Ampliar i senyalitzar millor els carrils bici, propostes del Consell del Nucli Antic

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El torn obert del Consell de Barri del Nucli Antic ha girat al voltant de la mobilitat al centre de la ciutat amb propostes com fer més amples els carrils bici existents així com senyalitzar-los millor, especialment els passos de vianants que els travessen per evitar un conflicte entre vianants, bicicletes i patinets. Aquestes han estat es propostes de Cristina Costa i Rosa Maria Capo, representants al Consell. La segona també ha fet un toc d’atenció al govern pels camions i furgonetes que aparquen per descarregar sobre l’anella verda.

Davant d’aquestes propostes per seguir potenciant l’ús de la bicicleta al nucli antic, el president del Consell, Pere Soler, ha dit que els nous carrils bici ja es van amb una amplada major i que, a mesura que es consolidin, potser caldrà estudiar-ne l’ampliació. També ha dit que de la mà de les entitats que fomenten l’ús de la bicicleta s’ha d’estudiar quines modalitats de carril bici ja que els que van sobre vorera generen més problemes de convivència entre vianants i bicicletes. A més, el proper 18 de març es farà una reunió per presentar el projecte de vianantització del carrer Anselm Clavé.

El Consell també ha servit per anunciar que s’han aprovat tres nous carrils bici per connectar les escoles Joan Maragall, Gerbert d’Orlhac i Turó de Can Mates. També s’ha explicat el projecte de fer el carril bici paral·lel a la ronda Nord. En resposta a una pregunta d’un Consell anterior, Soler també ha dit que els agents cívics poden fer una tasca de prevenció i seguiment dels vehicles que aparquen en zones no autoritzades però que la sanció depèn de la Policia Local i que se n’informarà en conseqüència.

El tinent d’alcaldia, a més, també ha dit que cal emmarcar aquestes mesures amb altres canvis de mobilitat com la millora del transport públic i la instal·lació d’aparcaments dissuasoris. Davant les peticions de reduir la conflictivitat de la carretera de l’Arrabassada, Soler també ha dit que el govern pretén fer una rotonda en la cruïlla entre l’avinguda de Gràcia i el carrer Crist de Llaceres però sense alterar les direccions de circulació tenint en compte que no es podrà acabar la ronda sud.

Una altra de les propostes del Consell ha estat la de fer pintures murals com a solució als grafits que hi ha al nucli. Soler ha dit que s’estudiarà aquesta possibilitat. De fet, en resposta a una de les preguntes del Consell anterior ha dit que l’Ajuntament ja esborra les pintades d’espais públics i els ofensius de les façanes.

Entre les informacions de la presidència, Soler també ha anunciat la instal·lació de nous punts wifi d’alta velocitat a les places d’Octavià, de l’Om, Augusta, 1 d’octubre, de la Vila, Barcelona i Lluís Millet amb fons europeus. També s’ha explicat la posada en marxa d’un procés participatiu per definir els usos de la masia de Can Canyameres.

Pressupostos participatius

El Consell de Barri també ha servit per fer un repàs a les propostes que es podran votar als pressupostos participatius. Estan distribuïdes en tres eixos: persones, ciutat i planeta. Aquestes són les propostes:

Propostes per al nucli antic:

Persones

– Nous horts urbans comunitaris al Nucli antic. Crear un espai d’horts per al veïnat a l’entorn del Parc de Can Vernet. La gestió serà per part d’una entitat escollida a través de concurs. (50.000 euros, inversió)

– Espai de petanca i lleure a l’exterior. Generar espais d’estada amb pista de petanca. (30.000 euros, inversió)

– Música, teatre, dansa i arts de carrer a la plaça Barcelona. Fer un festival de diversos dissabte amb artistes locals per recuperar els somriures i l’alegria. (5.000 euros, ordinari)

– Trobades multiculturals i intergeneracionals. Fer petites accions de barri per fomentar la cohesió i el vincle entre cultures i generacions al barri. (5.000 euros, ordinari)

– Activitats d’exercici físic per a la gent gran activa per fomentar l'envelliment actiu. (5.000 euros, ordinari)

– Circuit d’art per enriquir el paisatge urbà cultural i artísticament. Fer intervencions artistes i participatives en carrers i places amb pintures murals, murals ceràmics, escultures o land art amb missatges feministes, ecologistes i socials. (50.000 euros, inversió)

– Sensibilització en perspectiva de gènere. Oferir formacions i accions comunicatives per incorporar la perspectiva de gènere en molts sectors del barri. (5.000 euros, ordinari)

Ciutat

– Potenciar l’Arborètum amb més arbres i lleure per infants grans i joves. Ordenar aquest espai amb més vegetació i nous elements atractius. (50.000 euros, inversió)

– Aparcaments de bicicletes als carrers del centre. Ubicar nous aparcaments per facilitar l’ús de la bicicleta i procurar evitar l’aparcament descontrolat de vehicles. (20.000 euros, inversió)

– Instal·lar bancs còmodes al Nucli Antic. Ubicar bancs còmodes amb respatller que permetin un descans i un gaudi de l’espai públic. (20.000 euros, inversió)

– Omplim d’ombra els nostres carrers amb la plantació d’arbres. Augmentar l’ombra per reduir la calor els mesos d’estiu. (50.000 euros, inversió)

– Millorar la plaça dels Pous i el parc infantil. Renovar l’espai amb nous elements infantils i nou mobiliari urbà. (50.000 euros, inversió)

– Millora i enjardinament entre l’Av. de Gràcia i Plaça Can Quitèria. Millorar els paviments i la vegetació per fomentar aquest espai de pas i estada agradable. (50.000 euros, inversió)

