Primers passos per habilitar una Nevera Solidària al barri del Monestir-Sant Francesc

per Clara Ontañón

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Agència Catalana de Seguretat Alimentària i Clara Ontañón

La Xarxa Monestir-Sant Francesc amb el suport de l’Ajuntament vol tirar endavant una Nevera Solidària per al barri cara el mes de setembre. Es tracta de disposar d'una nevera a peu de carrer, oberta a tothom, amb aliments excedents dels comerços i de cases particulars. Amb aquesta iniciativa es vol evitar el malbaratament alimentari i també oferir una ajuda social i col·lectiva.

La primera nevera solidària va sorgir el 2015 al País Basc de la mà de l’associació Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartea (GBGE) que decideix compensar el fet que un terç de l’aliment que es produeix a tot el món s’acaba llençant a la brossa, i un 60% del qual a les llars, segons dades de les Nacions Unides. Aquesta iniciativa s’ha estès per Catalunya, on ja hi ha vuit neveres. A les Planes va arribar al febrer, impulsada per l’associació de dones, i ara arriba al barri de Sant Francesc.

En la sessió informativa, celebrada aquest dimarts a la tarda, membres de la Xarxa Monestir-Sant Francesc i de l’administració han compartit dubtes i preguntes amb Juan Marcos de Miguel, cap del servei de Salut Pública del Vallès Occidental Oest, de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, i Mercè Coma, representant de la Nevera Solidària de Manlleu. Juan Marcos de Miguel ha explicat que l’objectiu de la nevera és triple: Conscienciar sobre el valor dels aliments, lluitar contra el malbaratament i preservar la dignitat dels usuaris de la nevera. En el cas de Manlleu, van ser els mateixos veïns qui van apostar pel projecte el 2018, sense el suport de l’administració municipal. Mercè Coma admet que el servei és un èxit i que rep la col·laboració de comerços, casals d’avis i particulars: “Normalment l’aliment que arriba al matí, a la tarda ja se l’han endut”.

La iniciativa es gestiona i se supervisa gràcies a persones voluntàries encarregades de mantenir el contacte amb els proveïdors i de netejar el refrigerador. Segons han informat els tècnics de l’Ajuntament, a Sant Cugat es preveu que la nevera es trobi al carrer a prop d’un equipament municipal que la proveeixi d’electricitat, probablement a prop del Xalet Negre, i calculen que s’inaugurarà al setembre. Cal que s’oficialitzi el conveni entre el GBGE, les entitats de la Xarxa del Monestir-Sant Francesc i l’Ajuntament. Ara per ara, l’Associació de Comerciants ha donat el vistiplau i s’ha compromès a donar l’aliment excedent dels seus comerços.

En habilitar-se el refrigerador, en els primers dies només s’hi trobaran productes envasats, per més tard passar a menjar cuinat per restaurants, i si tot funciona correctament, fer un crit a la ciutadania a col·laborar amb els restes dels seus àpats i productes que ja no volen. A cada recipient s’indicarà a quina data es va cuinar, ja que no podrà haver-hi a la nevera cap que superi els tres dies. “Tothom pot agafar menjar de la nevera, aquells que no han tingut temps de preparar el dinar, els infants que s’acosten pel berenar, com els necessitats econòmicament, l’objectiu és que es consumeixi menjar que si no hauria estat malbaratat”, declara Coma.

Les Neveres Solidàries tenen l’aprovació de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària que ha creat una infografia amb recomanacions per als gestors, per als donants i per als receptors. Per exemple indiquen com netejar la nevera, quins aliments no poden dipositar-se perquè es fan malbé i quines alertes per a persones amb al·lèrgies cal tenir en compte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article