Neix Massa Crítica, una trobada periòdica de ciclistes que volen una ciutat més sostenible

per Clara Ontañón

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Ontañón

Massa Crítica arriba a Sant Cugat per fomentar la mobilitat sostenible. La iniciativa fa un crit a la ciutadania a unir-se en una marxa en bicicleta cada tercer divendres de mes a les 19 h. La primera pedalada va tenir lloc el passat divendres des de la plaça Lluís Millet. Entre les demandes que es reclamen, que es consideri la bicicleta com un vehicle més i que es pugui circular per la ciutat de forma segura.

La iniciativa existeix a altres ciutats del món i dels països catalans, com Castelló, Manresa, Palma, Lleida i ara ha arribat a Sant Cugat: “Va venir molta gent, va superar les nostres expectatives”, explica un dels impulsors Ferrar Rodríguez, “és molt positiu que hi participessin famílies amb infants, això vol dir que és una reivindicació inclusiva”. Les pedalades comencen a un lloc de la ciutat determinat, en aquest cas a plaça Lluís Millet, i l’itinerari es va decidint espontàniament depenent del nombre de persones que hi formin part. Al juliol de 2019 ja es va celebrar una massa crítica a Sant Cugat de manera puntual, ara però el col·lectiu vol sistematizar les trobades. 

L’itinerari de divendres va passar per l’avinguda Àngel Guimerà, a la rambla de Ribatallada, fins l’escola Europa per girar cua cap a la rambla del Celler, per pujar per Francesc Macià fins Collfavà per finalitzar a la plaça de la Vila davant l’Ajuntament “Si per exemple estan participant nens petits, no podem anar per un itinerari amb forts pendents, hem d’adaptar l’itinerari”, explica Rodríguez. 

Una de les característiques de la marxa és que la velocitat de les bicis és l’habitual, no és expressament lenta, precisament per deixar palès que és un transport com un altre i que té molts usuaris: “Volem demostrar que la gent pot desplaçar-se amb mitjans sostenibles i deixar de banda el vehicle motoritzat i contribuir així a una ciutat més saludable, menys contaminant i més agradable”. Massa Crítica fa referència a les dades sobre l’efecte perniciós a la salut derivat dels vehicles motoritzats, com patologies respiratòries en relació amb les partícules que surten dels tubs d’escapament, depressions i malalties cardiovasculars generades del soroll dels cotxes i també

Origen de la Massa Crítica

L’origen de la Massa Crítica es remunta el 1992 a San Francisco, quan un grup de ciclistes es van citar per pedalar junts per la ciutat i demostrar que si al carrer hi ha una massa crítica de ciclistes, al final la bicicleta s’acaba imposant al cotxe. Des de llavors, la iniciativa es repeteix periòdicament a ciutats d’arreu del món. El nom ve d’un documental dirigit per Ted White, anomenat “Return of the Scorcher”(1992), que mostra a diferents persones de tot el món que tenen la bicicleta com a forma de vida.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article