Els infants més menuts dels caus i esplais tornen a la presencialitat

per Clara Ontañón

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Esplai Pica-Roca i Clara Ontañón

Els caus i esplais de la ciutat han tornat a l'activitat presencial per als infants d'infantil i primària, amb grups bombolla de sis persones. Una modificació de la normativa de la Generalitat que s'ha aplicat des del passat dilluns 22 de febrer. Les entitats de l'educació en el lleure ho celebren, reivindiquen el seu model pedagògic i demananen reprendre l'activitat a totes les franges d'edat. El PROCICAT ha anunciat aquest dijous que a partir del dia 8 i durant 7 dies el lleure s'ampliarà fins a batxillerat i FP. 

Fins ara tots els grups del cau i l'esplai estaven desenvolupant l'activitat de forma telemàtica. Des de dilluns s'han hagut d'adaptar a les noves mesures: "És complicat perquè es trenca la dinàmica de grup i les monitores ens haurem de reorganitzar", diu Laura Navarro, monitora de l'esplai Sarau. La resta de grups, de 13 a 18 anys, per ara segueixen fent activitats telemàtiques.

Fa mesos que les agrupacions d'educació en el lleure reivindiquen que se'ls permeti reunir-se i que es valori la tasca que duen a terme la qual consideren més necessària ara que mai. Fins ara han convocat dues concentracions, al novembre i al febrer, sota les consgines "el lleure no es confina, estem plens de vida" i "si tots eduquem avancem". L'esplai i el cau són espais d'educació no formal on la vivencialitat, el treball en equip, la natura, la companyonia i l'esperit crític són eixos d'aprenentatge fonamentals.

Però el format telemàtic dificulta el compliment d'alguns d'aquests valors. Per exemple, Miriam Acouda, membre de l'esplai Pica-Roca, explica que s'ha generat una bretxa digital entre els infants: "Hi ha que no tenen els recursos online per poder fer la tasca igual que els altres nens i nenes I a poc a poc s'estan desvinculant", també afegeix que a través de les pantalles es "perd l'essència de l'educació en el lleure". Tanmateix, la monitora manifesta preocupació, ja que algunes entitats d'educació en el lleure han hagut de tancar per falta de capacitat i de motivació dels monitors.

Acouda transmet l'opinió general de les entitats de lleure de la ciutat: "A l'estiu se'ns va donar molta importància, vam anar de campaments, de casals i no vam tenir ni un cas positiu", explica que tot això es va aturar en tornar a iniciar-se el curs. En la mateixa línia, Nicole Cortés, monitora de l'esplai Sarau, apunta que és una qüestió de prejudicis: "[La Generalitat] pensa que els joves no som capaços de garantir un espai segur i de mantenir precaucions", i la seva companya Laura Navarro afegeix que la gent jove ha estat estigmatitzada durant la pandèmia "des dels mitjans de comunicació s'ha culpat als joves dels contagis i sembla que les mesures restrictives estiguin dirigides a limitar-nos".

Els joves i adolescents s'han vist obligats a fer classe online, a aïllar-se a casa i a mantenir el contacte amb els amics a través de la pantalla. En una etapa vital clau per al seu creixement personal marcada per les necessitats socials i evolutives. La Federació Salut Mental Catalunya explicava el passat desembre que el malestar emocional s'ha multiplicat durant aquests mesos. Espais com el cau i l'esplai, on se socialitza i es treballa l'educació emocional pot esdevenir una ajuda per als joves: "És important que puguin tornar a la presencialitat com més aviat millor", explica Acouda, "però si veiem que aquesta situació s'allarga tornarem a fer accions de protesta".

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article