Els Castellers de Sant Cugat celebren avui 25 anys de la seva fundació

per Clara Ontañón

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedides pels Castellers de Sant Cugat

Els Gausacs celebren aquest dimarts el 25è aniversari de la seva fundació. Per festejar-ho han organitzat 25 activitats mensuals, adaptades a la pandèmia, que tindran lloc durant l’any 2021-22. La primera d’elles és un recull de fotografies històriques de l’entitat que es mostrarà aquesta tarda a través del seu canal de YouTube. L’objectiu és tornar a apropar-se a la ciutadania després d’un any en què, a causa de la COVID-19, les actuacions han parat en sec.

Des de la data oficial de la seva fundació, el 23 de febrer de 1996, han vestit amb la camisa de color verd Collserola i amb la faixa negra, unes 1.500 persones i hores d’ara estan actiu més de 150 membres, cosa que fa dels Castellers de Sant Cugat una de les entitats més populars. El sobrenom Gausacs fa referència a la vall de Collserola que uneix la vila amb els cims de la serra, la vall de Gausac.

Activitats del 25è aniversari

“Els castellers són un puntal important de Sant Cugat i volem apropar la cultura popular a tothom”, explica el casteller Jordi Serrano, “aquests anys han estat molt positius, hem fet castells importants i ens hem reunit una gran base social”. Tant per a Serrano com per a Diego Torres, un altre membre casteller, el més important de les colles és el sentiment d’unió entre els membres: “Siguis d’on siguis i tinguis l’edat que tinguis, tothom és igual d’important, necessari i imprescindible”, explica Serrano. Torres afegeix: “És una gran família on et sents acollit i on tothom et pot ajudar”.

Per reprendre el contacte amb la ciutadania, els Gausacs han preparat 25 activitats, cada una de les quals farà referència a un any de la vida de l’entitat. Les activitats s'aniran anunciant mes a mes, però de moment destaquen la creació d’una cervesa, de la mà de la FEM, que reuneixi els quatre valors dels castellers i la d’un gelat, pel gelater i passtisser Joan Pros, inspirat amb el verd de les camises. Per la festa de Sant Ponç, al maig, preveuen que el grup dels Garbals, de gralles i timbals, pugui tocar les matinades. A més, l’entitat ha avançat que l’agrupació musical editarà un disc de música popular i convocarà el tradicional concurs literari.

La colla ha deixat les activitats més grans per a l’any 2022, si és que les mesures sanitàries permeten fer-les, com per exemple actuacions a llocs emblemàtics de la ciutat i unir-se amb altres colles. Es preveu que l’aniversari acabi el 21 de novembre de 2022, coincidint amb la diada castellera. “No tenim un calendari concret de quan serà cada activitat perquè ens hem d’adaptar a les circumstàncies de cada moment”, explica un dels organitzadors, Jordi Garcia.

Dels orígens fins ara

A finals de 1995, fruit de la iniciativa del Club Muntanyenc i d’altres persones de la ciutat, es van iniciar els tràmits per constituir una colla castellera a Sant Cugat. Es va fer una crida a participar-hi a través d’un anunci al TOT Sant Cugat i d’una xerrada de la colla Minyons de Terrassa on explicaven els elements necessaris per constituir-se: “Va haver-hi un boom bastant important de gent”, explica Serrano, “no tenien ni idea de fer castells, sort de l’ajuda dels Castellers de Barcelona i els Xics de Granollers”, les dues colles  van ser la “padrines” dels Gausacs i van assessorar els santcugatencs durant els primers assajos. Finalment, els Castellers de Sant Cugat es van constituir com un òrgan independent i amb una junta pròpia. Al cap d’un any es va inaugurar el primer local social a l'Ateneu, ubicat a la plaça Pep Ventura, i poc després es va constituir els Grabals que durant les actuacions narren musicalment com va el castell.

Un dels moments més culminants de l’entitat va ser el 28 d’octubre de 2017, quan durant la Festa de la Tardor a la plaça d’Octavià els Gausacs van aconseguir carregar i descarregar el 3de9 amb folre, un castell de gama alta: “Jo acabava d’entrar a l’entitat i no sabia què passava”, explica Torres, “va ser un moment d'eufòria molt bonic, portaven molts mesos preparant-lo". Aquest ha estat el castell més complex que han pogut dur a terme i en altres diades l'han carregat però no l'han pogut descarregar.

Actualment els assajos dels castellers tenen lloc a la Sala Canigó, que compareixen amb altres entitats del municipi. L’agrupació creu que requereix un local propi per poder assegurar la gran base social que necessita una activitat com la seva i per això han demanat a les institucions un local propi en diverses ocasions.

Actualment, però, l'organització està passat per a un moment baix: “Volem tornar però no sabem quan serà”, lamenta Serrano, que explica que és difícil mantenir el caliu amb les persones si no hi tens contacte físicament. La pandèmia va parar tots els assajos dels castellers i no s’han pogut reprendre.

Per altra banda, un dels factors que més preocupa Torres és la canalla, els nens i nenes que fan d’anxaneta, acotxadors i dosos, que són uns dels membres més preuats de la colla. Torres tem que en tornar els infants hàgin crescut i no puguin desenvolupar el seu paper.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article