Sexualitat, cures i reivindicació pel 8M

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

L’Ajuntament, les entitats i el Comitè 8M – e vaga durant els anys anteriors– ja han donat a conèixer les activitats que se celebraran al voltant del dia de la dona treballadora, amb el 8M com a dia principal però amb activitats que s’allarguen més enllà d’aquest dia. Mentre el Comitè ja va anunciar que les propostes tindrien en compte diverses lluites –les cures, la fi de les violències masclistes, els drets laborals, l’habitatge, l’educació i l’antiracisme–, l’Ajuntament ha elaborat de la mà de diverses entitats un programa que pren els drets sexuals com a centre amb el lema Construïm les nostres sexualitats.

El dia 8 tindrà un acte institucional a les 12 del migdia a la plaça de la Vila, on es llegirà un manifest. També se celebrarà la conferència Els drets humans des de la perspectiva feminista a càrrec de l’advocada penalista Laia Serra a les set de la tarda, en el marc del cicle Enraonar i a través del canal de YouTube de l’Ajuntament i de Cugat Mèdia. La proposta que dona nom al programa, però, se celebrarà el dia anterior d’11 a 14 hores a la plaça d’Octavià, amb un seguit d’activitats com una sessió de contacontes, l’exposició Donant voltes a la sexualitat, un taller de Tiktok, un sextruck pedagògic i música en directe. Es preveuen activitats del 4 al 24 de març, moltes d’elles en format telemàtic per la pandèmia.

Consulta tota la programació institucional

Pel que fa a la mobilització organitzada pel Comitè 8M, el dia 8 començarà a les nou del matí amb un cercavila pels drets de les treballadores des del CAP Sant Cugat. A les 11:30h. a la plaça de l’1 d’octubre es farà un taller de pancartes per a la manifestació de la tarda, que serà a les 18:30h. a la plaça Lluís Millet. La reivindicació acabarà a les 20:30h. amb una performance a la plaça d’Octavià.

Hi ha propostes diàries excepte el dimarts 10: des d’una xerrada sobre els treballs de cures a un taller d’autodefensa a activitats infantils i una conferència sobre les dones en zones de conflicte. Les dues xerrades tenen format presencial amb aforament limitat i es poden seguir també en línia.

Consulta tota la programació del Comitè 8M

També el 8M, Òmnium Cultural ha organitzat un acte a la plaça Barcelona. A les 18:30h. la periodista i membre de la junt nacional de l’entitat Mònica Terribas llegirà un manifest seguit d’una lectura col·lectiva poemes escrits per dones. Per sumar-se a la lectura com a participant cal inscriure’s a través del web de l’entitat.

A banda dels actes del dia 8, Òmnium Cultural també ha muntat una jornada d’activitats el dissabte 6 de març als Jardins de Sant Francesc, l’EstrogenFest. Començarà a les 11h. i acabarà a les 19h. i buscarà vincles amb altres col·lectius, com ho demostra la xerrada a càrrec de les santcugatenques imputades pel tall de vies de la vaga feminista del 2018. A més, d’11h. a 13h. hi haurà una carpa de tallers per a infants i joves amb contacontes i un taller feminista.

Al programa hi ha prevista la xerrada de 8 mil motius, un actuació de caporales la Fraternidad, un cantada de rap feminista a mode de taller, un dinar popular de carmanyola amenitzar per les punxadiscos Antígones, una lectura de les guanyadores del concurs Cartes a una dona i tres actuacions musicals: Antígones novament, l’espectacle Aleteig amb Aina Serra, Clara Hosta i Lali Mateu i un concert de Pasquines.

El dia 4, a més, es farà una prèvia amb la projecció del documental Montserrat Roig: l’hora violeta, de la periodista Neus Ràfols; una obra que mostra l’univers i el pensament de la periodista amb un repàs a la seva vida i obra. La projecció serà als Cinemes Sant Cugat, on hi acudirà la seva directora. Cal fer reserva prèvia a través del web d’Òmnium.

Consulta tota la programació de l’EstrogenFest

Un programa ampli centrat en la sexualitat

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha dit que s’ha apostat per posar el focus en un tema molt concret com la sexualitat per anar desenvolupant temes més enllà dels grans consensos socials. L’aposta és per garantir els drets sexuals i reproductius, des de l’autoestima, l’autoconeixement i eliminant els tabús envers el plaer.

“El primer que hauríem de desaprendre és la vergonya i respectar els cossos”, ha dit Gibert, que posa el plaer com a objectiu principal de la sexualitat per davant de la mirada masclista i violenta. La tinenta d’alcaldia ha posat en valor la tasca feta per elaborar un protocol per fer front a les agressions masclistes en espais d’oci, que es presentarà el dia 24 com a darrera activitat del programa institucional, que té la participació de moltes entitats del poble.

Arribar a les escoles

Dins del programa d’activitats de l’Ajuntament s’incorpora el debat Cos i Ficció. Autoestima i hipersexualització en infants i joves, una xerrada en línia organitzada per Escoles Coeducatives, que aglutina les comissions de gènere de les AFAs dels centres públics de la ciutat, amb la investigadora Núria Solsola, la psicòloga Elisenda Pascual i la presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, Anna Planas; amb la moderació de la periodista Laura Pinyol. Es farà el dia 9 a les 18h.

L’activitat s’emmarca en una proposta d’Escoles Coeducatives per portar el feminisme a les escoles de la ciutat. Per això han presentat una proposta pedagògica, que han presentat Núria Valero i María González, membres del col·lectiu en la roda de premsa en que s’ha donat a conèixer el programa d’activitats pel 8M. Diuen que és una iniciativa molt ben rebuda pels centres i que s’aplicarà o bé en horari lectiu o bé en el temps de migdia. Per a infantil s’ha preparat un recull de contes, per als primers cursos de primària un treball plàstic i per als dos darrers cursos com afrontar les xarxes socials i la sobreexposició i cosificació.

Les dones en temps de pandèmia

A la roda de premsa també hi ha acudit la presidenta de l’Associació de Dones Empresàries, Mònika Blasco, que ha explicat que la seva proposta, de la mà de l’Ateneu, és una taula rodona sobre Dones en temps de pandèmia, on participarà la fotògrafa Amanda Bernal i la infermera jubilada Roser Fernández, amb ella com a representant de l’entitat i de l’associació de familiars de la residència Sant Cugat; amb la moderació d’Assun Reyes. Es podrà seguir en línia i per acudir-hi cal fer reserva prèvia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article