MINUT A MINUT: Eleccions catalanes 14F

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Jordi Pascual

En motiu de la jornada electoral, fem seguiment a través del nostre Twitter. A continuació afegim les principals actualitzacions a tenir en compte (incidents, dades de participació, escrutini...). Quan acabi la jornada electoral publicarem una notícia amb els resultats definitius i una crònica amb les possibles incidències, anècdotes i reaccions.

0:34

Resultats definitius amb totes les meses escrutades. La participació cau 20 punts respecte al 21D (2017). Junts per Catalunya guanya les eleccions a Sant Cugat, seguits d'ERC i PSC, frec a frec a la segona plaça. Vox esdevé la quarta força més votada. Al darrere CUP, En Comú Podem, Cutadans, PDECAT i PP queden quasi empatats. Amb aquest resultat ens acomiadem del minut a minut. En unes hores publicarem una anàlisi dels resultats i la crònica completa de la jornada.

23:59

El resultat gairebé definitiu a Sant Cugat dibuixa una victòria de Junts per Catalunya, seguits d'ERC i PSC, gairebé empatats, i amb Vox com a quarta força.

22:35

Tram final de l'escrutini un cop superat el 80%. A Sant Cugat Junts per Catalunya es manté com a força més votada i ERC es manté com a segona força frec a frec amb el PSC. Entre els altres sis partits, En Comú Podem acaba de superar la CUP amb qui es debat durant tota la nit. PDECAT ha superat el PP.

22:11

Amb més d'un 50% escrutat, Junts per Catalunya guanya les eleccions a Sant Cugat. PSC i ERC segueixen disputant-se la segona posició. Sis partits es troben entre 5 i un 8% dels vots.

21:49

Superat un 25% de l'escrutini, Junts per Catalunya es postula com clar guanyador de les eleccions a Sant Cugat, amb el PSC i ERC disputant-se la segona posició.

21:10

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i els tinents d’alcaldia Pere Soler i Núria Gibert han comparegut a dos quart de nou per fer una valoració de la jornada electoral que, diuen, s’ha desenvolupat sense gaire incidents. Els col·legis s’han tancat sense cap incidència. Només dues persones han estat derivades a la franja de votació COVID-19, la primera perquè tot just s’acabava d’assabentar que havia estat en contacte amb un positiu i la segona perquè no volia prendre’s la temperatura.

Al matí només s’ha registrat un problema en la constitució de les meses per la manca d’un dels membres a una de les meses de l’institut-escola Catalunya, el que ha obligat a desplaçar un membre d’una mesa d’un altre col·legi fins a aquest espai electoral. Els altres problemes detectats són per persones que no s’havien assabentat que havien de votar a algun dels tres nous col·legis electorals.

Soler ha explicat que, arran de la preocupació de molts integrants de les meses electorals pel primer equip de protecció individual (EPI), l’Ajuntament ha comprat d’urgència nous trages de protecció que s’han repartit abans de la franja de les 19-20h. El tinent d’alcaldia ha defensat, però, que el primer equip repartit ja complia els requisits marcats pel PROCICAT. També ha dit que algunes de les mesures preses, com la divisió dels espais, es podrien repetir en altres comicis quan ja hagi acabat la pandèmia de la COVID-19.

“Hi havia molts interrogants però la resolució ha estat satisfactòria”, ha defensat Gibert, “tots els treballadors públics han fet una formació específica per garantir les mesures de protecció”. Tots tres polítics han agraït la feina feta pel dispositiu electoral. “Ho hem aconseguit gràcies a l’esforç del preparatiu i la feina del dispositiu electoral que ha funcionat perfectament”, ha dit Ingla, “la recomanació de les franges s’ha complert de forma molt majoritària”. No han valorat la participació tot i que han dit que segurament, com passa a totes les eleccions i ja s’ha deixat entreveure en els avanços de les 13h. i les 18h., a Sant Cugat estarà per sobre de la mitjana catalana. (Foto: Lali Puig)

20:00

Tanquen els col·legis electorals. Encara poden votar les persones que estaven fent cua abans de les 20h. En breus comença el recompte. A les 20:30h. el govern farà una valoració de la jornada.

19:40

L’Ajuntament informa que els col·legis romandran oberts més enllà de l'hora de tancament per a les persones que estiguin fent cua a les 20h. però les que arribin a la cua a les 20h. o més tard ja no podran votar.

En la majoria de col·legis no hi ha quasi moviment des que ha començat la franja de les 19-20h.

