Sant Cugat vota en pandèmia

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Aquest diumenge 63.270 persones són cridades a les urnes a la ciutat segons el cens tancat l’1 de novembre, el que suposa un augment d’un 2,1% respecte a les darreres eleccions, les generals del novembre del 2019. Aquesta vegada Sant Cugat disposa de 37 col·legis electorals, tres més que en els últims comicis, després de l’adaptació del PAV3, el Museu del Còmic i la Casa de la Vila de Valldoreix per redistribuir les meses del Centre d’Art Maristany, el Club Muntanyenc i el Casal Cultural de Valldoreix, espais massa petits per garantir les distàncies dictades pels protocols si es deixava el mateix número de meses que en els comicis anteriors.

Sant Cugat manté a grans trets el dispositiu electoral que ja s’havia anunciat abans de l’intent d’ajornar els comicis. Des de la resolució del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Catalunya, la Generalitat ha dictat nous protocols que han obligat a ajustar algunes de les previsions però que no han alterat la distribució de les meses ni dels col·legis. Pots consultar quin és el teu espai electoral aquí. Al següent mapa trobaràs tots els espais de votació habilitats per a aquest 14F.

Renúncies dels membres de mesa

Segons va anunciar el govern en roda de premsa, a inicis de la setmana la Junta Electoral ja havia acceptat 170 renúncies de membres de meses electorals, més d’un 21% del total de càrrecs (801). El tinent d’alcaldia Pere Soler va dir, però, que no es temia per una possible no-constitució de les meses ja que el sorteig fet al gener i aprovat en un Ple extraodrinari el dia 20 preveia persones en llista d’espera que la Junta Electoral ha acceptat incorporar per substituir les baixes.

Com que hi poden haver renúncies fins a l’últim moment, explica Soler, les substitucions no consten al web municipal, on es poden consultar els membres de mesa designats inicialment, i és la Policia Local la que en fa la notificació. La Junta Electoral ha autoritzat que les vacants d’una mesa es puguin suplir amb integrants d’una altra, per evitar així que no es puguin constituir algunes meses abans de l’obertura dels col·legis electorals a les 9 del matí.

Soler diu, però, que, com en totes les eleccions, en cas que alguna mesa no es pugui constituir perquè no s’hi han presentat tots els membres, la primera persona a votar haurà d’assumir la plaça vacant. “Hores d’ara tenim un coixí suficient i no necessitem voluntaris, tot i que hem rebut peticions”, va explicar el tinent d’alcaldia.

Les franges horàries i adaptacions als col·legis electorals

Els col·legis electorals romandran oberts de 9 del matí a les 8 del vespre. Tot i que no es pot limitar el dret a vot, la Generalitat recomana respectar les següents franges horàries: de 9 a 12h. persones de risc i de 19 a 20h. les persones positives per COVID-19 i les confinades per contactes estrets. La resta del dia, és a dir, de 12 a 19h. es reserva per a la resta de la ciutadania.

Tots els membres de les meses electorals poden demanar un test d’antígens gratuït trucant al 061 o acudint a qualsevol dels CAPs de la ciutat. A més, l’Ajuntament facilitarà equips de protecció individual (EPIs) a tots els integrants de les meses. Es faran desinfeccions cada tres hores i una d’extra abans de l’obertura de les urnes, un servei contractat d’urgència pel propi Ajuntament. Quan acabi la jornada, els serveis de neteja deixaran els col·legis electorals llestos per reprendre la seva activitat habitual.

El regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, ha explicat que hi haurà senyals al terra i les entrades i les sortides estaran diferenciades. Les taules estaran separades i cada membre haurà d’estar a una distància mínima d’1,5 metres respecte als altres integrants de la mesa. Als col·legis hi haurà una única mesa on agafar els vots i les cabines no tindran cortina ni paperetes, de manera que les persones que vulguin votar de forma anònima hauran de portar el sobre preparat de casa o agafar més d’una papereta i entrar a la cabina, que estarà ubicada d’una forma que permeti la discreció, per col·locar-ne una al sobre.

A l’accés als col·legis es prendrà la temperatura i, en cas de tenir febre, es convidarà a tornar a la franja horària de 19 a 20h., tot i que les franges són una recomanació i no es pot obligar cap persona a acudir a una hora determinada al col·legi electoral. A més, a l’accés també hi haurà gel hidroalcohòlic, els espais estaran ventilats i amb la calefacció apagada i els lavabos només podran ser utilitzats pels integrants de les meses i els treballadors del dispositiu electoral.

Dispositiu electoral i recomanacions als partits

Entre la brigada municipal, el suport informàtic, la informació a la ciutadania, el suport tècnic, els cossos de seguretat, els agents de civisme i el personal que regularà els accessos a les entrades i sortides dels col·legis electorals, amb un reforç de 50 persones contractades a través del Servei d’Ocupació, el dispositiu electoral d’aquest any ascendeix a 250 persones. La Creu Roja, a més, manté el servei d’acostar l’urna a les persones amb mobilitat reduïda tot i que s’ha de demanar prèviament.

Paral·lelament, segons ha explicat Soler, tots els partits polítics s’han compromès amb unes mesures bàsiques per evitar aglomeracions. D’aquesta manera, no hi haurà cap interventor de mesa i, tot i que hi haurà apoderats, no en podran haver més de dos al mateix temps dins del col·legi electoral, obligant els partits a fer torns. També s’ha demanat que cap persona de risc exerceixi d’apoderada.

D’on venim

En les darreres eleccions catalanes, al desembre del 2017, Junts per Catalunya va ser la força més votada a la ciutat amb un 29,24% dels vots. Ciutadans, que va guanyar les eleccions a nivell nacional, va ser la segona força amb un 22,67%, seguida d’ERC amb un 20,82%. Per darrere van quedar el PSC (10,91%), Catalunya en Comú - Podem (6,59%), CUP (5,2%) i PP (3,2%). La participació va ser molt elevada fins situar-se en un 87,23%.

La volatilitat del vot s’ha demostrat en els comicis posteriors (dues eleccions espanyoles, unes europees i les municipals, totes elles al 2019) amb una forta davallada de Ciutadans i molts canvis en la primera posició. Junts va guanyar les europees i les municipals mentre ERC va ser la guanyadora de les dues eleccions generals i, en conseqüència, dels darrers comicis celebrats a la ciutat, quan va obtenir un 23,33% dels vots, gairebé tres punts per sobre de Junts.

El percentatge de participació és un dels interrogants en aquests comicis ja que després de moltes eleccions amb una participació elevada, la pandèmia pot suposar una davallada de vots i, en conseqüència, obtenir uns resultats adulterats pel moment sanitari actual. També cal tenir en compte l’estratègia cada vegada més diferenciada dels partits independentistes i l’aparició de nous actors polítics.

La jornada electoral a elCugatenc

Després del seguiment de la campanya, aquest diari farà una cobertura de la jornada electoral amb un minut a minut al web i a les xarxes socials. Explicarem les possibles incidències, avançarem les dades de participació i farem seguiment dels resultats. Posteriorment publicarem una notícia específica dels resultats i una crònica del conjunt de la jornada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article