20D, fotografia de campanya

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Evolució del percentatge de vot per candidatures en totes les eleccions des del 2008. Gràfic: Jordi Pascual.

 

Fitxa de l'anàlisi

L'article empra els percentatges de vot vàlid de les eleccions en què han pogut votar els santcugatencs des de les generals del 2008. Això permet veure l'evolució sense la distorsió que podria provocar la variació del cens si es contessin els vots emesos. Una davallada no significa necessàriament pèrdua de suports en termes reals.

CiU va ser la guanyadora de les eleccions generals del 2011 a Sant Cugat amb un 40% dels vots. El PP va quedar en segona posició amb un 20%, el millor resultat en el període 2008-2015. El PSC quedava rellogat de la primera posició del 2008 a la tercera amb un 17%, 17 punts menys que en els comicis espanyols anteriors.

 

La desfeta de CiU com a federació, la caiguda gradual del bipartidisme arreu d'Espanya, el creixement de Ciutadans i l'aparició d'En Comú Podem dificulten fer una anàlisi prèvia a les eleccions eleccions del dia 20. A més, des del 2012 l'independentisme és un element central en el debat polític català. Les candidatures que aposten per la creació d'un nou estat van treure un resultat d'un 58% en les eleccions del 27 de setembre.

 

L'espectre independentista ha sigut protagonista de molts canvis en els darrers quatre anys. CiU va començar un camí cap a l'independentisme que va acabar amb la separació de CDC i Unió així com l'aparició de Demòcrates. El 20D, CDC es presenta amb el nom de Democràcia i Llibertat i té el suport de Demòcrates tot i la voluntat expressada per Carles Brugarolas, membre del secretariat nacional, de no convertir la formació en un satèl·lit de ningú.

 

CDC i ERC van compartir candidatura, Junts pel Sí, el 27S però ara han decidit anar per separat, segons Gabriel Rufián, cap de llista d'Esquerra al Congrés, per defensar la independència des de la diversitat ideològica. La CUP, que en les municipals va obtenir el seu millor resultat (15%), no es presenta a les eleccions del dia 20.

 

ICV decreix des de les europees del 2014 quan va obtenir el millor resultat des del 2008 amb un 11%. L'aposta per unir-se amb Podem, EUiA i Equo pel 27S no va resultar efectiva a Sant Cugat. Catalunya Sí que es Pot va treure els pitjors resultats del període analitzat (6%). De cara al 20D, la introducció del fenomen En Comú pot girar el resultat com mostren les enquestes del CEO i del CIS.

 

Ciutadans és novetat ja que no es va presentar a les eleccions generals del 2011. Sí es va presentar a les del 2008 amb un resultat de l'1%. El partit carabassa manté una tendència de creixement accelerat a la ciutat des de les europees i el 27S va obtenir els seu millor resultats (18%). L'expectativa de creixement està present entre els simpatitzants santcugatencs.

 

Democràcia i Llibertat

 

Evolució del percentatge de vot de CiU i Junts pel Sí. Gràfic: Jordi Pascual.

 

Seguint l'ordre dels resultats de les generals del 2011 a Sant Cugat, CiU ocupa la primera posició. El principal partit de la ja desapareguda federació, CDC, es presenta als comicis del 20 de desembre amb la marca de Democràcia i Llibertat. De fet, els convergents havien amagat les seves sigles en pro de la independència el 27S amb la coalició Junts pel Sí.

 

CiU sempre ha sigut un partit amb força a la ciutat en tots els comicis. El 1996 cantava la sorpresa amb la victòria de la federació per sobre del PSC per 800 vots. Quatre anys després revalidava la seva victòria amb un 33%, 8 punts per sobre dels socialistes. Al 2004 i 2008, però, el PSC els tornava a superar deixant els convergents amb un 26 i un 29% dels vots respectivament. El 2011 CiU supera en 24 punts un PSC molt desgastat i rellogat a la tercera posició.

 

Des de les europees del 2009, els nacionalistes han estat la força més votada a la ciutat. CDC no té una dada electoral de la seva força després de la separació amb Unió. El 27S Junts pel Sí va aconseguir un 48% dels vots, gairebé el mateix percentatge que la suma de CDC i ERC-MES en els comicis municipals del maig.

 

Si es comparen els resultats de les europees del 2009 amb les del 2014, CiU perd suports. El mateix passa en les eleccions catalanes del 2010 i 2012 i les municipals del 2011 i 2015. El 20D es veurà si aquesta tendència també afecta a les eleccions generals.

 

Unió

 

Evolució del percentatge de vot de CiU i Unió. Gràfic: Jordi Pascual.

 

L'altra part de la federació es va presentar sola el 27S. A Sant Cugat va treure un resultat del 4'36%, prop de 2 punts per sobre de la mitjana catalana. Tot i que en un gràfic pot semblar una davallada molt forta, Unió mai havia estat el partit fort de la federació. Compartir candidatura amb CDC provocava que no es conegués realment la força de la formació. Ramon Espadaler, secretari general del partit, entén que les eleccions del dia 20 són difícils per a Unió però creu que obtindran representació: “Les encarem amb empenta, són complicades, ho són per tot el conjunt del país”.

 

PP

 

Evolució del percentatge de vot del PP. Gràfic: Jordi Pascual.

 

Els populars van ser la segona força en les eleccions generals del 2011 amb un 20% dels vots. És el millor resultat del període 2008-2015. Des de llavors han sofert una caiguda gradual continuada que els ha portat als seus pitjors resultats en les catalanes de setembre (6%).

 

Prenent les generals com a única referència, el PP ha sigut fins ara un partit amb força a Sant Cugat, segurament apel·lant al vot útil. El 2000 va aconseguir un resultat del 23%, dos punts per sota del PSC, i el 2004 un 16%, gairebé igual que al 2008.

