L’abstracte, l’oníric i l’inconscient al Festival Lumínic

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Aquest dissabte a les 12 del migdia el Claustre del Monestir acollirà la inauguració del Festival Lumínic, el festival de fotografia de Sant Cugat, que aquest any, amb una edició postposada per la pandèmia, aporta 18 exposicions –i tres més a Barcelona– amb la idea d’universos paral·lels com a eix en comú. Amanda Bernal, una de les seves impulsores, reivindica la mostra de fotografia, que s’allargarà fins el 2 de maig, com un camí pels imaginaris propis des d’allò abstracte, oníric i inconscient.

Es tracta, per tant, d’exposicions per no córrer i, si cal, visitar més d’una vegada. Estan distribuïdes per diversos espais de la ciutat: l’Arxiu Nacional, el Centre d’Art Maristany, l’Ateneu, el Celler Cooperatiu, la Casa Museu Cal Gerrer, l’Abacus, el Monestir (sala capitular i entrada al Museu), la Casa de Cultura, la plaça d’en Coll, l’Escola de Música, l’És-fera 72, la Biblioteca Gabriel Ferrater, la Blanca Galeria d’Art, l’Ajuntament, el carrer Major i la rambla del Celler.

Els artistes que exposen a Sant Cugat són Roger Ballen, Roger Grasas, Bego Antón, Mònica Roselló, Jordi Guillumet, Xavier Miserachs, David Querol, Xavi Boi, Àlex Llovet, Hanna Jarzabek, Paula Artés, Anna Surinyach, Bernat Millet, Lluís Alabern, El Observatorio, Gisela Riu Montes i alumnes de Belles arts de la UB i del Taller Triangle. A més, també hi ha exposicions al Museu Nacional d’Art de Catalunya (de Manel Úbeda), al Visual Korner (de Xavier Millán) i a l’Espai Català-Roca Sala d’Exposicions el Xalet – Casa Golferichs (de Inzajeano Latif).

L’objectiu de compartir espais santcugatencs i barcelonins és, segons Bernat Millet, impulsor de la mostra, una forma de crear un reclam mutu perquè persones de Barcelona s’apropin a Sant Cugat, on hi ha el gruix de la mostra, i viceversa. “Aquesta és l’edició que vam haver de postposar per la pandèmia”, explica Millet, “hem mantingut totes les exposicions i n’hem afegit de noves”. Marc Vidal, membre de l’equip impulsor, ha agraït la implicació de l’Ajuntament així com de les empreses i entitats patrocinadores i col·laboradores.

El Lumínic proposa un programa d’activitats –entre les quals consta la inauguració del dissabte– i tres tallers, amb propostes presencials i en línia. Una de les activitats previstes és la presentació del fotollibre de Millet Bitter, Sweet, Soft, sobre el Sàhara Occidental i publicat amb una campanya de micromecenatge. És la primera publicació de l’editorial vinculada al Festival i, per tant, l’acte servirà també per presentar l’editorial.Es pot veure el conjunt del programa al web del festival.

En la presentació del festival per a la premsa celebrada aquest dijous al matí, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha posat en valor el Lumínic per mantenir una pota local forta però, alhora, tenir ambició internacional. En un any marcat per les restriccions sanitàries, la tinenta d’alcaldia posa en valor la proposta com una forma de sortir de casa i gaudir de la cultura des de la calma i el respir necessaris.

A continuació pots veure un recull fotogràfic d’algunes de les exposicions:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article