L’Ajuntament contracta l’assessorament i la representació legal en el conflicte urbanístic de Torre Negra per 200.000 euros

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

L’empresa Pareja & Associats, Advocats SLP seguirà sent l’encarregada de defensar els interessos municipals durant els propers quatre anys en el marc del procés judicial obert per la declaració de l’àmbit de la Torre Negra com a sòl no urbanitzable. Així s’ha decidit en una contractació negociada sense publicitat –a dit– per part de la Junta de Govern el 9 de febrer i encara pendent de formalitzar-se. L’empresa, que s’encarregarà de l’assessorament jurídic i de la representació legal en els contenciosos administratius, percebrà 212.173,50 euros (amb IVA) per aquesta tasca; segons es recull al Perfil Contractant municipal.

“Aquests serveis només poden ser prestats per l’empresa candidata, en protecció de drets exclusius, inclosos els drets de propietat intel·lectual i industrial, atesa l’especial complexitat tècnica del cas, ja que cal garantir una estratègia de defensa coherent i unitària amb unes mateixes línies argumentals per tots els contenciosos interposats”, s’argumenta en l’expedient de contractació per no fer un concurs públic obert. Tot i que està previst que acabi al desembre del 2024 sense pròrrogues, l’expedient obre la porta a allargar-lo fins que les sentències siguin fermes sense excedir els cinc anys en total.

En qualsevol cas, les modificacions del contracte només es podran fer, segons el plec de clàusules administratives, sempre que s’argumentin raons d’interès públic amb els següents supòsits: desplaçaments a seus judicials fora de la ciutat de Barcelona, despeses de missatgeria i copisteria i despeses notarials i registrals. En canvi, els honoraris no es consideraran modificacions contractuals perquè queden al marge del contracte i, si s’escau, s’hauran de licitar a banda.

Es demana explícitament que sigui el mateix lletrat el que defensi els interessos municipals en tots els recursos relacionats amb el plantejament urbanístic de Torre Negra per garantir “coherència en la fonamentació i coneixement dels antecedents i del planejament a defensar”. “El contracte compren l’elaboració de tota la documentació i la realització de totes les accions necessàries per a la defensa de l’Ajuntament en totes les instàncies de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu amb el nivell de qualitat i solvència necessària per garantir una òptima assistència”, s’apunta al plec de clàusules tècniques.

Els darrers passos del conflicte urbanístic

Després de dècades de conflicte, al 2018 l’Ajuntament va aprovar una nova modificació urbanística per qualificar de sòl no urbanitzable gairebé tot l’àmbit de Torre Negra, a excepció de petits nuclis edificats com l’escola Avenç, el Club Tennis-Natació i el carrer d’en Gordi, que passarien a ser sòl urbà. L’aprovació es va fer al Ple de març del 2018 amb el vot favorable de PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC, l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari del PP.

Ja llavors es temia que aquesta modificació arribés de nou als tribunals, un pas que van confirmar pocs mesos més tard tant per part el principal tenidor, el grup Núñez i Navarro, com dels petits propietaris. Al novembre del 2018 l’Associació de Propietaris de Torre Negra va portar la modificació als tribunals, mantenint-se el sòl com a no urbanitzable a l’espera d’una nova resolució i amb els propietaris demanant la compensació econòmica dels drets d’edificabilitat que defensen que tenen acumulats.

Mentre el litigi seguia el seu recorregut, al novembre passat el nou govern va anunciar la compra de la fortificació medieval de la Torre Negra i dels terrenys del seu voltant, una operació que encara no s’ha acabat de tancar. En total serien 86 hectàrees, tres de les quals formen part de l’àmbit en disputa, és a dir, un 1,8% de les poc més de 165 hectàrees afectades per la modificació urbanística del març del 2018 recorreguda als tribunals.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article