Josep Vendrell (ComúPodem): “Irrompre, guanyar i impulsar la revolució energètica”

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

D'esquerra a dreta: Josep Vendrell, Ramón Gutiérrez i Jordi Parés. Foto: Miquel Margalef. 

Trencar el tòpic i visibilitzar que és possible un nou model energètic. Aquest era l’objectiu a partir del qual es va articular el primer acte de campanya de En Comú Podem a Sant Cugat. Amb la presencia del número tres a les llistes, Josep Vendrell i amb l’explicació tècnica del nou model energètic a càrrec de Jordi Parés, els assistents i els ponents van poder debatre la possibilitat i la necessitat d’impulsar una revolució energètica que per ells és essencial.

L’acte, que va acollir la sala polivalent de la Casa de Cultura, va començar passades les set del vespre amb una petita exposició sobre el model energètic actual. La presentació la va realitzar Jordi Parés, enginyer industrial i vinculat a ICV de Sant Cugat. Parés va defensar que el model energètic no porta enlloc perquè té tres problemes bàsics: pèrdua de part dels recursos amb el transport d’aquests i aquells països que ens els proporcionen poden tancar l’aixeta quan vulguin; els recursos  –petroli, gas, urani i carbó–  són limitats i finits i al ritme actual de consum al 2060 ja no en tindrem; i finalment, en els últims 200 anys s’ha augmentat l’emissió de CO2 i com a conseqüència ha pujat un 0,8 graus la temperatura mitjana del planeta.

Davant d’aquesta realitat nefasta i catastròfica pel planeta Parés va voler defensar un model alternatiu basat en la disminució energètica d’un 1% anual i la utilització i implementació del 100% de les energies renovables. Tot i els costos d’implementació d’aquestes energies es generaria un estalvi global al 2050 de 296G€. A més, els recursos extrets a través de les energies renovables ens permetrien viure milers d’anys més que el consum energètic actual. “És una evidència que el canvi és possible però les grans empreses esgotaran fins l’última gota el seu domini perquè quan el model actual s’esgotin siguin ells mateixos els qui dominin el nou”, explicava Parés.

Josep Vendrell va voler insistir que volen irrompre per guanyar i impulsar la revolució energètica que necessita el país per combatre el model actual. “Hem d’aconseguir que les empreses no siguin un lobby i que facin que la 21ª Conferència de les Parts sobre el canvi climàtic que s’està duent a terme a París quedi en paper mullar”, argumentava Vendrell. Segons el mateix Vendrell l’estat espanyol amb la implementació del model energètic actual és antiecològic, antieconòmic i pobre democràticament.

Antiecològic perquè ha augmentat el 20% de les emissions en els últims anys. El model actual genera una despesa del 4% del PIB i a més el país es dependent, per això és un model antieconòmc. Finalment també és pobre a nivell democràtic perquè són les grans empreses les qui decideixen com i quan s’impulsaran lleis que els afavoreixin. “Això és l’estafa elèctrica i s’ha de trencar”, sentenciava Vendrell.

Tot i això el mateix Vendrell també va reconèixer que aquest és un canvi que s’ha de dur a terme a llarg termini i que un nou model energètic, configura un nou model de consum que al seu torn implica un nou model de societat. “S’ha d’impulsar un canvi de societat i no és immediat”. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article