La Conxita es queda a casa: aturen el desnonament d’una pensionista al barri de Sant Domènech

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Desenes de persones convocades pel Sindicat de Llogateres s’han concentrat aquest dimecres al matí davant d’un immoble del carrer Estapé, al barri de Sant Domènech, aconseguint així aturar el desnonament d’una dona de 69 anys, pensionista i que a partir del mes vinent tindrà una resposta habitacional aconseguida pels serveis socials. El Sindicat explica que segurament es tracta d’un ajornament fins que pugui accedir al pis dels serveis socials. La Conxita (que demana que no publiquem el seu cognom) fa 45 anys que viu al pis amb un contracte a nom del seu exmarit, que seguia pagant el lloguer.

Segons explica, quan es van divorciar no la van informar de la possibilitat de canviar el nom del contracte però van arribar a un acord oral perquè l’exmarit seguís pagant la renda. Quan el seu exmarit ha deixat de pagar el lloguer, tampoc ha tingut la possibilitat de conservar el contracte al seu nom. Sense alternativa habitacional, la propietat va iniciar un procés per fer-la fora, amb una primera data de llançament el passat mes de març, que es va ajornar fins a aquest dimecres davant la intermediació dels serveis socials.

Tot i que gràcies a la tasca dels serveis socials, la Conxita ja té una resposta habitacional –un pis al qual podrà accedir a finals del mes vinent–, el jutjat ha ordenat el desnonament per a aquest dimecres. És llavors quan ha actuat el Sindicat de Llogateres. “L’Ajuntament arriba on arriba i els processos són molt garantistes”, explica Mariona Sòria, representant del Sindicat, “llavors actuem nosaltres perquè quanta més gent som més difícil és fer un desnonament amb garanties”. El Sindicat denuncia que en aquest cas el sistema ha fallat per totes les bandes, permetent-se una ordre de desnonament sense esperar a la resposta habitacional que ja està garantida.

“És un cas flagrant de vulnerabilitat econòmica d’una senyora pensionista que es queda sense ingressos i es troba amb un impagament del lloguer del pis on ha viscut durant 45 anys”, apunta Sòria, “a més no ha aconseguit que cap advocat li porti el cas de forma diligent i s’ha trobat amb una ordre de desnonament d’una setmana per l’altra”. La Conxita explica que el propietari és un gran tenidor que, entre d’altres, té tots els pisos de l’edifici del carrer Estapé. Però com que no ho ha pogut acreditar, no se l’ha pogut obligar a fer una negociació.

Dues persones accedeixen al domicili per desmuntar els mobles

Poc abans de l’hora de la convocatòria del Sindicat (9:30h.) dues persones han accedit a l’immoble, segons explica la Conxita, fent-se passar per periodistes. Ja dins de l’immoble han començat a dir que havien de desmuntar alguns mobles. Quan se n’han adonat que hi acudien en nom del propietari, Lorenzo González –segons ha publicat el Sindicat a Facebook–, els ha fet fora amb l’ajut de diverses persones que li feien suport dins de l’immoble.

Un cop ajornat el desnonament, dos agents dels Mossos d’Esquadra han identificat les dues persones que havien accedit a l’immoble. Anaven acompanyades de quatre persones més, algunes d’elles vestides amb monos de treball i dient a la premsa que eren operaris enviats per la propietat perquè “sempre que es buida un pis, fem una reforma”. Un grup de veïns han explicat a aquest diari que mai són grans reformes perquè se segueix sense instal·lar calefacció ni fer grans canvis però que amb un toc de pintura i alguna petita millora aconsegueixen apujar el preu del lloguer. L’immoble, segons el Cadastre, es va construir l’any 1960 i té 15 habitatges més un soterrani a mode d’aparcament i magatzem.

La Conxita ha aprofitat la presència dels Mossos d’Esquadra per explicar l’accés de les dues persones al seu pis. Posarà una denuncia per violació del domicili. Els agents han explicat a la veïna que ningú pot accedir al pis sense el seu consentiment ja que hores d’ara és el seu domicili i l’ha animat a trucar a la policia en cas que tornin a intentar accedir-hi. “A sobre la Conxita ha hagut de viure una violació de domicili per part d’unes persones que s’han identificat inicialment com a periodistes i s’ha trobat que li volien desmuntar els mobles”, apunta Sòria, “les males formes se superen perquè el propietari, a part de no voler negociar, ha fet entrar aquestes persones al pis”.

La concentració del Sindicat de Llogateres

Amb una convocatòria a les 9:30h., prop de mig centenar de persones s’ha concentrat al davant del domicili de la Conxita per impedir qualsevol possible actuació policial. A la concentració només han acudit dos agents dels Mossos d’Esquadra, que han parlat amb les treballadores socials. Les persones concentrades han cantat “la Conxita se queda en casita” i “força Sindicat!” i han desplegat una pancarta del col·lectiu. Després de donar-se a conèixer l’ajornament, s’ha dissolt la concentració.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article