El Sindicat de Llogateres adverteix de l’agreujament de la crisi habitacional per la pandèmia

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida pel Sindicat

Amb una crisi habitacional que no marxa, el Sindicat de Llogateres tem que la pandèmia hagi agreujat la situació per a moles famílies, amb menys ingressos i menys estabilitat econòmica. Enmig d’aquest context, el col·lectiu ha iniciat una campanya de denúncia de la situació a nivell local, prenent les darreres dades de l’Observatori Sociològic Municipal, amb xifres contundents com que un 20% de la població no arriba a pagar el preu de l’habitatge, que el 33,6% té problemes per arribar a fi de mes i que un 45% no té capacitat d’estalvi quan acaba el mes.

Però fa més d’un any que no es dona a conèixer cap nova onada de l’Observatori Sociològic, el que deixa el Sindicat de Llogateres amb l’interrogant de com ha afectat la pandèmia a aquests indicadors. Mariona Sòria, membre del col·lectiu, explica que la COVID-19 ha incrementat l’endeutament de les famílies a nivell general i que, per tant, les dificultats per accedir i mantenir l’habitatge molt probablement s’hauran complicat a nivell local. Això acompanyat d’uns preus que no baixen.

Per això el Sindicat ha començat la campanya amb la voluntat de visibilitzar aquestes xifres amb pancartes arreu de la ciutat, per evidenciar que bona part de la població té greus problemes per quedar-se a viure a Sant Cugat. Així ho van donar a conèixer en una assemblea celebrada el cap de setmana passat, on també van dir que, tenint en compte que Sant Cugat és una ciutat atractiva pels espais verds, que han pres encara més valor arran de la pandèmia, fins i tot pot viure un increment dels preus per la pressió de persones que volen venir a fer els seus projectes de vida a la ciutat.

Sòria explica, a més, que tenen constància de molts casos de dones migrades que es troben en situacions complexes ja que moltes d’elles no tenen permís de residència i, per tant, la seva capacitat de negociació i d’accedir a un contracte legal és nul·la. “Moltes viuen sense contracte, en habitatges molt precaris...”, apunta l’activista, que també adverteix que moltes persones nouvingudes no tenen gairebé xarxa de suport i que es troben sotmeses a traves per accedir a habitatges per no ser nascudes al nostre país, “pateixen una doble discriminació, per origen i per la seva situació legal”.

Sense dades concretes de l’efecte de la llei de contenció de rendes

La llei de contenció de rendes hauria d’haver servit per evitar un increment dels preus del lloguer però, adverteix el Sindicat, no han notat canvis significatius des de la seva aprovació al setembre. Diuen que moltes APIs i grans tenidors juguen a la picaresca no informant de l’índex de referència del preu del lloguer de la zona o amagant el preu anterior, elements clau per complir la normativa. Molts llogaters no els pregunten i, per tant, és impossible controlar els topalls.

Tot i que a nivell sindical ha estat el Sindicat de Barcelona el que ha centralitzat les denúncies, tenen constància que sí s’han obert expedients a portals immobiliaris per pisos de Sant Cugat, una informació que també va donar la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, en la presentació del nou emplaçament de l’Oficinal Local d’Habitatge. Si bé, la sanció depèn de l’Agència d’Habitatge de Catalunya i no tenen constància de quines són les empreses i persones particulars afectades per aquestes denuncies.

Sòria adverteix també que algunes immobiliàries s’inventen impostos afegits per esquivar la llei de contenció de rendes, una pràctica no permesa si són impostos que no estaven imputats en el lloguer anterior però que és difícil de controlar si les immobiliàries i les propietats no donen la informació completa de l’índex de referència i del preu anterior. Per això demanen més mesures de control d’una llei que consideren un èxit del moviment per l’habitatge, sense deixar de banda l’atenció a l’emergència i al mobbing immobiliari, amb casos com el d’un desnonament previst per al dimecres passat a les Planes i ajornat in extremis.

Satisfets pel nou model d’Oficina Local d’Habitatge però amb petició de més recursos

El passat dilluns el govern municipal va anunciar el canvi d’emplaçament de l’Oficina Local d’Habitatge per ubicar-la a un lloc més cèntric i, alhora, per unificar l’atenció amb una finestreta única. Aquest pas ha estat defensat pel tripartit com una forma de resignificar i donar a conèixer l’Oficina, amb passos a futur com introduir l’atenció a la pobresa energètica mentre des de l’àrea d’Urbanisme es treballa per buscar nou sòl públic per fer promocions d’habitatge protegit.

Sòria diu que el Sindicat no ha fet un debat a fons sobre aquesta decisió però que a priori és una bona iniciativa que respon a una de les seves peticions històriques: unificar l’atenció i donar visibilitat a l’Oficina Local d’Habitatge. Tot i això demana que es doti dels recursos i del personal suficients per garantir l’atenció i que es consolidi definitivament el servei de mediació dels lloguers, que en el marc de la pandèmia es va començar a aplicar amb un contracte menor per fer una prova.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article