Què se sap de l’intent d’ocupació i del desallotjament del passeig Sant Magí?

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El passat 13 de març una convocatòria urgent del Sindicat de Llogateres per aturar un desallotjament al passeig Sant Magí va acabar amb un desplegament policial dels Mossos d’Esquadra. El col·lectiu ho va fer públic com una convocatòria per aturar un desnonament però el veïnat va advertir que es tractava d’un desallotjament davant l’intent d’ocupació de dos pisos. En aquell moment, només el veïnat i els manifestants van donar la seva versió. Els Mossos només van confirmar la identificació de diverses persones mentre l’empresa propietària dels pisos no va respondre les trucades del veïnat fins més tard. Ara, dues setmanes després, ja han parlat totes les parts per tenir un dibuix complet sobre aquest afer.

El Sindicat de Llogateres va explicar en roda de premsa el dilluns següent a la convocatòria que es tractava de dos pisos que s’ocupaven per necessitat, sense especificar el temps que portaven els ocupants a l’immoble. De fet, el veïnat i també l’empresa promotora, Mutual Goals, diuen que l’intent d’ocupació es va produir el mateix dissabte i que, davant de l’activació de les alarmes, hi van acudir els Mossos d’Esquadra. “Per molt que els pisos estaven ocupats, ens estaven desnonant”, van defensar Mònica Vila i Berta Vidal en representació del Sindicat, tot qualificant la promotora d’especuladora, “aquestes cases, moltes de les quals estan buides, fan que pugin els preus del mercat”.

Les representants del Sindicat van fer èmfasi en el que ja va apuntar aquest mitjà en la crònica del desallotjament: que Mutual Goals ha estat apuntada pel moviment en defensa de l’habitatge com una empresa que forma part d’una xarxa de societats amb una única seu per evitar esdevenir una gran tenidora, i que, a més, ha estat acusada per fer mobbing immobiliari. El Sindicat posa el número 29 del passeig Sant Magí com un dels exemples ja que, tot i que segons el Cadastre és un immoble de l’any 1979, el seu veí més antic és del 2019, segons el propi veïnat va advertir. De fet, fins fa pocs mesos l’edifici lluïa una pancarta anunciant la venda d’habitatges des de 265.000 euros, comercialitzats per l’empresa Proddigia.

Julio Saaz, cap de vendes de Mutual Goals, rebutja aquesta mirada i diu que creen empreses per a cada finca com una forma de captar inversions però sense cap voluntat d’evadir la llei: “No és l’estratègia que ells diuen”. El representant de l’empresa defensa que es tracta d’una promotora petita que fa el negoci propi de les promotores, lluny de grans bancs i tenidors: “Només volem seguir fent el negoci de tota la vida”. A més, defensa que la gent que ha comprat pisos a la promoció del passeig Sant Magí són majoritàriament de la ciutat i que, per tant, no tenen cap intenció de forçar l’expulsió del veïnat de la ciutat.

Per a Mutual Goals, però, hi ha dues qüestions més greus. D’una banda, que les ocupants sabien quins pisos buits estaven encara en mans de l’empresa i no en un procés de venda. D’altra, que es va convocar la concentració com si es tractés d’un desnonament quan en realitat era “un intent d’ocupació encobert”: “Em sembla trist que els mitjans diguin que és un desallotjament”. Saaz, per tant, demana que no es tracti Mutual Goals com “els dolents”.

El dissabte 13, dos veïns de l’immoble van advertir que es tractava d’un intent d’ocupació produït aquell mateix dia: “El primer que hem de dir és que això no és un desnonament per impagament de lloguers o d’hipoteca, és una ocupació. Han forçat la porta del 2on 1a i han canviat el pany tot dient que havien perdut les claus”. El veïnat va dir que hi havia cinc pisos buits, un dels quals en reformes, un altre en procés de venda i tres encara en mans de l’empresa. Saaz confirma a elCugatenc que hores d’ara Mutural Goals manté la propietat de tres pisos.

31 identificacions i a l’espera d’un possible procés judicial

Els agents dels Mossos d’Esquadra que es van desplaçar fins a l’immoble es van trobar amb una concentració de persones al portal de l’edifici. Davant d’això, per intentar accedir a l’immoble, van acudir antiavalots per apartar els manifestants. El Sindicat de Llogateres denuncia que els Mossos van fer un ús desproporcionat de la força i els acusa de posar-se al costat de l’especulació immobiliària. Tres persones van precisar d’atenció mèdica al CAP Sant Cugat –a pocs metres de l’immoble– i 31 van ser identificades i poden acabar en un procés judicial per desobediència i resistència.

Fonts de la policia autonòmica informen a elCugatenc que van tenir coneixement de l’afer arran d’un requeriment de la central d’alarmes: “Els agents van intentar trobar un interlocutor per fer mediació però cap de les persones concentrades va voler assumir aquest rol. Davant d’aquesta circumstància, el cap de torn va activar els serveis regionals d’ordre públic. Quan aquests van arribar van demanar els concentrats que deixessin accedir a la policia a fer comprovacions, a la qual cosa aquestes persones es van negar”.

Els Mossos expliquen que a l’interior de l’immoble es van trobar dos pisos oberts i amb els panys forçats i inutilitzats: “No hi havia cap persona ni cap indici que haguessin estat ocupats”. Les fonts policials expliquen que el propietari ha denunciat els fets a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Sant Cugat i no donen més detalls ja que, diuen, hi ha una investigació en curs. Saaz diu que l’empresa no pretén emprendre cap via judicial ja que el segur s’encarregarà d’arreglar els panys i les alarmes. Adverteix, però, que en cas que s’hagués consumat l’ocupació, sí obririen la via judicial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article