El retard en el pagament de les subvencions preocupa les entitats

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’advertència de l’Esbart del possible tancament de la seva seu pel no-cobrament de la subvenció al desembre ha estat segurament la situació més crítica de les explicades per les entitats del poble. Però no són l’única que s’ha vist amb l’aigua al coll. Un mes abans la directora de l’Escola Fusió, Gemma Navarra, advertia a aquest diari que el retard en el cobrament de la subvenció del 2020 deixava l’escola en una situació complicada, més encara davant d’unes restriccions sanitàries que han alterat –i aturat molts mesos– la seva activitat, el que ha portat la reivindicació de les escoles de música i dansa autoritzades i poder reprendre l’activitat musical adaptant-se als protocols aquest mateix dilluns després de la darrera modificació de les restriccions sanitàries.

Més enllà de les entitats culturals, la situació es repetia. Quan al novembre les entitats esportives explicaven a aquest diari com afrontaven les limitacions de la pandèmia, diverses d’elles van parlar del retard del cobrament de la subvenció de l’Ajuntament i, de fet, la Coordinadora d’Entitats Esportives en va demanar una explicació. També la Plataforma Animalista (PAS) explica a aquest diari que encara no han rebut la subvenció per a la protecció i benestar animals corresponent al 2020 tot i que aquesta va ser anunciada en un comunicat amb les de la resta d’entitats animalistes al novembre passat.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, assumeix el retard i explica que el govern ha treballat per posar-hi remei. Segons diu, totes les subvencions nominatives es van entregar abans d’acabar el 2020, com és el cas de l’Escola Fusió que, explica Navarra, va rebre la subvenció el 21 de desembre, cinc mesos més tard del que és habitual. “Vam haver de demanar un crèdit ICO i tot”, explica, “enguany no van seguir el mateix calendari però nosaltres necessitem el suport perquè tenim 30 professors i lloguers alts; prestem un servei públic”.

Davant d’aquesta situació, Navarra demana agilitzar la creació la xarxa de centres de música i dansa autoritzats i també que els espais culturals tornin a tenir una bonificació del 50% de l’IBI, com durant els dos anys precedents. La directora de l’Escola Fusió també insta el govern a aprovar el pressupost del 2021 el més aviat possible. Ara les entitats amb una subvenció nominal han de presentar la justificació de la subvenció, com cada any, tot i que algunes d’elles han demanat una pròrroga que el govern ha acceptat.

“Totes aquestes subvencions estan supeditades al pressupost anual, que es va aprovar tard [al juliol del 2020] i per això s’han entregat més tard”, explica la tinenta d’alcaldia, “a més, algunes d’elles tenien un error de picatge al pressupost i vam haver de modificar les partides, el que també ha suposat un retard”. Madrona diu que la voluntat del govern és mantenir les subvencions a les entitats i que per això si un any no es pot aprovar el pressupost o hi ha un altre retard s’hauran de buscar fórmules perquè s’entreguin els diners a temps.

Com que les subvencions nominatives vinculades a convenis estan marcades per les activitats recollides per aquest conveni, algunes entitats hi van renunciar perquè havien aturat l’activitat i d’altres no les han rebut completes, obligant a l’Ajuntament a fer una revisió de la quantitat a entregar. “En alguns casos hem optat per la contractació directa, com és el cas de Pedra i Sang”, explica Madrona, que pren el compromís de contactar amb les entitats abans de l’aprovació del pressupost per tenir el tràmit preparat per quan es pugui realitzar. Alhora diu que s’estudiarà si algun altre cas es pot substituir per una contractació directa i, en els restants, es faran convenis amb la mateixa estructura en ares de la transparència.

Pendents de pagament les subvencions de concurrència competitiva

En canvi, resten altres subvencions pendents de cobrament. És el cas de totes les de concurrència competitiva (generalment per projectes concrets) de les entitats que no havien demanat cobrar-les per avançat. Madrona explica que les que ho havien demanat han rebut una part de la subvenció i resten pendents de rebre la restant. En canvi, les entitats que no havien demanat el pagament per avançat encara no han rebut ni un euro, com és el cas de la PAS. Tot i això, explica la tinenta d’alcaldia, al 2020 van rebre menys sol·licituds que els anys precedents.

L’objectiu del govern respecte a aquest tipus de subvencions és, d’una banda, ampliar considerablement el pressupost –tot i que hores d’ara no han anunciat la xifra exacta– i, d’altra, presentar les bases abans de l’aprovació del pressupost del 2021 per permetre que les entitats es puguin presentar abans. Cal tenir en compte que aquest mandat no s’ha aprovat cap pressupost abans de començar l’exercici. L’any passat es va aprovar definitivament al juliol i aquest any encara no s’ha fet l’aprovació inicial. Madrona també es proposa que la concurrència pública es faci amb criteris puntuables i qualificables de forma objectiva perquè totes les entitats tinguin les mateixes oportunitats.

Les subvencions de resposta a la COVID-19 no es cobraran fins al març-abril

Per ara l’Ajuntament tampoc ha fet el pagament de les subvencions que va llençar per fer suport a les entitats afectades per la COVID-19. Aquestes subvencions estan vinculades al traspàs del romanent de tresoreria del 2020 al 2021 i per això diu Madrona que no es podran pagar com a mínim fins al març o l’abril. La tinenta d’alcaldia explica que han rebut moltes sol·licituds i diu que resten pendents de rebre la documentació completa de totes les entitats per començar a fer la valoració.

En un principi el govern municipal no havia previst mantenir aquesta línia de subvencions ja que es deuen a una causa conjuntural però, tenint en compte que les restriccions sanitàries per la pandèmia segueixen afectant l’activitat de moltes entitats del poble, Madrona no descarta fer una nova convocatòria. Per ara, però, resten pendents de l’evolució de les restriccions per decidir com donar-hi resposta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article