Consensos i línies vermelles, les eines de l'AFA per protegir els infants de la hipersexualització

per Clara Ontañón

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Ontañón

La Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les AFAs de Sant Cugat han organitzat aquest dimarts una xerrada anomenada "Cos i Ficció. Autoestima i hipersexualització en infants i joves". El debat forma part de la campanya engegada fa unes setmanes a escoles i instituts, lleure educatiu i famílies, que consta de material, recursos i activitats didàctiques sobre la temàtica.

La conferència, moderada per la periodista i consultora en comunicació Laura Pinyol, ha girat al voltant de com protegir als nens i nenes dels missatges i les imatges hipersexualitzades que reben dels mitjans de comunicació, xarxes socials, publicitat i des de la mateixa escola. Les convidades al debat han estat: l'experta en coeducació a l'escola i a casa Núria Solsona, l'especialista en autoestima i acompanyament psicològic Elisenda Pascual i la presidenta de l'associació de consumidors de mitjans audiovisuals de Catalunya Anna Plans. Entre totes han compartit eines per a arribar a consensos entre les famílies i han establert algunes línies vermelles.

"La hipersexualització és possible perquè vivim en una societat i una escola sexista que reprodueix estereotips, les nenes cap a altres persones i els nens cap a ells mateixos", així de contundent Núria Solsona ha donat el tret de sortida al debat que proposa la coeducació com a solució per a la discriminació de gènere a les aules i a les famílies. Per a Solsona, les desigualtats de gènere ja comencen a generar-se des del naixement de l'infant i els primers anys de vida són clau per al desenvolupament de la seva identitat. Creu que és necessari educar als infants perquè siguin crítics amb la hipersexualització de manera que tinguin eines per a construir la seva identitat lliurement.

Elisenda Pascual ha fet èmfasi en el fet que la hipersexualització té un impacte psicològic perniciós en els infants i joves que no estan preparats per a processar la sexualitat adulta. Aquest fet té conseqüències directes en l'autoestima. La psicòloga ha explicat que el contingut que consumeixen els infants ha d'estar limitat per els pares. Per ensenyar a les criatures a ser crítiques amb la hipersexualització ha suggerit algunes activitats com ballar sense mirar-se al mirall, maquillar-se les unes a les altres amb els ulls tancats i crear un perfil a Instagram conjuntament. També, en el cas de fills adolescents, Pascual anima a les famílies a poder parlar d'aquests temes sense judici i proposa repassar conjuntament els continguts que els menors han penjat a les xarxes.

Anna Plans ha criticat els programes de televisió, com els reality shows, que segons l'experta tenen una gran audiència infantil i perpetuen models de relacions afectives tòxiques. Plans sobretot ha fet èmfasi en els perills que representen les xarxes socials, pels continguts infantils que s'hi torben, com algunes influencers, que a banda de mostrar un perfil "superficial i hipersexsual", responen als beneficis de les marques; com també perquè els usuaris menors d'edat si poden exposar de manera inconscient.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article