Un recurs administratiu i a l’espera del projecte de la Mirada: què en diuen les parts implicades?

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Encara pendents de culminar la modificació urbanística que ha de permetre construir l’escola la Mirada al costat de l’accés al bosc de Volpelleres, un tràmit que encara no ha tingut el vist i plau de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Catalunya, i a l’espera del projecte arquitectònic; la visita del conseller d’Educació, Josep Bargalló, aquest migdia als mòduls del centre educatiu al parc del Patufet ha servit per acabar de fer la foto del moment després que el govern anunciés que la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona havia tirat endavant el tràmit tot i els informes desfavorables de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA).

Bargalló no entra a valorar l’emplaçament, que diu que depèn de l’Ajuntament, i manté el compromís pres per la Generalitat i el consistori perquè l’escola es pagui per avançat amb fons municipals i que anys més tard el Departament retorni un 80% de la inversió. Amb la impossibilitat de fer la Mirada a l’emplaçament previst inicialment i la modificació urbanística per canviar la ubicació, que ha generat el debat en clau ecologista, les despeses s’han disparat. Tot i el sobrecost, els percentatges de repartiment de la despesa segueixen igual. Paral·lelament, SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura de Catalunya (ADENC) han anunciat la presentació d’un recurs administratiu.

Les administracions disposades a mantenir el camí

El govern municipal ja va deixar clar a la roda de premsa de la setmana passada que confia en el procediment engegat i segueix treballant en el projecte arquitectònic que, amb el sobrecost pel canvi d’ubicació del centre, ja arriba a mig milió d’euros. Aquesta mirada la tenen tot i que encara no hi ha el vist i plau de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya. A més, resten pendents dels recursos administratius i potser judicials anunciats per SOS Bosc Volpelleres i l’ADENC que podrien alterar el calendari, sobretot si en una via judicial s’accepten les mesures cautelars.

“L’aprovació està a l’ordre del dia a la Comissió de Catalunya tot i que encara no s’ha aprovat”, ha explicat el conseller en l’atenció als mitjans d’aquest migdia, “la tradició ens diu que la Comissió de Catalunya només intervé quan arriben documents que no estan consensuats o si hi ha desacords, en canvi, si una comissió provincial ho ha aprovat sense desacords, no perilla”. Confiats, per tant, en la culminació del tràmit, l’únic interrogant és el possible recurs de les entitats ecologistes.

“Davant qualsevol judicialització, tenim una experiència bastant clara que no sol ser a favor de l’interès públic en aquest país”, ha dit Bargalló, que tot i això ha defensat que com a conseller no té res a dir en quant a l’emplaçament, “el Departament mai intervé en la decisió d’un municipi per ubicar els seus equipaments”. Aquesta ha estat la seva resposta a la pregunta sobre si, tenint en compte la possible alteració del calendari davant d’un recurs, considera que mantenir l’emplaçament és la millor solució per a les famílies.

El conseller ha visitat la ciutat en el marc de visites als municipis per analitzar les preinscripcions. Segons explica, el proper curs està previst que hi hagi 100 alumnes de P3 menys que aquest any; una situació comuna a Catalunya, amb un còmput de 2.300 alumnes menys en total. Això suposarà ajustar ràtios, que a Sant Cugat passaran a estar per sota de 25 alumnes i, si cal, estudiar quantes línies concertades mantenir. També ha dit que, ara amb mesures cautelars, defensaran la proposta de treure el concert a les escoles que segreguen per gènere amb, si cal, la presentació de recursos emparant-se ara amb l’aprovació de la llei Celaá.

SOS Bosc Volpelleres i ADENC: esgotar la via administrativa i estudiar la judicial

Els dos col·lectius ecologistes que han lluitat més per evitar que l’escola es construeixi a l’emplaçament proposat han anunciat avui mateix la presentació d’un recurs contra l’acte administratiu de l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. Consideren que l’informe d’impacte ambiental municipal i els documents de la modificació urbanística no incorporen de forma completa tots els valors ecosistèmics del bosc.

També recorden que la Comissió ha fet l’aprovació tot i els informes desfavorables de l’OTAAA tant en l’aprovació inicial com en la definitiva; uns documents que el govern explica que no eren perceptius. Alhora, els col·lectius s’acullen a la legislació urbanística per recordar que l’expedient de modificació ha de sotmetre’s a dictamen de la Comissió Jurídica Assessora en cas que un terç de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya ho sol·liciti. En conseqüència, demanen que es comuniqui el recurs administratiu presentat per les entitats per forçar la votació de la Comissió.

L’ADENC i SOS Bosc Volpelleres presentaran la documentació ambiental, cartes de clemència signades per més de 20 personalitats i les prop de 20.000 signatures recollides a través de Change.org. “Els errors en la planificació d’un creixement urbanístic desaforat en els darrers 20 anys a Sant Cugat no justifiquen reubicar un edifici escolar sacrificant un bosc històric de ribera, únic, i la seva consolidació actual de forest mediterrània força singular i diversificada, sense valorar a fons altres alternatives”, reivindiquen els col·lectius, que també s’ofereixen per trobar un consens i no descarten tirar endavant la via judicial.

La comunitat educativa, confiada en el tràmit i en defensa de la resta del bosc

Un cop acabada la visita del conseller, la directora del centre, Carla Caso, i dos representants de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) han atès els mitjans. “Vam fer una reunió prèvia a la d’avui amb l’Ajuntament i jo personalment estic força tranquil·la per l’aprovació definitiva del planejament”, argumenta la directora, “és cert que pot haver-hi recursos però aniran revocant i contestant-los tots”.

La presidenta de l’AFA, Elisenda Casanelles, explica que les famílies també estan tranquil·les tot i que resten atentes després d’anys d’endarreriments –l’escola porta des del 2016 en mòduls–: “Avui hem parlat de la possibilitat que presentin un recurs al procediment però la probabilitat no és molt alta, tot i així estarem atents”.

Casanelles també ha defensat que la parcel·la suposa afectar un 5% del bosc i que l’AFA està disposada a preparar projectes per preservar i cuidar el 95% restant. “Els pares de la Mirada som mediambientalistes, ens encanta el projecte d’integració i volem salvaguardar l’espai”, explica Carles Mercader, company de Casanelles a la junta de l’AFA, “volem que el projecte sigui inclusiu i no en contra de cap associació ni de ningú; incloem les persones i el medi ambient”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article