L’acte institucional del 8M reivindica la sexualitat i el plaer
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Un espectacle teatral de les Pasquines ha posat la sexualitat, el consentiment i el plaer en escena a l’acte institucional del 8M celebrat aquest migdia al davant de l’Ajuntament. Seguint amb el lema Construïm les nostres sexualitats, que és el leitmotiv del programa institucional d’aquest any, les dues actrius han parlat de la vagina, del clítoris i del part, visibilitzant un dels eixos del feminisme que no acostuma a ser protagonista en el dia de la dona treballadora.
Precisament la voluntat de posar el focus més enllà dels grans consensos és una de les apostes del govern municipal, segons va explicar la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, en la presentació del programa d’activitats d’aquest any. La sexualitat és el centre de la campanya del 2021, com ja es va veure el diumenge a la plaça d’Octavià amb una jornada amb el mateix títol que el lema de la campanya i com s’ha refermat en la representació teatral sobre la sexualitat de les dones cis.
La sexualitat ha estat present també de forma menys explícita amb el repartiment de bosses de tela, que reivindiquen el consentiment amb el lema Només sí és sí. Són unes bosses fetes per l’Ajuntament i que ja es van repartir anys enrere, enguany amb polseretes amb el mateix lema i amb unes altres bosses de la campanya Jo educo en igualtat. L’acte institucional ha coincidit amb la manifestació setmanal de la Plataforma de Pensionistes, que s’ha sumat a la proposta institucional.
El centre de l’acte ha estat la lectura del manifest de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per part de regidores de tots els grups polítics amb representació al Ple. L’escrit apunta a la crisi de la COVID-19 com un aprofundiment en les desigualtats de gènere ja existents: “Una altra de les greus conseqüències que ha provocat la pandèmia ha estat l’agreujament manifest de totes les formes de violències masclistes derivades de la convivència obligada i continuada ”.
El manifest critica la bretxa salarial, la precarització laboral, la càrrega gairebé exclusiva de les tasques de cura, les violències masclistes, la discriminació sexista, el racisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia. “Els governs locals hem d’esforçar-nos, ara més que mai, en incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques i en aplicar tots els projectes de recuperació i protecció social al nostre abast durant els propers anys”, reivindiquen l’ACM i la FMC.
En aquest sentit, l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha cridat a emprendre mesures a dins i a fora de la institució perquè els propers anys siguin “els de les dones”. Gibert, per la seva banda, ha defensat que els treballadors públics estan compromesos per fer “el gir de 180 graus que la societat demana” amb accions com plans d’igualtat, exploracions a la via pública per pensar l’urbanisme en clau de gènere i tenir uns pressupostos amb perspectiva de gènere: “El feminisme ha fet passos importants però ni molt menys estem en un moment de complaença”.
Crida per fer Pactes del Temps en l’acte de Valldoreix
Paral·lelament, l’EMD de Valldoreix també ha celebrat el seu propi acte institucional, a porta tancada per la COVID-19 i amb la presència de vocals i treballadores públiques. En aquest cas s’ha llegit la declaració institucional feta per la Diputació de Barcelona, un text en què també es parla de la pandèmia perquè ha permès posar en valor les tasques de cura. L’escrit, a més, parla de segregació de gènere en l’àmbit laboral, de precarietat laboral, de les conseqüències del tancament dels centres educatius durant el confinament, de violència masclista i de la manca de dones en els llocs de presa de decisions polítiques.
En conseqüència, es prenen un seguit de compromisos entre els quals, en clau local, destaca la promoció de Pactes del Temps, seguint el model del Pacte per la Reforma Horària, per aconseguir que al 2025 els horaris laborals de Catalunya siguin més racionals i saludables. També s’insta el govern de la Generalitat a aplicar canvis organitzatius per millorar la gestió de les polítiques d’igualtat de gènere i al de l’estat a aprovar un Pla Estratègtic d’Igualtat d’Oportunitats. Alhora, es proposa reformar la llei catalana de violència masclista i incrementar el suport a les entitats que fan suport a les víctimes.
Alhora, es proposen mesures més generals com posar fi a la discriminació a les administracions públiques, implementar mesures per mitigar l’impacte de gènere de la crisi de la COVID-19 i promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de la vida política, econòmica, social i cultural. “No ens aturem, continuem treballant per uns municipis més justos, inclusius i equitatius, fem ciutats i pobles feministes”, clou el manifest.
Seguiment de la jornada
El 8M ha començat a Sant Cugat amb un cercavila organitzat pel Comitè 8M que ha recorregut el centre de la ciutat per demanar drets, aturant-se al CAP Sant Cugat en suport a la vaga del proper dia 10, a dues ETTs en contra de la precarietat i a una empresa per contractar treballadores de la llar. Després s’ha fet un taller de pancartes de cara a la manifestació de la tarda. Fem seguiment de la jornada a un minut a minut.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari