MINUT A MINUT: 8M

per Anònim (no verificat)

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Jordi Pascual

Clara Ontañón i Jordi Pascual | El dia de la dona treballadora té un any més una convocatòria de vaga, en aquest cas per part de la Intersindical-CSC, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Confederació General de Treballadors (CGT), i també un munt d’accions de protesta que van des de l’acte institucional de l’Ajuntament a les mobilitzacions previstes pel Comitè 8M passant per la trobada d’Òmnium Cultural a la plaça de Barcelona.

Durant tota la jornada farem un seguiment minut a minut de les accions relacionades amb el 8M a Sant Cugat a través del nostre Twitter. En aquesta notícia recollirem els moments més importants de la jornada. A més, farem una crònica específica de l’acte institucional i una crònica completa de tota la jornada al final del dia.

20:55 Manifestació i performance

A les 18:30 ha començat una manifestació que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat i ha assenyalat l'estació d'FGC en solidaritat amb 8 mil motius, una immobiliària, el Mercadona i l'Ajuntament, on han demanat la municipalització del servei d'atenció domiciliària i de neteja dels edificis públics així com polítiques antiracistes. La marxa ha agrupat més de 500 persones i ha acabat a la plaça d'Octavià amb una performance sobre la violència masclista. Properament ampliarem la informació amb la crònica de la jornada. Aquest ha estat el darrer acte del 8M a Sant Cugat.

18:20 Òmnium anul·la l'acte del 8M

Òmnium Cultural ha anunciat l'anul·lació per pluja de l'acte del 8M que havia previst per a aquesta tarda a les 18:30h.

18:15 El PSC reivindica les representants polítiques socialistes

L'acte del PSC als Quatre Cantons ha acabat aproximadamanent a les sis de la tarda. A banda de la lectura del manifest socialista, on es crida a aturar la prostitució, el neoliberalisme i la violència masclista, entre d'altres, han posat en valor els governs socialites i les representants polítiques de la formació. El primer secretari, Pere Soler, ha reivindicat que ha estat amb governs socialistes quan les dones han guanyat drets. La secretària de feminismes, Paula Núñez, ha començat la lectura del manifest, on tambés es proposa la creació d'un Pacte Català contra la Violència Masclista dotat amb 50 milions d'euros, i ha acabat iniciant la lectura dels noms de les assassinades per violència masclista.

17:30 Acte del PSC

L'agrupació local del PSC comença l'acte pel 8M, una trobada als Quatre Cantons on es llegirà el manifest socialista pel dia de la dona per part del primer secretari local, Pere Soler, i la secretària de feminismes, Paula Níñez.

13:25 Acte institucional a l'EMD de Valldoreix

La Casa de la Vila de l'EMD de Valldoreix ha acollit l'acte institucional valldoreixenc pel 8M, celebrat a les 13h a porta tancada amb vocals i treballadores de la casa per evitar la propagació de la COVID-19. A Valldoreix s'ha llegit el manifest de la Diputació de Barcelona, amb què es pren el compromís de posar fi a qualsevol forma de discriminació, implementar mesures per mitigar l'impacte de la crisi de la COVID-19, promoure la participació plena i efectiva de les dones a tots els nivells de decisió política, promoure Pactes del Temps en l'àmbit municipal, reformar la llei catalana de violència masclista, instar el govern català a millorar la gestió de les polítiques d'igualtat de gènere i a l'espanyol a aprovar un Pla Estratègic d'Igualtat d'Oportunitats. Pots llegir el manifest complet aquí.

13:00 Acaba l'acte institucional, amb un espectacle de les Pasquines

L'acte organitzat per l'Ajuntament a la plaça de la Vila ha començat amb la intervenció de l'alcaldessa, Mireia Ingla, i de la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que han refermat el compromís polític per la igualtat amb plans d'igualtat, polítiques urbanístiques i un pressupost amb perspectiva de gènere. L'acte ha comptat amb la presència de la Plataforma de Pensionistes, que cada dilluns es concentra a les portes de la Casa de la Vila i que aquesta vegada s'ha sumat a l'acte.

