L’Acció Global pel Clima esdevé una mobilització per demanar mesures més ambicioses al govern municipal

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Col·lectius com l’Assemblea pel Clima, SOS Bosc Volpelleres i Families for Future s’han unit a la convocatòria d’Acció Global pel Clima, que ha arribat aquest divendres per la tarda a Sant Cugat de la mà de Fridays for Future, col·lectiu ecologista juvenil que tot just celebra dos anys de vida a la ciutat. La pressió als representants polítics en general ha tingut una traducció local clara, especialment amb tres temes: la construcció de l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres, el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica i la futura aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

Tres activistes de Fridays ho han deixat clar al seu manifest: “Han passat dos anys, Dos anys des que Fridays for Future va arribar a la nostra ciutat. I en aquests dos anys, què ha canviat? Sí, hi ha hagut bones intencions. Hi ha hagut declaracions, hi ha hagut paraules. Però hi ha hagut accions? Alguna. Però suficients? No”. La seva intervenció, de caire general, ha servit per demanar el dret a respirar aire net, a la salut, a tornar a formar part de la natura i a la vida.

Desobediència civil, via administrativa i actuació d’ofici a la justícia per aturar la construcció de la Mirada al bosc de Volpelleres

La concentració d’aquest divendres per la tarda a la plaça d’Octavià ha començat amb la participació del col·lectiu SOS Bosc Volpelleres, que ha llegit un breu manifest en contra de la construcció de l’escola la Mirada al costat de l’actual accés al bosc ja que ho consideren una agressió irreversible al bosc, afectant una fort d’humitat, fent desaparèixer l’hàbit de la fauna del bosc i afectant el valor social de l’espai.

Tot i que la modificació urbanística que ha de permetre fer l’escola encara està en tramitació, SOS Bosc demana que es busqui un emplaçament alternatiu –les propostes alternatives descartades pel govern només tenien en compte parcel·les que ja estan qualificades d’equipaments– per respectar el conjunt del bosc: “Demanem urgentment a l’Ajuntament que sigui conseqüent ambla declaració institucional d’emergència climàtica”. Recorden que en aquesta hi ha un eix de treball referent a la infraestructura verda i la biodiversitat on es parla de gestió sostenible i de conservació dels ecosistemes urbans i periurbans.

Lourdes Marimon, membre del col·lectiu, explica que l’objectiu és esgotar la via administrativa per intentar que la Comissió Territorial d’Urbanisme de Catalunya tombi el darrer pas de l’aprovació de la modificació urbanística. La mateixa mirada aporta Joan Carles Sallas, sotspresident de l’Associació per la Defensa i l’Estuci de la Natura (ADENC), que diu que l’arribada als tribunals es demanarà a la Fiscalia de Medi Ambient per tal que actuï d’ofici davant la dificultat de recollir els fons suficients –almenys hores d’ara– per emprendre una acció judicial.

Àngel Segura, membre de Fridays, ha explicat als mitjans que en aquest afer treballen com una única entitat de la mà de molts col·lectius del municipi i del país. L’activista fa una crida a la desobediència civil per aturar “ecocidis” com el que considera que es produirà al bosc de Volpelleres en cas de construir-se la Mirada. També s’ha referit al cas de la tala d’arbrat al carrer Abat Marcet.

Aquesta mateixa setmana una vintena d’entitats ecologistes –i alguna no exclusivament ecologista– han publicat un manifest en contra de la construcció de la Mirada al bosc de Volpelleres: “La preservació d’aquest espai natural mai ha sigut una prioritat dels diferents governs que han passat per l’Ajuntament. Les obres de construcció de la Mirada implicaran l’afectació de prop de 15.000 metres quadrats d’arbrat i sotabosc, que se sumaran a tota l’àrea de bosc ja destruïda anteriorment [per la construcció del Leonardo da Vinci i l’arranjament dels camins per convertir l’espai natural en un parc equipat]”.

Els col·lectius ecologistes signants parlen del valor del bosc com a extensió del corredor vers entre la Serra de Galliners i Collserola i denuncien que el govern municipal no ha escoltat ni estudiat les alternatives proposades per SOS Bosc Volpelleres ni per l’ADENC: “No estem educant amb valors ecologistes als nostres infants si destruïm un bosc en plena emergència climàtica. Perquè no oblidem: un bosc no és només un conjunt d’arbres, i els arbres no són només un mobiliari urbà”.

Amb aquesta mateixa mirada, l’Assemblea pel Clima ha llegit el seu propi manifest a la mobilització d’aquest divendres: “Ens dol especialment que aquestes promeses es facin des d’un govern que diu ser d’esquerres però ens ha demostrat que no prioritza la lluita ecologista. Ens ho ha demostrat quan ha ignorat les veus de més de vint col·lectius ecologistes, locals i nacionals, que han exigit que l’escola la Mirada no es construeixi al bosc de Volpelleres, un dels últims espais naturals de la ciutat”. A través de les xarxes socials també han criticat el govern per no donar resposta a la seva pregunta sobre la construcció de l’escola a la darrera Audiència pública.

Per un Pla d’Acció d’Emergència Climàtica més ambiciós

També per part de l’Assemblea pel Clima, la manifestació ha servit per demanar al govern municipal un Pla d’Acció d’Emergència Climàtica més ambiciós ja que consideren que la proposta actual aprovada de forma inicial és totalment insuficient: “Un pla que lluny d’emprendre accions valentes i evidenciar el deute ecològic que tenim amb la resta del món, i especialment amb els països del Sud Global, presenta promeses descafeïnades i autocomplaents”.

El col·lectiu també ha apuntat a la ZBE, que qualifiquen d’injusta i sense valor com a mesura ecologista. “Necessitem persones al capdavant del municipi que estiguin disposades a confrontar-s’hi i fer el que calgui per aconseguir canviar el sistema capitalista que s’està carregant la vida, i no dissenyar plans buits de contingut i rentats verds de la institució”, ha clamat l’Assemblea pel Clima al seu manifest.

Una concentració de càntics i cartells

La trobada d’aquest divendres a la plaça d’Octavià ha tingut forma de concentració, marcada pels cartells –amb lemes ecologistes diversos i alguns d’específics com el referent al bosc de Volpelleres– i amb càntics per demanar accions polítiques per fer front a l’emergència climàtica de forma imminent. S’hi han trobat prop d’una cinquantena de persones, i la concentració ha acabat amb una breu xerrada sobre la mobilitat sostenible i com les ciutats s’han dissenyat pensant en el cotxe tot i que la majoria de desplaçaments es fan a peu. Hi ha acudit la comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article