Menys participació, empats múltiples i un virus

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Consulta els resultats de la jornada electoral en clau local aquí.

CONTRACRÒNICA. Gairebé tota la ciutadania es fixava en la franja de 19 a 20 hores, quan estava previst que les persones amb COVID-19 o aïllades exercissin el seu dret a vot. Des de la denegació judicial de l’ajornament electoral, el 14F se situava a l’agenda política com unes eleccions amb el virus com a protagonista, especialment en l’hora crítica en què havien de votar les persones infectades. Però els 60 minuts de dubte han donat més fotos de vots.

“Jo treballo a Clece [l’empresa contractada per l’Ajuntament per a la neteja d’edificis públics] i avui m’ha tocat estar aquí”, m’explicava una de les treballadores del dispositiu especial per la pandèmia. Les bates blanques de la plantilla encarregada de fer les desinfeccions s’han sumat a les mascaretes, els guants, les pantalles facials i els termòmetres –allà on no han fallat, vaja– per aportar una mica de tranquil·litat a una jornada que es presentava complicada.

Respectant les franges horàries i les recomanacions, gairebé cap malalt de COVID-19 ha visitat els col·legis electorals. Les cues s’han concentrat a partir de les 12 del migdia –acabada la franja recomanada per a les persones de risc– i han desaparegut a gairebé a tots els col·legis abans de les set de la tarda. L’espectacularitat de les cues de més d’un hora en alguns centres, com l’Arxiu Nacional, han estat un miratge provocat pels protocols de la pandèmia. A Sant Cugat la participació ha caigut 20 punts respecte al 2017.

Al matí, ha explicat el govern, només hi ha hagut una incidència remarcable. La falta d’un membre per constituir una mesa a l’institut-escola Catalunya ha forçat a portar un suplent d’un altre col·legi electoral. A les nou del matí tots els col·legis estaven oberts i han començat les votacions sense incidents. “Vull agrair-vos que estigueu aquí perquè tothom puguem votar”, ha dit una de les primeres votants del Joan Maragall a una de les meses, amb els tres membres, joves, intentant aclarir-se entre equips de protecció, mascaretes i protocols.

L’hora crítica no ho ha estat i, segons el govern, només hi ha hagut dues petites incidències relacionades amb la COVID-19: dues persones que s’han derivat a aquesta franja horària, la primera perquè just li acabaven de comunicar que havia estat en contacte amb un positiu i la segona per negar-se a prendre’s la temperatura. L’altra curiositat ha estat el canvi de bates. Diversos membres de mesa s’havien queixat pel tipus de bata que se’ls havia entregat i el govern municipal, tot i dir que complia els requisits del PROCICAT, ha fet una compra exprés de més de 300 trages més convincents que ha repartit abans de les 19h.

I així han acabat els membres de les meses, vestits de blanc de cap a peus; una escena que ha prestat més a bromes que a una utilitat real perquè en molts col·legis han dit que no ha acudit cap persona en la darrera hora. La resta de la jornada ha estat marcada per les distàncies, els camins indicats al terra, els encarregats de controlar l’accés cridant els electors d’alguna de les meses... Una situació atípica que de ben segur ha condicionat la participació tot i que no tota la davallada es pot atribuir a la COVID-19. El moment polític totalment diferent al del 2017, quan les eleccions catalanes es van fer just a la sortida de l’aplicació del 155, és una clau més del trencaclosques.

La pandèmia ha obligat a estrenar tres col·legis electorals per evitar aglomeracions: el Museu del Còmic, el PAV3 i la Casa de la Vila de Valldoreix. Alguns apoderats han explicat a aquest diari que s’han trobat votants despistats que no s’havien assabentat del canvi de col·legis i han acabat rebotats a la seva nova seu electoral. La molèstia ha valgut la pena perquè, tot i les cues, espais com el Casalet de Valldoreix o el Club Muntanyenc han pogut respirar –amb menys o gens virus en l’aire.

Però la COVID-19 també ha convertit la jornada electoral en un dia d’esperes. Molts apoderats han hagut de parlar entre ells –formalment o amb discussions polítiques amistoses– més que mai per salvar l’espera dels torns. També hem hagut d’esperar fins a passada la mitja nit per tenir els resultats definitius de les eleccions. Perquè sembla que si la pandèmia ha frenat el món, també havia de frenar les eleccions.

Tot i l’estranyesa, el resultat no ha estat cap sorpresa. A Catalunya el triple empat augurat per les enquestes s’ha donat amb més o menys precisió i a Sant Cugat, sempre amb més participació i més independentista que la mitjana catalana, Junts, ERC i PSC també s’han disputat les primeres posicions, tot i que Junts ha estat clarament per sobre de les dues formacions d’esquerres, que han acabat gairebé empatades en la segona i tercera posició.

Perquè, mirant els resultats, una de les curiositats d’aquest 14F en clau santcugatenca és que han estat unes eleccions d’empat múltiple: a la segona i tercera posició i, sobretot, de la cinquena a la novena. Un espai entre CUP i PP, amb cinc partits, i només 1,3 punts de diferència entre la força més i la menys votada. A aquest lloc ha caigut Ciutadans seguint la dinàmica general del país i és on també s’han hagut de conformar En Comú Podem i PP, aquest superat per un PDECAT que s’estrenava a les eleccions després de l’escissió de Junts.

Vox ha estat segurament la sorpresa de la nit, amb un 7,41% dels vots a Sant Cugat, és a dir, 3.119 ciutadans que han optat pel partit d’extrema dreta. En canvi, l’altre partit ultra, en aquest cas identitari català, no ha quallat a Sant Cugat. El Front Nacional Català ha estat l’avantpenúltim partit amb 73 vots. Una cara negativa i una positiva per al president de mesa que lluïa una samarreta amb el lema “Antifeixistes sempre” al Joan Maragall.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article