Els interins de l'Ajuntament demanen que es regularitzi la seva situació

per Clara Ontañón

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una seixantena de persones s’ha concentrat aquest dilluns a la tarda davant l’Ajuntamentper demanar que es regularitzin els seus llocs de treball al consistori i altres òrgans dependents. L’acció ha estat simultània a altres llocs del territori català i estatal i ha estat convocada per una plataforma de treballadors públics en frau de llei.

La demanda principal dels treballadors i treballadores és esdevenir fixes i acabar amb els contractes temporals encadenats durant anys. També demanen l’ajornament de la convocatòria de noves oposicions i l’inici d’un procediment d’inspecció que determini quins treballadors estan en “situació d’abús”.

Els manifestants es consideren víctimes de la deixadesa de l’administració, que no ha convocat les places de la manera adequada durant dècades, fent que molts treballadors hagin restat durant fins a 25 anys a l’Ajuntament amb contractes que inicialment no havien de sobrepassar els tres anys de durada ni havien de servir per desenvolupar tasques estructurals.

Irene Castro, tècnica superior en dret i afectada explica que l’Ajuntament de Sant Cugat ha arribat al compromís amb els seus interins de no convocar, de moment, noves oposicions: “La sensació és que comencen a tenir pressa de desencallar aquesta situació i s’han de posar d’acord sobre qui ho ha de solucionar, si l’estat espanyol o l’autonòmic”. Castro es refereix, per una banda, a la modificació l’Estatut Bàsic del Treballador Públic (EBEP, per les seves sigles en castellà) que actualment no ofereix cap solució i depèn del govern central. I per l’altra banda, a la proposició de Llei per l’estabilització dels treballadors i treballadores del sector públic català presentada per la CUP al Parlament.

“El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha demostrat que estem en una situació de frau i que s’està vulnerant la normativa”, declara Castro. L’òrgan jurídic europeu va sentenciar el 19 de març que Espanya havia abusat de la perpetuació dels contractes temporals públics i que no es poden cobrir necessitats estructurals i permanents de l’Administració a través de la figura dels interins. “El tribunal dona a entendre que ha d’haver-hi una sansió que nosaltres volem que s'apliqui fent-nos fixes".

La Plataforma troba a faltar el suport dels sindicats majoritaris, CCOO, UGT i CSIF, que van pactar acords l’any 2017 i 2018 per reduir la interinitat mantenint concursos de mèrits: “Aquests processos no són la solució, ja vam passar per un procés d’igualtat, mèrit i capacitat quan vam accedir a la feina”, diu Castro. Mentrestant, a Sant Cugat, ha nascut la secció sindical de la Intersindical Alternativa de Catalunya - Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya (IAC-CATAC), que ha fet pròpies les reivindicacions del Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau.

El col·lectiu afegeix que aquesta situació perjudica en especial a les dones, que representen el 70% dels empleats temporals, que a més per temes de conciliació familiar dificulta l’organització d’actes i manifestacions. Per això, Castro ha avançat que probablement la propera acció es prepari per al dia de la dona treballadora.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article