– Campanya per fomentar una alimentació sostenible, saludable i local a Sant Cugat. Fer accions de comunicació i divulgació, activitats culturals i de formació emmarcades en el projecte de la Carta Alimentària. (5.000 euros, ordinari)

Planeta

– Plantar arbrat a l’av. Lluís Companys entre c/Roselló i Plaça Lluís Millet. Plantar arbrat per fer el carrer més amable i pacificar-lo. (50.000 euros, inversió)

– Pacificar algun nou carrer per a vianants. Impulsar carrers pacificats com poden ser el c/Girona o el C/Vinyoles. (50.000 euros, inversió)

– Pacificar el c. Camí del Colomer amb actuacions d’urbanisme tàctic. Facilitar una millor accessibilitat per a vianants a través de pilones i pintura. (50.000 euros, inversió)

– Activitats i accions per conscienciar sobre l’emergència climàtica. Programar diverses activitats com exposicions, xerrades o documentals per donar a conèixer les causes i conseqüències i donar eines per lluitar-hi. (5.000 euros, ordinari)

– Activitats lúdiques i educatives per infants sobre l’emergència climàtica. Activitats que poden estar dinamitzades per entitats locals i així donar-se a conèixer. (5.000 euros, ordinari)

Propostes per al centre (est, oest i nucli)

Persones

– Equipament pel local d’entitats de malalties neurològiques, càncer i cronicitat. Per a desenvolupar la tasca de suport a la ciutadania en situació de vulnerabilitat que realitzen les entitats, cal dotar l’espai d’equipament terapèutic i equips informàtics. (50.000 euros, inversió)

– Horts urbans als barris del centre de la ciutat, per avançar en la sobirania alimentaria i el consum de km 0. (150.000 euros, inversió)

– Construir un pump-track (circuit lúdic per a bicicletes) i un nou Skate-park, per a disposar d’un espai on poder fer esport i jugar amb bicicletes, patinets, patins i skates. (150.000 euros, inversió)

– Art Mural en les façanes/parets dels nostres edificis. Decorar façanes i parets mitgeres d’edificis amb pintura mural. (150.000 euros, inversió)

– Omplir de cultura els parcs. Programar cinema a l’aire lliure i concerts de jazz i sardanes de dones compositores, aprofitant els parcs de la Ciutat. (15.000 euros, ordinari)

– Programació alternativa i local al Teatre Auditori i al Teatre de la Unió, per a fomentar les companyies i la producció artística local. (15.000 euros, ordinari)

– Equipament pel local d’entitats de malalties neurològiques, càncer i cronicitat. Per a desenvolupar la tasca de suport a la ciutadania en situació de vulnerabilitat que realitzen les entitats, cal dotar l’espai d’equipament terapèutic i equips informàtics. (50.000 euros, inversió)

Ciutat

– Crear un petit aiguamoll al torrent de Llaceres, per millorar la qualitat de l'aigua i depurar-la de manera natural, en un tram molt concorregut on l’aigua hi arriba bruta i provoca males olors. (150.000 euros, inversió)

– Millorar els límits de l’estany de la Guinardera, amb “platges”, miradors de fusta i vegetació per afavorir la nidificació de les aus. (150.000 euros, inversió)

– Impulsar els productes de proximitat i el consum conscient amb un obrador a l’Ateneu, on els agricultors i productors locals puguin elaborar els seus productes. (150.000 euros, inversió)

– Potenciar el mercat de segona mà i la biblioteca de les coses, per a impulsar la reutilització i allargar la vida útil dels objectes en bon estat. (15.000 euros, ordinari)

– Impulsar la rehabilitació d’habitatges i l’estalvi energètic, mitjançant una campanya informativa i assessorament sobre les ajudes i subvencions existents. (15.000 euros, ordinari)

– Elaborar un mapa de cases buides i una campanya per a fomentar que aquestes es posin en lloguer a través de la Borsa de lloguer de Sant Cugat. (15.000 euros, ordinari)

Planeta

– Camins escolars segurs. Millorar els accessos i els principals itineraris a les escoles i escoles bressol de la ciutat, per a fer-los més segurs per als infants. (150.000 euros, inversió)

– Millorar la seguretat dels passos de vianants, amb il·luminació intel·ligent i garantint la visibilitat substituint les places d'aparcament properes per aparcament de bicicletes. (150.000 euros, inversió)

– Millorar els carrils bici per a fer-los més segurs. Estudiar els punts més conflictius i, on sigui necessari, ampliar el carril, millorar-ne la separació de cotxes i vianants i millorar la senyalització. (150.000 euros, inversió)

– Connectar carril bici de l’hipòdrom fins al centre per Av. Rius i Taulet, i donar així continuïtat al carril bici en una de les principals entrades a la ciutat. (150.000 euros, inversió)

– Campanya per reduir el soroll i la contaminació provocada per la circulació de vehicles, i visibilitzar els indicadors de soroll, contaminació i velocitat. (15.000 euros, ordinari)

– Instal·lar plaques solars fotovoltaiques amb la implicació ciutadana. Ubicar noves plaques en equipaments municipals i que puguin donar servei a particulars que les lloguen o participen de la inversió. (150.000 euros, inversió)

– Repartir envasos reutilitzables per reduir l’ús de plàstic al comerç. Proporcionar tuppers i bosses de tela als consumidors per evitar l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús en la compra de productes frescos o menjar per emportar. (15.000 euros, ordinari)

– Assessorament en energia solar a les llar. Realitzar una campanya informativa i un servei que doni pautes i informació sobre la seva instal·lació i els ajuts o bonificacions existents. (15.000 euros, ordinari)
 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article