Dubtes i debat a l’EMD per 48.800 euros per a un contracte d’assessorament jurídic en urbanisme

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

CONTRACRÒNICA. No van tenir prou amb votar en contra. ERC-MES i CUP-PC, en nom de Guanyem Valldoreix –la candidatura a la presidència que van compartir a les darreres municipals–, han optat per presentar una al·legació a la modificació pressupostària aprovada al Ple de març on s’incloïa una partida de 48.800 euros per a un contracte d’assessorament jurídic en temes d’urbanisme. Els tres vocals de les dues forces polítiques van votar en contra de la modificació, que es va aprovar igualment pel vot favorable del govern i l’abstenció de la resta de l’oposició, i aquest mes d’abril, veient les al·legacions presentades pel cap d’urbanisme, Miquel Díez, han acabat optant per presentar una al·legació.

És molt poc habitual que una modificació pressupostària tingui al·legacions i més estrany encara és que siguin d’un dels grups que han participat en la votació. L’excepció ha estat marcada per la manca d’un informe justificatiu de la quantitat d’aquesta partida. Al març no es va crear la partida de nou, ja ho va explicar aquest diari: “Es destinen 48.800 euros ja reservats com a contracte de serveis d’urbanisme al contracte específic per als contenciosos sobre urbanisme”. És a dir, els diners hi eren i a la pràctica es movien de l’àrea d’urbanisme a la secretaria-intervenció tenint en compte que es busca un contracte de cara als contenciosos, no només per a la redacció de projectes.

Díez, que ha estat protagonista en altres punts del Ple –per la resolució d’un recurs contenciós administratiu interposat per ell mateix i un informe desfavorable a la reforma de les instal·lacions de Correus–, fa referència a la manca de l’informe justificatiu de la quantia d’aquest contracte. Lluc Cahís (ERC-MES), a més, ha apuntat que el contracte només servirà per als nous contenciosos ja que els que ja han estat presentats i externalitzats tenen el seu propi contracte menor. Guanyem Valldoreix també pregunta per què no hi ha un informe justificatiu de la quantitat abans de fer-se el canvi d’àrea.

Ferran Margineda (CUP-PC) ha anat un pas més enllà i ha mostrar el seu desacord polític. Des del punt de vista del cupaire, externalitzar aquest servei és un flac favor a la gestió pública: “Oi que no contractaríem una escola bressol privada perquè tenim la municipal?” Però sobretot ha advertit que fer aquesta contractació pot servir per tenir una altra sortida davant d’un hipotètic informe desfavorable del tècnic municipal en un projecte, el que suposaria menystenir el seu treball i crear una mena d’òrgan paral·lel.

Susanna Casta (PSC), que igual que al març ha optat per l’abstenció, ha preguntat el nombre d’externalitzacions tant per projectes com per contenciosos, una quantitat que el govern no ha facilitat. Si bé, la sotspresidenta Susana Herrada ha posat dos exemples clars que alhora són una mostra de com es poden arribar a encallar afers urbanístics: la Colònia Montserrat i l’avinguda Baixador. “El mateix arquitecte tècnic i el cap d’urbanisme fan contractacions a fora de l’EMD perquè ho necessiten”, ha dit Herrada.

La vocal d’Economia, Elena Degollada, ha estat clara donant xifres. Al 2019 l’EMD es va gastar 50.221,20 euros en contractes d’assessorament urbanístic i contractes d’advocats en contenciosos. Al 2020, amb l’activitat rebaixada per la pandèmia, la xifra es va situar en 31.201,57 euros. És a dir, gastar 48.800 euros és similar als altres anys i fins i tot una mica més baix dels exercicis no condicionats per la pandèmia. “Les persones que s’hi presenten explicaran i justificaran el cost”, reivindica la vocal, que assegura que cal un especialista per desencallar el servei.

Tot i el debat polític, les al·legacions s’han desestimat perquè, segons l’argumentació de la secretària-interventora, el motiu apuntat no es troba dins de les causes objecte de reclamació contra el pressupost. Un cop s’ha fet el primer pas per fer aquest contracte, de ben segur que l’oposició es mirarà amb lupa l’elecció ja que en un repàs de decrets que s’ha fet en la mateixa sessió plenària, ERC-MES i CUP-PC han advertit de la contractació de l’exalcalde i advocat Lluís Recoder en la defensa d’un cas de l’EMD, el que consideren que pot entrar en un conflicte d’interessos ja que, expliquen, és l’advocat contractar per l’Associació de Veïns de l’avinguda Baixador. El govern es defensa dient que no és incompatible almenys mentre l’associació no emprengui cap acció legal i, tot i així, s’ha compromès a revisar si hi ha algun altre cas en què pugui haver aquest possible conflicte d’interessos.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article