Ciutadans es compromet a reformar la llei de l’Àrea Metropolitana per acabar amb el tribut

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ciutadans

Sense cap acte més que paradetes informatives, Ciutadans ha entrat en campanya a nivell local comunicant en forma de nota de premsa que, si arriba al govern de la Generalitat, impulsarà una modificació de la llei 31/2010 de l’Àrea Metropolitana (AMB) amb l’objectiu de derogar el tribut metropolità, una proposta que, diuen, acompanyarien d’altres mesures per garantir el finançament de la institució metropolitana i una millor distribució “transparent, justa, equitativa i eficient”.

“Ciutadans impulsarà una modificació de la llei per acabar amb l’‘impostàs metropolità’”, reivindica el portaveu del grup municipal, Aldo Ciprian, en el comunicat en què també fa referència a la integració de la tarifa plana, que permet desplaçaments des de la zona 2 a Barcelona sense pagar el canvi de zona, “aquesta nova proposta permetrà millorar de manera quantitativa i qualitativa el transport de la zona 1 sense pujar els impostos als ciutadans”.

Com ja han demanat en diverses ocasions durant els darrers anys, Ciutadans també demana la realització d’una auditoria anual sobre els serveis prestats i l’activitat realitzada per l’AMB. En la modificació també pretenen eliminar càrrecs de confiança, apuntant directament els partits de govern: PSC, Comuns, Junts i ERC; un tema, que sumat a les dietes dels càrrecs polítics, ha centrat la crítica d’aquest partit a l’AMB.

El partit taronja ha estat el més crític amb la implementació del tribut metropolità i ha estat l’únic a nivell local que n’ha demanat la derogació ja que la resta han apostat per una revisió del càlcul per fer-lo més equitatiu que encara no ha arribat. Més enllà de les declaracions polítiques, va ser aquesta formació la que va presentar la moció instada per la Plataforma No al Tribut i aprovada parcialment que va permetre crear la taula municipal de diàleg sobre el tribut.

La taula, molt criticada per la plataforma i per Ciutadans, va servir per demanar l’auditoria a l’AMB, criticar la manca d’informació i preparar un document d’al·legacions en nom de l’Ajuntament per al debat de les ordenances fiscals metropolitanes d’aquest 2021. La proposta va ser validada pel Ple municipal al desembre tot i que amb el vot contrari del partit taronja ja que el document no demanava la derogació del tribut.

Finalment, les al·legacions de Sant Cugat van ser rebutjades al Consell Metropolità del desembre, que no va acceptar cap de les propostes rebudes i que va mantenir el tribut amb el mateix càlcul que l’any precedent però congelant la tarifa, tal com ja va anunciar el govern metropolità en l’aprovació inicial de l’octubre. Els tres consellers santcugatencs (Joan Puigdomènech i Cristia Paraira, de Junts, i Mireia Ingla, d’ERC) van votar en contra de l’aprovació definitiva per no haver-se recollit les propostes de la taula de diàleg municipal mentre Marilén Barceló, consellera del partit taronja, va dir que, si no s’acceptava l’eliminació de l’impost, s’havia de rebaixar i calcular sobre la renda i no sobre el valor cadastral.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article