Un 8M feminista, contra la violència masclista i antirepressiu

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més de mig miler de persones han respost a la crida del Comitè 8M en la manifestació central del dia de la dona treballadora, l’acte principal i més multitudinari de la jornada, que ha començat amb una proposta també del Comitè per fer un cercavila al centre de la ciutat. La diada de reivindicació feminista s’ha desenvolupat amb normalitat tot i la COVID-19, amb un acte institucional a l’Ajuntament i a l’EMD de Valldoreix i un acte del PSC en què s’ha llegit el manifest del partit a nivell nacional pel 8M. L’únic canvi respecte a la previsió inicial de la jornada ha estat la cancel·lació de l’acte que Òmnium havia de celebrar a la plaça Barcelona amb una lectura d’un manifest i de poesia, anul·lat pel risc de pluja.

Les propostes del Comitè han estat, un any més, les més multitudinàries; especialment la manifestació que ha començat a dos quarts de set de la tarda a l’estació, lloc elegit per solidaritzar-se amb les set santcugatenques investigades pel tall de vies a la vaga feminista del 2018 i a les quals la Fiscalia els demana tres anys de presó i 26.000 euros de responsabilitat civil. Allà un grup de manifestants han explicat breument el cas, han enganxat cartells a la paret de l’estació i han tirat ous amb pintura. Després de la reivindicació, han encès dues bengales amb fum lila i ha començat la marxa.

La manifestació ha seguit pel carrer Valldoreix, on s’ha aturat a una immobiliària, on han enganxat cartells en contra de l’especulació, i al Mercadona, on han posat enganxines als vidres i han cridat contra l’explotació laboral. A les portes de la plaça Doctor Galtés han fet una nova aturada per reivindicar un feminisme que tingui en compte les dones de totes les edats. Durant tot el recorregut s’han sentit càntics com “visca la lluita feminista”, “anticapitalistes”, “la talla 34 m’apreta la patata” i “si ens toquen a una, ens toquen a totes”, entre d’altres.

La manifestació ha avançat pel carrer Santa Maria, on s’han enganxat cartells a un local buit i també han rebut el suport d’una veïna des de la finestra de casa. Arribats als Quatre Cantons i després d’esperar uns minuts perquè la Policia Local reorganitzés el trànsit, el que ha estat respost amb càntics d’“ens cuiden les companyes, no la policia”, han avançat pel carrer Francesc Moragas, un tram que han aprofitat per cantar en contra del PP al pas per la seva antiga seu. La baixada per aquesta via, que ha suposat un col·lapse de trànsit, ha estat un dels moments més emblemàtics de la manifestació, amb els càntics més forts que en la resta del trajecte.

Posteriorment s’han concentrat al davant de l’Ajuntament, on han demanat la municipalització dels serveis d’atenció domiciliària i de neteja dels edificis públics així com l’aplicació de polítiques antiracistes, amb un esment especial a la derogació de la llei d’estrangeria i al tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs). Dues noves bengales han obert el camí cap a la plaça d’Octavià. Durant el recorregut han cantat els versos d’Un violador en tu camino, de les Tesis de Valparaíso de Xile, esdevingut un dels grans càntics feministes dels darrers dos anys.

Ja al davant del Monestir han llegit un manifest que ha refermat la mirada antirepressiva, anticapitalista, antiracista, pel reconeixement de les tasques de cures, ecologista i en favor al dret a l’habitatge i l’autodefensa. La mobilització ha acabat amb una performance teatral. Dues noies a dins d’un cub de plàstic al centre de la plaça representant una violència masclista que creix gradualment. Amb una guitarra de fons i escenes de maltractament, la representació ha acabat quan diverses companyes sorgides del públic han alliberat la víctima. La performance i el 8M han acabat amb la crema de la cadira que presidia el cub de plàstic, creat amb l’estructura d’una carpa.

Reivindicació laboral del Comitè

Tot i que la manifestació ha estat l’acte més important, el cercavila matinal ha agrupat prop d’una quarantena de persones, que han fet suport a la vaga sanitària del proper dia 10 al CAP Sant Cugat, han assenyalat les ETTs Manpower i Randstad per demanar la fi de l’explotació laboral, han criticat els Mossos d’Esquadra quan les han seguit a la plaça de l’1 d’octubre i han enganxat cartells a l’empresa Domestico Labora, acusant-la de tractar les treballadores de la llar com productes a elegir.

Posant èmfasi en la interseccionalitat de les lluites, especialment amb l’antiracista i la dels drets laborals, el cercavila matinal ha acabat col·locant enganxines a la seu de l’empresa. Posteriorment les manifestants han marxat a Cal Temerari, on s’ha fet un taller de pancartes per a la manifestació de la tarda.

El PSC celebra el seu propi acte

L’únic partit que ha fet la seva pròpia celebració del 8M al marge de la convocatòria del Comitè ha estat el PSC, que s’ha trobat a dos quarts de sis de la tarda als Quatre Cantons, on s’ha fet lectura del manifest del partit a nivell nacional en motiu del dia de la dona. En aquest acte ha intervingut la secretària de feminismes de l’agrupació, Paula Núñez, que ha estat la primera a llegir el manifest i la que ha començat i acabat el llistat de dones assassinades que s’ha llegit al final de l’acte. També ha posat en valor la tasca de la Fundació Carme Chacón ja que totes les assistents lluïen mascaretes fetes per aquesta entitat.

El primer secretari de l’agrupació, Pere Soler, també ha fet una intervenció inicial posant en valor totes les dones que han estat càrrecs electes pel PSC a nivell local, amb un esment especial a Maria Sansa, la primera dona que va encapçalar les llistes socialistes a Sant Cugat. El centre de l’acte ha estat, però, la lectura del manifest per part de vocals, regidores i membres del partit, un text que crida a aturar la prostitució, el neoliberalisme i la violència masclista. També proposa la creació d'un Pacte Català contra la Violència Masclista dotat amb 50 milions d'euros.

Cancel·lació de l’acte d’Òmnium i reivindicació de la sexualitat a l’acte institucional

L’altre acte no institucional que s’havia de celebrar ha acabat anul·lat pel risc de pluja. Així ho ha anunciat l’entitat organitzadora, Òmnium Cultural, que havia previst la lectura d’un manifest per part de Mònica Terribas i de poemes per part de persones que s’havien apuntat de voluntàries durant la setmana. Tot i la cancel·lació, Terribas ha fet un vídeo que s’ha compartit a les xarxes d’Òmnium.

Al matí s’han fet dos actes institucionals. El primer, a l’Ajuntament de Sant Cugat, al qual s’ha sumat la Plataforma de Pensionistes i on hi ha hagut una representació teatral sobre la sexualitat, seguint el lema Construïm les nostres sexualitats preparat pel govern per a aquest 8M. A l’acte una regidora de cada grup polític ha llegit un fragment del manifest conjunt de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El segon acte institucional ha estat a l’EMD de Valldoreix, amb la lectura de la declaració de la Diputació de Barcelona. Tractem més a fons aquests dos actes en una crònica específica sobre el 8M en clau institucional.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article