La reivindicació ha consistit en la lectura del manifest de l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya i amb una actuació teatral de les Pasquines, que, en lla línia del lema Construïm les nostres sexualitats, han parlat de la vagina, de l'estimulació sexual i del part.

12:00 Acte institucional

Comença l'acte institucional del 8M en què els càrrecs electes llegeixen el manifest conjunt de l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Pots llegir-lo aquí.

10:15 Taller de pancartes

Acaba la cercavila, que ha apuntat als drets laborals del personal sanitari i treballadores de la llar ací com a dues ETTs. El Comitè fa una crida per acudir a Cal Temerari per fer un taller de pancartes.

9:15 Cercavila contra la vulneració de drets

Comença el cercavila per la ciutat des del CAP Sant Cugat, on han demanat una sanitat pública i de qualitat.

0:00 Prèvia: serveis mínims i reivindicació

El 8M comença a Sant Cugat a les 9 del matí al CAP Sant Cugat, amb un cercavila organitzat pel Comitè 8M. Aquest col·lectiu ha previst tres altres accions durant el dia (pots consultar el programa complet aquí). A les 12 del migdia al davant de l’Ajuntament es farà l’acte institucional (pots consultar el programa institucional complet aquí). A dos quarts de sis de la tarda el PSC farà un petit acte amb la lectura d’un manifest als Quatre Cantons. A dos quarts de set Òmnium celebra a la plaça Barcelona el seu acte pel 8M. Vam recollir totes les programacions en aquesta notícia.

A aquestes reivindicacions se suma una en forma de comunicat, la del sindicat IAC-CATAC, que posa èmfasi en l’alt percentatge de treballadors temporals que hi ha a l’Ajuntament, evidenciant que un 62,2% d’aquest personal són dones, la majoria d’elles d’entre 40 i 60 anys. Per això, en un comunicat de premsa, han demanat als partits polítics que aturin les convocatòries d’oposicions per preservar els llocs de treball del personal municipal afectat per la temporalitat des de fa dècades.

Precisament la IAC, amb la CGT i la Intersindical-CSC, és un dels sindicats que ha cridat a la vaga feminista. Per donar-hi resposta l’Ajuntament ha decretat els següents serveis mínims:

– Centres escolars: un conserge a cada escola, una persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla a l’Escola de Música, a l’Escola d’Art i al Taller Triangle, un membre de l’equip al PFI i el directors i un terç de la plantilla a les escoles bressol.

– Serveis socials: un auxiliar al matí.

– Casals i equipaments: dos auxiliars a la Biblioteca Gabriel Ferrater i a la Casa de Cultura i un auxiliar a la resta de casals.

– Ajuntament: Dos auxiliars en la consergeria, un recepcionista, un gestor a l’OAC, un oficial a la brigada municipal, un tècnic a Protecció Cívic, un tècnic al servei d’informàtica i un arquitecte al departament de territori.

– Transport urbà: Serveis mínims del 50% sense alterar els horaris de la L3, L4, L5, L7B, L7C, L10, L11, reforços escolars, transport a demanda i R9. Freqüència de 60 minuts a la L2A, L2B, L7A, L8 i L9; de 40 minuts a la L1 i de 20 minuts al bus del park and ride.

La Generalitat ha definit, entre d’altres (pots ampliar la informació amb el decret complet):

– 85% del transport públic.

– Sanitat: Es garanteix l’atenció normal en urgències, vacunacions per la COVID-19, l’activitat quirúrgica no ajornable i farmàcies de guàrdia.

– Centres educatius: Dos docents per cada quatre grups a infantil i primària, un docent per cada tres grups a secundària, 50% de la plantilla a centres d’educació especial, llars d’infants i serveis de menjador i activitats complementàries.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article