El retard en el pagament de les subvencions pel monitoratge del temps de migdia posa en alerta les AFAs

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFAs) de les escoles públiques de la ciutat demana a l’Ajuntament que desbloquegi l’atorgament de les subvencions per al suport extra al monitoratge del menjador i del temps de migdia. És una mesura anunciada pel tripartit a principis del curs escolar tenint en compte que les empreses i entitats han hagut de contractar més persones per fer el monitoratge perquè han de respectar-se els grups bombolla de l’horari lectiu en motiu dels protocols establerts en l’àmbit educatiu per la pandèmia.

El compromís polític hi és però hores d’ara encara no s’ha convertit en una realitat i per això les AFAs adverteixen que la situació comença a ser inassumible per a les empreses, especialment, explica Lídia Menguán, membre de la junta de la Coordinadora, per a les que gestionen el temps de migdia i les extraescolars de molts centres educatius, com és el cas de Paidos. José González, membre de l’entitat, confia en l’atorgament de les subvencions tot i que per ara prefereix no fer més declaracions als mitjans.

“Les empreses no han posat una data límit però és evident que les petites no tenen un problema tan gros perquè han d’assumir menys monitoratge extra”, explica Menguán, “hores d’ara no sabem com començarem l’any vinent ni si es podran mantenir els grups bombolla”. A curt termini, diu la representant de la Coordinadora, el problema és que les empreses no tenen cap garantia oficial de l’atorgament de la subvenció i, per tant, troben dificultats per accedir a crèdit. La conseqüència, adverteix, pot ser que s’hagi d’incrementar el preu a les famílies, en alguns casos per sobre del topall permès.

Així ho van advertir el passat 15 d’abril amb un comunicat: “Al setembre del 2020, en una reunió amb totes les AFAs dels centres de primària públics del municipi, l’Ajuntament es va comprometre a treure una línia d’ajuts per tal de garantir que el sobrecost en el menjador escolar no recaigués sobre les famílies, tanmateix, hores d’ara, aquests ajuts no han arribat. Es tracta d’una situació similar a la viscuda amb els ajuts per a les activitats de lleure educatiu de l’estiu del 2020 que havien de rebre les AFAs que fins ara tampoc s’han fet efectius”.

Tres setmanes després d’aquest anunci, la situació segueix igual. La regidora d’Educació, Pilar Gorina, en va fer esment al darrer Ple municipal arran de la pregunta de Sandra Casat, regidora de Junts per Sant Cugat. “Les AFAs tenen tota la raó per estar amoïnades i pel retard”, va dir Gorina, “ens sap molt greu”. Part del retard, explica la regidora, és per la no-aprovació del pressupost del 2021, que tot just es troba en procés d’exposició pública. Per intentar agilitzar el tràmit, Gorina espera poder incorporar romanents de tresoreria acumulats al pressupost prorrogat del 2020.

La regidora va mantenir el compromís de paraula d’entregar els ajuts per una quantitat total de 480.000 euros. A més, va dir que es prioritzaria la revisió jurídica per sobre d’altres partides. Segons Gorina, l’acumulació d’ajuts per la COVID-19 és també un dels motius pel qual s’ha retardat l’entrega d’aquestes subvencions. No s’ha atrevit a posar una data exacta. El departament de comunicació de l’Ajuntament ha remès aquest diari a les explicacions que va fer Gorina en sessió plenària sense ampliar la informació sobre els canvis que s’han pogut produir posteriorment. Moltes entitats de la ciutat van viure la mateixa situació amb les subvencions del 2020.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article