin una escola inclusiva. Davant la interpel·lació inesperada, Fernández ha assegurat que durant els darrers anys l’escola inclusiva ha rebut més recursos que mai, que cal comprar programes i també revisar l’execució dels pressupostos. L’ha convidat a fer una trobada per parlar-ne més a fons.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article