Clam multitudinari per la llibertat de Pablo Hasél i contra Vox

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més de mig miler de persones han respost a una doble crida de mobilització antifeixista i contra la repressió aquest dimecres. La primera, la de la Unitat Contra el Racisme i el Feixisme com a resposta a l’entrada de Vox al Parlament arran de les eleccions del diumenge. La segona, la que s’havia convocat a nivell nacional el dia de l’empresonament del raper Pablo Hasél i a Sant Cugat promoguda per més d’una vintena de col·lectius independentistes, en defensa de l’habitatge, de l’esquerra independentista, esplais i ecologistes, entre d’altres.

“La llibertat d’expressió és que mentre els feixistes poden ser presents als carrers, als mitjans de comunicació i a les institucions, escampant discursos misògins, racistes i espanyolistes, el Pablo és a la presó per denunciar la monarquia espanyola?”, han reivindicat en la lectura del manifest, on es condemna l’empresonament de Hasél “per expressar idees que incomoden els poderosos, per assenyalar i posar en qüestió un sistema polític corrupte, per qüestionar la monarquia, per denunciar el racisme institucional o per fer visible, entre d’altres, la guerra bruta de l’Estat contra les que lluitem per una societat més justa”.

Amb critiques al rei emèrit per lladre i a la policia per torturadora, al manifest també s’han solidaritzat amb les set santcugatenques encausades pel tall de vies a la vaga feminista del 2018, per les persones encausades en el marc de mobilitzacions del procés independentista i amb les que ho han estat per participació en actes contra VOX: “I tot això amb el suport d’una Generalitat que es persona en judicis contra militants independentistes com el Sas de Vilafranca, sent l’acusació del Govern la que l’enviarà a la presó. Amb el braç executor d’uns Mossos d’Esquadra que ens paren, ens identifiquen, ens denuncien, ens detenen i empresonen”. També han criticat el govern espanyol, al qual irònicament han anomenat “gobierno más progresista de la historia”.

Davant la repressió i l’entrada de l’extrema dreta al Parlament, les convocants han cridat a plantar cara “a cada racó dels Països Catalans, fent trinxera i autorganitzant-nos” i també “amb forts llaços amb la resta de pobles de l’Estat espanyol per no deixar que el feixisme avanci enlloc i tombar l’Estat”, unes idees que han refermat en atenció als mitjans Patrícia Gotarda Vallejo, membre de l’esquerra independentista, i Alba Guerrero, portaveu d’Arran Sant Cugat, un dels col·lectius convocants.

Tot i que entre els col·lectius convocants només figurava un partit –la CUP–, també hi han acudit membres de Junts per Sant Cugat i d’ERC. De fet, per xarxes Alba Gordó, regidora d’ERC i del Jovent Republicà, ha dit que no s’havia convidat la formació a constar al cartell: “Hi som, hi hem estat sempre i hi serem, i tant!” També Ramon Gutiérrez, de Sant Cugat en Comú, ha mostrat la seva solidaritat amb Hasél: “Hi ha qui insinua o s'esforça per posar-nos al bàndol contrari a la repressió i la injustícia”. La crítica implícita a les dues formacions per la seva participació als governs de la Generalitat i de l’Estat ha estat latent al manifest.

A banda de les formacions polítiques, al cartell hi constaven com a convocants: el Sindicat de Llogateres, Hora Bruixa, l’Aplec Jove, Dissidència Sònia, el Comitè local per la República, Cal Temerari, 8 mil motius, l’Espai Sarau, l’Agrupament Escolta Berenguer el Gran, Arran, Endavant, el Senglar Cultural, el Comitè de Defensa de la República, la Xesca, Adventícies, l’ANC, Batzac, Òmnium, l’Assemblea pel Clima, l’Esplai Pica-Roca, l’Escola d’Excursionisme i el Cau Trementinaire.

La marxa ha començat a les set de la tarda a la plaça Lluís Millet i ha recorregut l’eix de vianants fins acabar a la plaça de l’1 d’octubre. Encapçalada per una pancarta amb el lema “Llibertat Pablo Hasél. Els drets es defensen exercint-los, la solidaritat amb el raper detingut aquest mateix dimecres ha deixar en un segon pla la convocatòria contra l’entrada de Vox al Parlament. S’han sentit càntics com “el feiximse guanya, si no se’l combat” i “Pablo Hasél, llibertat”. Alguns dels manifestants han portat cartells amb la cara del raper i el lema “mort a l’estat feixista”, les darreres paraules de Hasél abans d’entrar al cotxe dels Mossos d’Esquadra després d’haver estat detingut al rectorat de la Universitat de Lleida, on s’havia atrinxerat per dificultar la detenció.

A la plaça s’ha llegit el manifest, s’han mantingut els càntics i s’han enganxat cartells al terra fins crear el missatge “dictador” amb les cares de Franco i Juan Carlos I. Ha sonat la cançó Los Borbones son unos ladrones, creada per múltiples artistes en protesta en contra de la repressió de músics com Valtonyc i el propi Hasél. S’ha acabat la convocatòria amb una crema de fotografies de la família reial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article