El Consell del Centre-Est prepararà la inauguració dels Jardins del Vallès

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

Un cop acabades les obres, a falta d’enllestir el tancament perimetral, el Consell de Barri del Centre-Est, celebrat de forma telemàtica aquest dimarts per la tarda, ha decidit crear un grup de treball per preparar la inauguració de l’espai. Ja l’any passat l’òrgan de participació va decidir celebrar les inauguracions de l’avinguda Cerdanyola i dels Jardins del Vallès per separat. Amb la pandèmia, es manté la proposta ja que només el parc, en estar tancat perimetralment, permet fer una inauguració ajustant-se a les mesures de seguretat.

La presidenta del Consell, Esther Madrona, ha dit que des de l’àrea cultura ja preparen activitats de jazz els diumenges del mes de juny pel migdia, si la pandèmia ho permet. Aquestes serien les primeres activitats celebrades des de la construcció de l’amfiteatre, nascut dels pressupostos participatius. Bona part del veïnat a posat en valor l’arranjament de l’espai, que prestarà servei a tota la ciutat i de forma quotidiana al veïnat del barri.

Víctor Ruiz, un dels veïns preocupats pel soroll i possibles pràctiques de botellón i similars, ha dit que el veïnat segueix amoïnat tot i que el govern ha mantingut l’acord de mesurament, no sobrecàrrega d’activitats i tancament nocturn de tot el parc. De fet, ha dit que ja s’ha detectat la pràctica del botellón fins i tot abans d’inaugurar-se l’espai. El regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, ha dit que l’impacte real no es coneixerà fins que es pugui reprendre l’activitat amb normalitat.

Dubtes pel nou carril bici a la ronda Nord i altres temes

El Consell d’aquest dimarts també ha servit perquè diversos veïns hagin plantejat dubtes sobre el nou carril bici i per a vianants que discorrerà adjacent a la ronda Nord. Davant les peticions del veïnat, la presidenta del Consell ha explicat que no s’eliminarà cap camí de circulació per a cotxes ni s’afectarà la zona verda. Tots els assistents han valorat aquesta proposta, nascuda dels pressupostos participatius, com una iniciativa positiva.

Madrona també ha dit que entre l’abril i el maig es convocarà una comissió de treball per definir l’ús del xalet que hi ha a la cruïlla entre l’avinguda Cerdanyola i el passeig Torreblanca. Ha pres el compromís de traslladar algunes queixes com el mal estat de l’edifici de la Xesca, ara en desús, l’aparició de nius de vespa velutina a Can Magí i la manca de manteniment en contenidors i parcs infantils.

Pressupostos participatius

El Consell de Barri també ha servit per fer un repàs a les propostes que es podran votar als pressupostos participatius. Estan distribuïdes en tres eixos: persones, ciutat i planeta. Aquestes són les propostes:

Propostes per al centre-est

Persones

– Aparells gimnàstics per totes les edats i parc de Cal·listènia a Coll Favà i Can Magí. Instal·lar aparells com bicicleta estàtica, el·líptica i parc de barres per poder fer exercici a l’aire lliure i per totes les edats. (50.000 euros, inversió)

– Hort urbà a Coll Favà com espai de convivència i aprenentatge al barri. Equipar un espai del barri com a hort urbà per al veïnat. La gestió es farà a través d’una entitat. (50.000 euros, inversió)

– Fomentar accions de voluntariat per a la gent més jove. Impulsar accions per ajudar gent més necessitada, gent gran sola, o gent amb diversitat funcional. (5.000 euros, ordinari)

– Recuperar el cultiu de la vinya com a projecte educatiu i de vincle intergeneracional. Plantar vinya a l’institut Joaquima Pla i Farreres per fer un projecte que impliqui l’escola i el veïnat. (30.000 euros, inversió)

– Jornades interculturals que promocionin el coneixement multicultural i intergeneracional. Fomentar l’intercanvi de coneixement de la gent gran als joves i entre cultures, es poden implicar els centres educatius i l’aula d’extensió universitària. (5.000 euros, ordinari)

– Impulsar grups de trobada per fomentar l’esport i la cohesió. Fer una campanya i un monitoratge inicial per impulsar la creació de grups per fer activitat esportiva i generar vincles entre persones. (5.000 euros, ordinari)

– Ampliar l’oferta d'activitats per a la gent gran. (5.000 euros, ordinari)

– Cursos de sensibilització vers la violència de gènere. Accions formatives per totes les edats i amb la col·laboració de les associacions de famílies. (5.000 euros, ordinari)

Ciutat

– Caixes niu d'Òlibes per a la biodiversitat i el control de ratolins. Fomentar la presència d’òlibes per fer un control biològics dels rosegadors i alhora fomentar aquesta au nocturna protegida. (20.000 euros, inversió)

– Espai d’estada multigeneracional amb bancs i taules de pícnic a l’ombra. Generar nous espais d’estada als espais lliures del barri. (30.000 euros, inversió)

– Espai de lleure i joc atractiu per diferents edats als Jardins del Vallès. Completar els elements de jocs per fomentar l’ús d’aquest espai com a espai de trobada veïnal i familiar. (50.000 euros, inversió)

– Espai de socialització de gossos a Can Magí i Coll Favà. Incorporar un nou espai on els gossos puguin córrer deslligats sense molestar a les altres persones. (30.000 euros, inversió)

– Juguem a tennis taula al barri i a l’Institut Joaquima Pla i Farreras. Dotar de diverses taules per jugar a tenis taula al pati de l’institut i als parcs del barri. (15.000 euros, inversió)

