Diverses entitats del Consell Consultiu demanen més recursos per a la prevenció d’incendis a Collserola

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb la voluntat de posar la prevenció d’incendis en l’agenda política, 14 entitats participants al Consell Consultiu del Consorci del Parc Natural de Collserola, entre les quals la valldoreixenca Associació de Veïns de Ca n’Enric la Miranda i la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Cugat, han impulsat un manifest que fa èmfasi en la manca de recursos econòmics i humans. La iniciativa es troba en els inicis i tot just busca adhesions d’entitats, el que també ha de permetre la versió inicial del manifest.

Per ara, la reivindicació s’estructura en sis punts: destinar recursos per a una gestió integral del territori, activar una mobilització ciutadana via entitats per activar una dinàmica pedagògica sobre la prevenció d’incendis, crear una comissió d’experts que elabori una guia d’actuacions a fer per part de les administracions, identificar els punts estratègics de gestió en la prevenció d’incendis, reivindicar la ramaderia i l’agricultura i fer formació veïnal sobre la cura del bosc i la prevenció passiva.

“Els experts en matèria d’incendis estan alertant sobre la possibilitat d’un incendi de nova generació que pugui fer desaparèixer, en qüestió d’hores, tot el parc”, apunta el manifest, “en un context de canvi climàtic i dins un sistema econòmic de benefici a curt termini i amb un gran creixement de la massa forestal degut a l’abandonament de les terres agrícoles i ramaderes que dissol els mosaics protectors i l’augment del número de visitants, hem d’actuar de forma urgent”. Les entitats impulsores consideren que no hi ha prou interès polític, que no es pot mantenir un pressupost estancat després de la reducció de recursos d’anys enrere i, per tant, que cal un nou marc de prevenció activa a curt i llarg termini que ha de passar per incrementar els recursos.

Fan referència als incendis de sisena generació, que, amb les condicions climàtiques oportunes, podrien arrasar Collserola en poques hores. Aquest aspecte ja ha despertat la preocupació veïnal i ha forçat la creació d’un grup de treball de diversos barris de muntanya, que se suma a experiències com la del Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire, nascut arran de l’incendi del 1994. De moment aposten per una defensa passiva, no com l’organització de Sol i Aire.

Josep Lluís Salazar, representant de les entitats valldoreixenca i santcugatenca al Consell Consultiu, explica que tot i que la prevenció d’incendis és l’eix principal de la campanya, el seu objectiu també és protegir la biodiversitat del parc i poder informar el veïnat sobre com actuar en cas d’una emergència. També diu que un dels reptes actuals a Collserola és afrontar l’increment de visitants arran de la pandèmia.

“Som crítics perquè hi ha coses a millorar tot i que han fet una bona gestió tenint en compte els recursos existents”, diu Salazar, que apunta que la gestió forestal no pot ser comercial perquè no és rendible, “cal millorar els recursos i l’estructura institucional”. El representant lamenta que el control es derivi a les policies locals, que tot sovint no tenen els recursos suficients per treballar en l’àmbit del parc natural, no podent actuar davant els incompliments de la normativa ni per la presència de persones que acampen a Collserola, algunes d’elles, diu Salazar, per no tenir una resposta habitacional. Entre d’altres temes pendents de millorar, el representant destaca la revisió i manteniment dels hidrants de les zones limítrofes amb el parc i la proposta d’instal·lar un parc de bombers dins de l’àmbit del parc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article