Carta oberta a l’Arcadi i sobre l’Arcadi

per Laura Calvet Mir

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Ecologia Política és una secció promoguda pel grup de lectura d'Ecologia Política de Cal Temerari per tal de fomentar una anàlisi socio-eco-crítica de la societat en què vivim i de promoure transformacions i canvis envers un món més lent, descarbonitzat, desnuclearitzat i ecofeminista, incloent un Sant Cugat en transició i decreixement.

 

Acceptem que has de marxar, Arcadi. Ens costa, però ho entenem, l'edat ens ajuda a fer-ho. Però abans voldríem dir-te que ens has fet més les persones que volíem ser i menys les que no. Has unit generacions que no es parlaven massa, i nosaltres pertanyem a una d'aquestes. I potser perquè vas ser molt important en la nostra adolescència i joventut, ens uneixes a nosaltres mateixos, als joves que hem estat i que van poder somniar amb un altre món possible, gràcies a tu en bona part.

No només ets una persona molt coneguda que molta gent homenatjarà. Ets una persona que ens ofereix en aquests darrers temps l'oportunitat de ser de nou les millors persones que encara volem ser, ara fabricant alguna mena de regal que, per intangible, te'l puguis endur. Sempre t'ha sobrat generositat.

Nosaltres volem assegurar-te que seguirem. Que ens vas convèncer diversos cops i ens vas animar a viure aquest camí com una lluita que no cal abandonar.

I per qui no conegui a l'Arcadi Oliveres i el seu vincle amb què des del grup de lectura d'Ecologia Política de Cal Temerari escrivim en aquesta secció, volem explicar que es tracta d'un santcugatenc d'adopció, economista i activista per la pau. L'Arcadi ha presidit des de fa molts anys la Universitat Internacional de la Pau, i abans encara, l'entitat Justícia i Pau. La Universitat Internacional de la Pau es realitza cada estiu des de l'any 1984 al centre Borja (Sant Cugat del Vallès). En aquest temps hem tingut temps de veure com els plantejaments sobre la pau, la seguretat i els conflictes s'han acostat a multitud de mirades, com la de l'ecologia. L'Arcadi sempre ha abocat per la construcció d'un altre món en què l'economia estigui al servei de les persones, a favor d'una globalització amb rostre humà, basada en els principis de justícia, equitat i respecte als drets fonamentals de les persones. Ell és un referent pels que lluitem per un món més just des del compromís amb la no-violència i amb les persones pobres i marginades, les que es mantenen a la perifèria tant del nord com del sud global. I en aquesta lluita s'inclou aconseguir una reivindicació bàsica dins l'ecologia política, la justícia socio-ambiental. És a dir, el tracte just i la implicació significativa de totes les persones, independentment de la raça, el color, l'origen nacional o els ingressos, pel que fa al desenvolupament, implementació i aplicació de les lleis, regulacions i polítiques ambientals. Aquest objectiu s'assolirà quan tothom gaudeixi del mateix grau de protecció contra els perills ambientals i per a la salut i tingui accés igualitari al procés de presa de decisions per tenir un entorn saludable on viure, aprendre i treballar. Aquesta justícia implica també la distribució equitativa dels riscos i beneficis ambientals, el reconeixement de formes de vida comunitàries, coneixement local i diferències culturals.

I quan parlem de justícia socio-ambiental escoltem de fons a l'Arcadi explicant-nos que l'economia ha de ser per les persones, que hem d'abolir el deute extern, que hem de minimitzar la bretxa nord-sud, que la pau la porta l'equitat i la justícia, que l'espiritualitat ens ha d'ajudar al creixement com a persones, que és necessari un decreixement i un transvasament de riquesa cap al món pobre per reduir la destrucció ecològica i augmentar el benestar humà... Arcadi sempre t'escoltarem i guiaràs el nostre camí, i ben segur que així perviuràs per sempre.

Laura Calvet-Mir, German Llerena, Miquel Vallmitjana,
Grup de Lectura d’Ecologia Política de Cal Temerari

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article