– Instal·lació d’una pèrgola vegetal al sorral infantil dels jardins del Vallès. Dotar d’ombres el parc per facilitar el seu ús a l’estiu i alhora fer-lo més verd i acollidor. (15.000 euros, inversió)

– Millora i arranjament general del Parc Torrent de Ferrussons entre Coll Favà i Can Magí. Arranjar el pont i les escales d’aquest espai verd per fomentar el seu ús de pas i estada. (50.000 euros, inversió)

– Campanya de civisme sobre la tinença responsable de gossos per recollir els excrements. Fer una campanya per evitar els excrements al carrer i als espais verds. (5.000 euros, ordinari)

– Fomentar el comerç de proximitat i el consum cooperatiu. Fira anual del producte de proximitat i impuls del comerç del barri. (5.000 euros, ordinari)

Planeta

– Aparcaments de bicicletes a l’entorn dels supermercats i comerços. Ubicar aparcaments en forma d’U invertida per facilitar l’aparcament per la compra i el desplaçament al barri. (15.000 euros, inversió)

– Punt de càrrega per a vehicles elèctrics. Ubicar un nou punt de càrrega per als vehicles elèctrics. (50.000 euros, inversió)

– Escultura urbana per la recollida de taps de plàstic. Ubicar un element artístic al barri que alhora permeti recollir taps de plàstic en benefici d’una entitat. (20.000 euros, inversió)

Propostes per al centre (est, oest i nucli)

Persones

– Equipament pel local d’entitats de malalties neurològiques, càncer i cronicitat. Per a desenvolupar la tasca de suport a la ciutadania en situació de vulnerabilitat que realitzen les entitats, cal dotar l’espai d’equipament terapèutic i equips informàtics. (50.000 euros, inversió)

– Horts urbans als barris del centre de la ciutat, per avançar en la sobirania alimentaria i el consum de km 0. (150.000 euros, inversió)

– Construir un pump-track (circuit lúdic per a bicicletes) i un nou Skate-park, per a disposar d’un espai on poder fer esport i jugar amb bicicletes, patinets, patins i skates. (150.000 euros, inversió)

– Art Mural en les façanes/parets dels nostres edificis. Decorar façanes i parets mitgeres d’edificis amb pintura mural. (150.000 euros, inversió)

– Omplir de cultura els parcs. Programar cinema a l’aire lliure i concerts de jazz i sardanes de dones compositores, aprofitant els parcs de la Ciutat. (15.000 euros, ordinari)

– Programació alternativa i local al Teatre Auditori i al Teatre de la Unió, per a fomentar les companyies i la producció artística local. (15.000 euros, ordinari)

– Equipament pel local d’entitats de malalties neurològiques, càncer i cronicitat. Per a desenvolupar la tasca de suport a la ciutadania en situació de vulnerabilitat que realitzen les entitats, cal dotar l’espai d’equipament terapèutic i equips informàtics. (50.000 euros, inversió)

Ciutat

– Crear un petit aiguamoll al torrent de Llaceres, per millorar la qualitat de l'aigua i depurar-la de manera natural, en un tram molt concorregut on l’aigua hi arriba bruta i provoca males olors. (150.000 euros, inversió)

– Millorar els límits de l’estany de la Guinardera, amb “platges”, miradors de fusta i vegetació per afavorir la nidificació de les aus. (150.000 euros, inversió)

– Impulsar els productes de proximitat i el consum conscient amb un obrador a l’Ateneu, on els agricultors i productors locals puguin elaborar els seus productes. (150.000 euros, inversió)

– Potenciar el mercat de segona mà i la biblioteca de les coses, per a impulsar la reutilització i allargar la vida útil dels objectes en bon estat. (15.000 euros, ordinari)

– Impulsar la rehabilitació d’habitatges i l’estalvi energètic, mitjançant una campanya informativa i assessorament sobre les ajudes i subvencions existents. (15.000 euros, ordinari)

– Elaborar un mapa de cases buides i una campanya per a fomentar que aquestes es posin en lloguer a través de la Borsa de lloguer de Sant Cugat. (15.000 euros, ordinari)

Planeta

– Camins escolars segurs. Millorar els accessos i els principals itineraris a les escoles i escoles bressol de la ciutat, per a fer-los més segurs per als infants. (150.000 euros, inversió)

– Millorar la seguretat dels passos de vianants, amb il·luminació intel·ligent i garantint la visibilitat substituint les places d'aparcament properes per aparcament de bicicletes. (150.000 euros, inversió)

– Millorar els carrils bici per a fer-los més segurs. Estudiar els punts més conflictius i, on sigui necessari, ampliar el carril, millorar-ne la separació de cotxes i vianants i millorar la senyalització. (150.000 euros, inversió)

– Connectar carril bici de l’hipòdrom fins al centre per Av. Rius i Taulet, i donar així continuïtat al carril bici en una de les principals entrades a la ciutat. (150.000 euros, inversió)

– Campanya per reduir el soroll i la contaminació provocada per la circulació de vehicles, i visibilitzar els indicadors de soroll, contaminació i velocitat. (15.000 euros, ordinari)

– Instal·lar plaques solars fotovoltaiques amb la implicació ciutadana. Ubicar noves plaques en equipaments municipals i que puguin donar servei a particulars que les lloguen o participen de la inversió. (150.000 euros, inversió)

– Repartir envasos reutilitzables per reduir l’ús de plàstic al comerç. Proporcionar tuppers i bosses de tela als consumidors per evitar l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús en la compra de productes frescos o menjar per emportar. (15.000 euros, ordinari)

– Assessorament en energia solar a les llar. Realitzar una campanya informativa i un servei que doni pautes i informació sobre la seva instal·lació i els ajuts o bonificacions existents. (15.000 euros, ordinari)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article