Mocions del Ple de març: llicències urbanístiques, wifi gratuïta i Felip VI persona non grata

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Una declaració de la junta de portaveus pel 8M i set mocions han marcat el Ple de març, amb temes locals com l’atorgament de llicències urbanístiques, la xarxa de wifi gratuïta o la proposta de declarar Felip VI persona non grata i d’altres generals com l’empresonament de Pablo Hasél, l’amnistia o el suport als cossos de seguretat. A continuació fem un recull de les mocions. També pots trobar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Manifest del 8M

En forma de declaració de la Junta de Portaveus, l’Ajuntament s’ha sumat al manifest de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) pel 8M. És el text que es va llegir en l’acte institucional del dilluns de la setmana passada. L’escrit apunta a la crisi de la COVID-19 com un aprofundiment en les desigualtats de gènere ja existents: “Una altra de les greus conseqüències que ha provocat la pandèmia ha estat l’agreujament manifest de totes les formes de violències masclistes derivades de la convivència obligada i continuada ”.

El manifest critica la bretxa salarial, la precarització laboral, la càrrega gairebé exclusiva de les tasques de cura, les violències masclistes, la discriminació sexista, el racisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia. “Els governs locals hem d’esforçar-nos, ara més que mai, en incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques i en aplicar tots els projectes de recuperació i protecció social al nostre abast durant els propers anys”, reivindiquen l’ACM i la FMC.

Suport a Pablo Hasél

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat, proposada inicialment per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), per rebutjar l’empresonament del raper Pablo Hasél. Es proposa denunciar “les sentencies que posen en entredit les garanties de tot el sistema judicial”, reiterar el compromís amb la llibertat d’expressió i condemnar la pena imposada a Pablo Hasél. També es demana la modificació del Codi Penal. El mes passat l’EMD de Valldoreix va aprovar el mateix escrit. PSC i Ciutadans han votat en contra tot dient que no és el moment de confrontació entre parts i que la proposta contenia falsedats, respectivament. Ampliació del debat.

Debat sobre l’agilització de l’atorgament de llicències urbanístiques

Només el grup proposant ha votat a favor d’una moció de Junts per Sant Cugat que demana la creació d’un pla de xoc per agilitzar l’atorgament de llicències, una petició que ve arran de l’acumulació de retard en l’atorgament d’aquestes i el naixement d’una plataforma de persones afectades. La proposta, però, arriba després que la setmana passada (quan Junts ja havia presentat la moció) el govern presentés un pla de reforç del personal i altres accions per agilitzar-ne l’atorgament. El tripartit defensa la seva proposta com accions que van més enllà d’un pla de xoc i per això considera que la moció de Junts no té sentit. Per això el govern ha tombat la proposta amb el seu vot contrari mentre Ciutadans s’ha abstingut. Desenvolupem més a fons aquest tema en la contracrònica de la sessió. Ampliació del debat.

Desplegament de la xarxa de wifi gratuïta més enllà del centre

Finalment esdevinguda moció institucional, el Ple ha aprovat la proposta que inicialment havia presentat Ciutadans per demanar el desplegament de la xarxa wifi no només al centre. A banda de demanar arribar més enllà del centre, s’insta el govern espanyol a canviar la regulació per garantir l’accés a internet gratuït, obert i d’alta velocitat i insta la Generalitat a dotar els seus edificis d’aquest servei.

Felip VI, persona non grata a Sant Cugat

Els dos grups proposants han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat i la CUP-PC per declarar persona non grata a Felip VI. És una proposta instada pel Consell local per la República. ERC-MES ha demanat el vot separat dels acords, optant per l’abstenció en el punt referent a la declaració de persona non grata ja que, consideren, es pot rebutjar la institució però no la persona. Tot i això, Junts i CUP-PC sumen més regidors que PSC i Ciutadans, que han votat en contra de la proposta. S’ha generat un debat ampli sobre el paper i els escàndols de la corona. Ampliació del debat.

Instància a administracions superiors per concedir llicències a parcel·les amb volumetria disconforme

Tots els grups polítics han votat a favor de la moció d’ERC-MES, PSC, CUP-PC i Junts per Sant Cugat per instar la Generalitat a reformar la llei per permetre l’atorgament de llicències a parcel·les amb volumetria disconforme quan la nova construcció s’ajusti al planejament. Aquesta reivindicació ve marcada pel naixement d’una plataforma de persones afectades per la no-concessió de llicències a aquest tipus de parcel·les.

El Ple demana l’amnistia

Els tres grups proposants han votat a favor de la moció d’ERC-MES, CUP-PC i Junts per Sant Cugat per demanar la redacció d’una llei d’amnistia acompanyada d’una solució política al procés independentista. Es demana alhora l’alliberament immediat dels presos i preses del procés, es fa una crida a la mobilització i es declara que l’exercici dels drets polítics no pot tenir una resposta judicial penal. El PSC ha votat en contra tot dient que no és possible aplicar una amnistia en un context polític com l’actual perquè no se surt de cap règim autoritari. També Ciutadans ha votat en contra tot criticant als independentistes per creure’s per sobre de la llei i advertint que el govern espanyol no hauria d’acceptar ni tan sols l’indult. Ampliació del debat.

El Ple rebutja fer suport als cossos de seguretat en resposta a les mobilitzacions de les darreres setmanes

El grup proposant i Ciutadans han votat a favor de la moció del PSC per fer suport als Mossos d’Esquadra i la Policia Local arran de les mobilitzacions de les darreres setmanes. Es demana defensar el dret a la manifestació pacífica i fer suport als sectors afectats pels altercats. Es fa suport als cossos de seguretat i es demana al futur govern de la Generalitat que defensin els Mossos. Finalment, també demanen la compareixença dels responsables del govern a la Diputació Permanent del Parlament.

Junts per Sant Cugat havia demanat separar els atesos (la part argumentativa) dels acords ja que, sense l’argumentació que criticava el govern de la Generalitat, compartien els acords però davant la negativa a fer-ho així, han optat per l’abstenció. Tot i això, els vots contraris d’ERC-MES i la CUP-PC han evitat que s’aprovés la moció. Els republicans han criticat que s’ometi la violència dels Mossos i la CUP-PC ha fet un discurs en contra de la repressió. Ampliació del debat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article