19:00

Darrera hora abans del tancament dels col·legis electorals. És la franja reservada per a persones amb COVID-19 i aïllades.

18:38

La davallada de la participació es manté en el segon avançament. A Sant Cugat, a les 18h., la participació ha caigut 14,23 punts respecte al 21D (2017). La mitjana de Catalunya (45,72%) se situa per sota de la de Sant Cugat, 22,54 punts menys que al 2017. A les 19h. comença la franja horarària recomanada per a persones amb COVID-19 i aïllades. A les 20h. tancaran els col·legis electorals.

16:45

Les cues esdevenen protagonistes a la majoria de col·legis electorals. Alguns votants expliquen que han d'esperar més de 20 minuts a col·legis com el Gerbert d'Orlhac i fins a una hora i mitja a l'Arxiu Nacional. Segons la recomanació de la Generalitat, la franja horària reservada per a la ciutadania en general acaba a les 19h. i els col·legis hauran de tancar a les 20h. Mitja hora més tard el govern municipal farà una valoració de la jornada. A les 18h. s'informarà novament de la participació registrada fins el moment.

13:25

La participació cau a Sant Cugat en 12,55 punts a les 13h. respecte al 21D (2017).

Un cop coneguda la dada definitiva de Catalunya (14h.), la davalla és més forta que la registrada a Catalunya, que se situa en 11,91 punts. Si bé, la participació a Sant Cugat (23,92%) segueix per sobre de la mitjana catalana (22,78%), mantenint la tendència general per la qual Sant Cugat registra sempre més participació que Catalunya.

12:00

Acaba la franja horària recomanada per a persones de risc i comença la de la ciutadania en general. Fins ara s'han vist cues i el compliment dels protocols als col·legis de Sant Cugat, excepte a alguns on ha fallat el termòmetre.

Als col·legis nous expliquen que hi ha hagut algun votant confós perquè no s'havia assabentat del canvi de meses.

9:53

Sant Cugat ja té el 100% de les meses constituïdes tot i que encara no apareix a les dades oficials perquè s’han d’acabar de trametre les dades. Així ho ha explicat el tinent d’alcaldia Pere Soler, que ha explicat que no hi ha hagut cap incidència destacable en l’arrencada de la jornada electoral i que en només un cas un membre de mesa s’ha hagut de desplaçar a un altre col·legi per suplir una baixa en una altra mesa de l'institut-escola Catalunya. Segons Soler hi ha hagut més de 200 renúncies acceptades per la Junta Electoral que s’han pogut suplir amb el coixí de reserva que es va fer al sorteig del gener.

La jornada electoral també ha començat sense problemes als tres nous col·legis electorals, on, reconeix el tinent d’alcaldia, pot haver algun votant que desconegui el canvi: “Ho hem comunicat a través del servei de premsa i dels mitjans de comunicació però sempre hi pot haver algú que no se n’hagi assabentat. De moment, la votació es realitza amb normalitat”.

Sobre els protocols, el tinent d’alcaldia recorda que es pren la temperatura abans d’entrar tot i que en alguns col·legis han fallat els termòmetres i ja es treballa per substituir-los. Davant les queixes d’una membre de mesa a través de Twitter per l’equip de protecció, defensa que és el que estipula el protocol de la Generalitat. Sobre els àpats –que també ha apuntat la mateixa usuària–, defensa que la compensació econòmica preveu aquesta despesa.

9:20

Segons les dades oficials hi ha un 94% de les meses constituïdes a Sant Cugat. Comença la franja de vot de la població de risc. En uns minuts el govern farà una valoració de l'inici de la jornada electoral.

8:25

Es comencen a constituir les meses electorals a Sant Cugat. A les 9h. obren els col·legis electorals i a les 9:20h. el govern municipal farà una valoració de l'inici de la jornada, amb les possibles incidències que s'hagin produït. (Foto: Ajuntament)

PRÈVIA

63.270 persones són cridades a les urnes a la ciutat. Sant Cugat disposa de 37 col·legis electorals, tres més que en els últims comicis. Les eleccions es desenvolupem amb diverses restriccions i protocols per la COVID-19 que desenvolupem a fons en aquesta prèvia. Es recomana anar a votar respectant les següents franges horàries:

– De 9 a 12h.: Població de risc

– De 12 a 19h.: La resta de la ciutadania

– De 19 a 20h.: Població amb COVID-19 i confinada

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article