 

La tendència negativa es dóna arreu d'Espanya amb Ciutadans com a principal competidor en el seu espectre ideològic. A Sant Cugat el creixement de la formació carabassa és pràcticament paral·lel a la caiguda dels populars. El 20D dirà si en les generals se segueix la mateixa tònica.

 

PSC

 

Evolució del percentatge de vot del PSC. Gràfic: Jordi Pascual.

 

Els socialistes van obtenir la tercera posició en les generals del 2011 amb un 17% dels vots. És un partit que ha passat de tenir les primeres alcaldies de la democràcia a Sant Cugat a tancar el Ple pel que fa a representació juntament amb el PP.

 

En les eleccions generals sempre ha tingut una força especial. Com a tota l'àrea metropolitana, els socialistes han sigut primera força en molts comicis espanyols. Quan CiU va guanyar força a Sant Cugat, el PSC va poder recomposar-se i guanyar amb un 32% el 2004 i amb un 34% el 2008.

 

Ara bé, després dels comicis que van revalidar Zapatero com a president del govern, la caiguda va ser forta fins el 9% en les municipals del 2011, quan van obtenir 2 regidors. En les generals del mateix any van créixer 6 punts com a resultat de l'apel·lació al vot útil.

 

Posteriorment la davallada ha sigut continuada i solament s'ha aturat amb un creixement de menys d'un punt entre les municipals i les catalanes d'enguany. El 20D haurà de demostrar si el PSC continua sent un partit important a Sant Cugat en les eleccions generals o si l'efecte Ciutadans i Podem (En Comú Podem) els passa factura.

 

En Comú Podem

 

Evolució del percentatge de vot d'ICV-EUiA i Catalunya Sí que es Pot. Gràfic: Jordi Pascual.

 

ICV-EUiA va obtenir un 8% dels suports en les generals del 2011, 2 punts més que quatre anys enrere. És una candidatura amb uns resultats estables. Els vots de totes les eleccions des de les generals del 2008 fins les catalanes de setembre oscil·len entre el 6 i el 9%. Únicament en les europees del 2014 van superar la fita arribant a l'11%.

 

És, per tant, una formació amb resultats que fan zig-zag entre un sostre i un terra molt marcats. El 27S la coalició es va fer gran amb la participació d'ICV, Podem, Equo i EUiA. Això no els va servir per millorar electoralment i, de fet, Catalunya Sí que Es Pot va obtenir el pitjor resultat del període (un 6%).

 

La introducció del fenomen En Comú és una nova oportunitat per augmentar el percentatge de vot el 20D. Representen un nou “vot útil” que podria canviar la tònica de creixement de PP i PSC en les generals.

 

ERC

 

Evolució del percentatge de vot d'ERC i Junts pel Sí. En les darreres municipals compartia candidatura amb MES. Gràfic: Jordi Pascual.

 

Entre el 2008 i el 2011 ERC no havia aconseguit superar la fita del 9% de vots a Sant Cugat. En les municipals del 2011 va perdre la representació en el plenari i en les generals del mateix any es va quedar en la cinquena posició amb un 8%.

 

El creixement del debat independentista ha sigut clau perquè la formació d'esquerres creixi com l'escuma els darrers tres anys. En les catalanes del 2012 va arribar al 13%, el doble que les de dos anys abans. En les europees va tocar sostre amb un 23% i les municipals d'enguany els van retornar la representació amb un 11%.

 

L'aposta de Junts pel Sí va ser un èxit. Un 48% dels vots emesos va ser per a la candidatura independentista. El percentatge és similar a la suma de CiU i ERC en les municipals, tot i que Unió es va presentar per lliure.

 

El 20D servirà per veure la força de la formació per si sola en les primeres eleccions generals que inclouen partits que tenen la independència de Catalunya com a eix programàtic central. Es veurà si l'independentisme gira cap a l'esquerra a Sant Cugat i quants del 18% de vots de la CUP el 27S van a parar a ERC.

 

Ciutadans

 

Evolució del percentatge de vot de Ciutadans. Gràfic: Jordi Pascual.

 

El partit d'Albert Rivera no es va presentar als comicis generals del 2011. Sí ho va fer als del 2008 quan va obtenir un 1% dels vots santcugatencs. Fins el 2012 no tenen un suport ampli. En les catalanes d'aquell any van obtenir un 8%, quatre punts per sobre de la millor marca, la de les autonòmiques de quatre anys abans.

 

Després d'una davallada de menys d'un punt entre les catalanes del 2012 i les europees del 2014, els carabassa han sigut el partit que més ha crescut a la ciutat. En les municipals d'enguany van aconseguir tres representants com a tercera força amb un 13%. El 27S pujaven 7 punts aconseguint la seva millor marca.

 

Ciutadans arriba al 20D esperant més creixement com a alternativa estatal al bipartidisme i a Podem. Les enquestes els són cada cop més favorables i es troben frec a frec amb el PSOE.

 

L'absència de la CUP

 

Evolució del percentatge de vot de la CUP. En les darreres municipals compartia candidatura amb Procés Constituent. Gràfic: Jordi Pascual.

 

La Candidatura d'Unitat Popular no participa en les eleccions generals ni europees. Va començar com a aposta municipal i el 2012 va pegar el salt a les catalanes. En les municipals del 2011 va aconseguir 2 regidors amb un 8% dels vots. En les primeres catalanes va obtenir un 4%.

 

El salt ha sigut exponencial en tots dos nivells. En les municipals d'enguany han arribat al 15% i el 27S al 10. El 20D demostrarà si els seus votants són fidels a la filosofia de no participar en les eleccions generals o beneficien algun altre partit, En Comú Podem per la part social o ERC per la independentista.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article