L’EMD ‘posa la directa’ al Baixador, tot i el descontent veïnal

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Només Ciutadans s’ha desmarcat del vot favorable de la resta de grups (Junts per Sant Cugat – Valldoreix, ERC-MES, CUP-PC i PSC) en la petició a l’Ajuntament per iniciar el tràmit d’aprovació del projecte d’urbanització de l’avinguda Baixador. Mentre la vocal taronja ha triat l’abstenció, la resta de representants polítics de la Junta de Veïns de l’EMD de Valldoreix han optat pel vot favorable tot i que amb matisos en els arguments, ja que la preocupació veïnal pel cost de les contribucions especials plana sobre l’escenari valldoreixenc en forma d’un possible recurs judicial.

L’Associació de Veïns de l’avinguda Baixador, que després de la presentació del projecte al veïnat ha crescut considerablement fins agrupar gairebé un 80% dels veïns del tram afectat per la urbanització (segons ha informat l’entitat un cop publicada aquesta notícia), ha guanyat presència als mitjans de comunicació més enllà de les fronteres municipals. Que aquest afer hagi arribat a mitjans com La 2 o TV3 és una bona mostra de la seva capacitat d’incidència després de més de cinc anys d’espera des de la retirada de les torres d’alta tensió que impedien fer cap actuació a l’avinguda.

Ara la proposta presentada pel govern santcugatenc i valldoreixenc els sobta tant pel cost –de mitjana hauran de pagar més de 30.000 euros per parcel·la però amb pics que superen els 50.000– com pel disseny, en forma de rambla amb plataforma única. El veïnat organitzat considera que la proposta, més enllà del preu, no respon a les expectatives dibuixades al procés de participació d’anys enrere mentre els governs diuen que sí és així. Apartada la picabaralla entre l’EMD i l’Ajuntament per saber quina administració ha de tenir la iniciativa, ara l’escull és un veïnat sorprès i molest per una proposta que no els convenç.

Enmig d’aquest context, el Ple de l’EMD es trobava en una dicotomia: aturar el procés per canviar-ho tot o tirar endavant i que els veïns optin per la presentació d’al·legacions que sempre té la tramitació de projectes urbanístics. La decisió ha estat clara i quasi unànime: posar la directa –prenent les paraules de la vocal socialista, Susanna Casta–. Amb el pas d’aquest dijous, l’EMD obre el camí perquè l’Ajuntament tramiti l’aprovació inicia, iniciant així un procés d’exposició pública en què la ciutadania podrà presentar al·legacions abans de fer-se l’aprovació definitiva. Són passos referents al projecte, mentre les contribucions especials també han de passar un recorregut d’aprovació amb els mateixos passos.

L’EMD no té temps a perdre i avança en un calendari presentat al veïnat pel qual les obres d’urbanització de l’avinguda acabarien al tercer trimestre del 2024. El president Josep Puig posa en valor les reunions amb el veïnat per presentar el projecte però l’oposició es mostra preocupada per l’oposició de bona part del veïnat. Precisament per no haver recollit moltes de les peticions del veïnat la vocal de Ciutadans, Anna Cano, s’ha abstingut. També és cert que és el partit que ho tenia més fàcil ja que no té cap responsabilitat de govern ni a Sant Cugat ni a Valldoreix i, per tant, veu el projecte des de l’oposició arreu.

La resta de l’oposició valldoreixenca –que comparteix govern a Sant Cugat– ha optat pel vot favorable però sense estalviar-se els dubtes. Lluc Cahís, vocal d’ERC-MES, primer partit de l’oposició, reconeix la passa com un pas endavant, les reunions amb el veïnat com una bona notícia però els dubtes dels propietaris de parcel·les com un risc que pot portar-nos de nou a la casella zero si no se’ls escolta. El vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, té una mirada similar i defensa que per evitar més polèmica s’hauria pogut presentar una acta de les reunions en què el veïnat va mostrar el seu descontent perquè es tingui en compte en la tramitació del projecte.

Casta ha estat, però, la vocal més insistent, tot dient que no escoltar el veïnat és un error. “No han estat gaire fins en la gestió del Baixador”, ha etzibat al president Puig, que indignat per les crítiques ha pres la paraula abans que la resta de grups per dir que Casta mentia. La socialista ha intentat acabar la picabaralla tot dient: “No han acabat d’escoltar i segueixen sense escoltar el veïnat”.

Puig ha clos el debat amb una llarga intervenció, criticada per l’oposició per incomplir els tempos pactats per a les intervencions. S’ha remuntat a les gestions per aconseguir el soterrament de la línia d’alta tensió i també ha recordat que l’administració assumirà un 43% del cost d’aquesta obra, quan normalment paga el 20% dels projectes d’urbanització. Interpel·la el veïnat per presentar al·legacions i parla de transformació d’un “carrer pobre i maleït” per ser “un carrer com cal, que s’ho mereix”.

El debat entre Puig i Casta s’ha repetit poc abans d’acabar el Ple, al torn de precs i preguntes, ja que la vocal socialista ha preguntat si s’escoltarà la petició de l’entitat veïnal de fer una taula de diàleg entre les parts. Puig diu que ell sempre està a disposició del veïnat i que faran el possible perquè el veïnat pugui presentar les seves al·legacions a través de l’EMD tot i que la tramitació del projecte depengui de l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article