L’oposició critica el retard en el pressupost del 2021 i demana que s’ajusti a la COVID-19

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Els dos partits de l’oposició han anunciat la presentació d’al·legacions durant el període d’exposició pública del pressupost del 2021, aprovat inicialment al març i pendent de l’aprovació definitiva que s’haurà de fer acceptant o rebutjant les al·legacions. Tant Junts per Sant Cugat com Ciutadans consideren que la proposta pressupostària del tripartit no s’ajusta a les necessitats derivades de la pandèmia. També ho van advertir en el debat de les ordenances fiscals –el marc d’ingressos del pressupost–, que es va aprovar definitivament al desembre. L’oposició, a més, critica que el pressupost no s’aprovarà fins al segon trimestre de l’any, una crítica que ja van fer l’any passat, quan l’aprovació definitiva no es va formalitzar fins al juliol.

Junts per Sant Cugat. Plans de xoc i ajustar-se al PAM

El primer grup de l’oposició ha presentat 36 al·legacions, tot criticant el govern per manca de transparència, per haver permès fer superàvit en un any en què diuen que calia fer més despesa pública per fer front a la crisi i per haver fet una proposta que, diuen, està desvinculada del Pla d’Actuació Municipal (PAM). A més, diuen que el pressupost del 2021 no incorpora algunes partides ja compromeses, sobretot pel que fa a serveis urbans, que s’hauran d’incorporar amb el romanent de tresoreria. Consideren que això és així perquè els comptes no quadraven i han hagut d’ajustar-los amb la reducció de partides. “Això és nefast perquè es genera una pilota i es tira endavant”, denuncia Carles Brugarolas, regidor de Junts.

Entre les al·legacions destaca la petició de quadrar el pressupost, la presentació pública del destí del romanent, la creació d’un pla financer a mig i llarg termini, l’ajust al PAM, la convocatòria d’una audiència pública en horari no laboral –i de cara a propers exercicis abans de l’aprovació inicial–, deixar de parlar d’un pla de 15-17 milions per a la COVID-19 –diuen que no és cert ja que s’incorporen partides com l’amortització de deute de l’exercici anterior–, no incrementar la despesa sense incrementar els ingressos i destinar els superàvits a fer plans de xoc per a la societat.

Demanen un pla de més de 6 milions d’euros per ampliar el capital social de l’ens públic que es consideri, de 2 milions per a fer suport al teixit productiu, de 500.000 euros per dotar d’una línia addicional de suport al teixit social i econòmic i de 3 milions com a fons de contingències. També preveuen incrementar partides per fer un projecte de centre de biomassa, per a la canalització de les aigües regenerades de la depuradora de Sabadell, per habilitar espais d’oci nocturn saludable i per subvencionar famílies vulnerables així com l’anul·lació de taxes com la de via pública i d’escombraries. Insisteixen amb altres mesures que ja havien demanat en el marc de la pandèmia com ara la creació d’una taxa COVID-19.

Alhora, proposen més dotació econòmica per al Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, per al pla d’agilització de les llicències i per a accions com millorar la connectivitat, per dotar pressupostàriament el projecte de l’avinguda Baixador i per recuperar l’assistència domiciliària, entre d’altres. Finalment, també proposen eliminar previsions com ara la de fer un centre públic d’emprenedoria –defensen el model publicoprivat–. Pots veure el conjunt de propostes de Junts aquí.

Carmela Fortuny, portaveu de Junts, i Brugarolas diuen que pretenen seguir negociant amb el tripartit tot i que parteixen d’“una discrepància molt profunda en el fons i en les formes”. També recorden que el retard en l’aprovació del pressupost suposa dificultar l’execució de moltes partides, especialment les inversions.

Ciutadans. Reforç de les mesures COVID-19 i reducció d’altres partides

El segon grup de l’oposició ha presentat 62 al·legacions, partint de la mateixa idea de no-adequació del pressupost a la crisi, criticant el retard en la tramitació i parlant de “calaixos de sastre”. El portaveu taronja, Aldo Ciprian, diu que hi ha 14 línies pressupostàries sense concreció que ascendeixen a 7,7 milions d’euros i per això demana definir aquestes partides com ara esclarint les subvencions que s’entregaran als clubs de la ciutat.

Partint del desacord en la vessant del ingressos, Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, lamenta que s’incrementi la pressió fiscal sobre la ciutadania. Alhora, demana prioritzar despeses com la de la cobertura de la piscina del parc Central així com reforçar-ne d’altres: un milió d’euros més per al manteniment de voreres i tres milions d’euros de suport al comerç i a les PIMES, entre d’altres. També demana treballar per un canvi d’usos de Can Quitèria.

Munia Fernández-Jordán, companya del grup municipal, demana 200.000 euros més per fer ajuts directes per la COVID-19, 130.000 euros per reforçar els serveis de salut mental, 100.000 euros per bonificar les famílies amb fills amb més d’un 33% de discapacitat i 200.000 euros per fer un projecte de ludoteques municipals. Per contra, Ciutadans proposa l’eliminació de partides com els 500.000 euros per fer el centre obert i espai jove al centre –que no ho consideren una prioritat–, reduir en 20.000 euros la partida d’horts urbans i en 120.000 euros els pressupostos participatius.

Ciprian posa en dubte partides com els 435.000 euros de leasing d’autobusos tenint en compte que la competència ara és de l’Àrea Metropolitana. També demana que l’Ajuntament absorbeixi els 4,4 milions d’euros del tribut metropolità perquè no es girin els rebuts a la ciutadania. Alhora, critica que es destinin 3 milions d’euros per als carrils bici i 125.000 euros per habilitar l’espai bar de l’Ajuntament.

Finalment, de cara a la negociació amb el tripartit, demanen prioritzar les subvencions –deixant de banda les del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament–, postposar l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), retirar la pancarta de la façana de l’Ajuntament, saber la intenció final del Ragull Centre i avançar en la construcció de la segona residència pública de gent gran. Tot i això, el grup municipal no confia en la negociació i tem que el govern es valdrà de la seva majoria per aprovar el pressupost sense aplicar canvis. A diferència de Junts, no han facilitat el document complet de les al·legacions tot dient que és un document de treball que pot canviar en el marc de les negociacions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article