Mobilitat i perspectiva de gènere, a la taula rodona de FOCUS

per Clara Ontañón

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

FOCUS és l'oportunitat de mirar de més a prop temes que afecten al municipi i que formen part del debat social. Pots trobar tots els articles del primer FOCUS, Cap a una mobilitat més sostenible, aquí.

Les possibilitats d'una mobilitat més sostenible i amb perspectiva de gènere ha estat el tema de la taula rodona organitzada per elCugatenc aquest divendres. La trobada ha estat moderada pel periodista Jordi Pascual i han participat Martí Rius, de l'Assemblea per la Promoció del Transport Públic; Sara Ortiz, del Col·lectiu Punt 6, i Alba Gordó, comissionada per l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat. La xerrada ha donat punt final a la setmana FOCUS, una nova secció d'elCugatenc que té l'objectiu d'aprofundir durant diversos dies en un tema clau de ciutat.

El debat es va encetar amb una reflexió de Gordó sobre la no mobilitat: "En aquesta pandèmia s'ha descobert que es feien molts viatges i potser no cal fer-ne tants". Ortiz ha rebatut dient que qui s'ha deixat de moure és la classe mitjana que pot teletreballar però que el transport públic segueix sent l'únic mitjà de moltes persones per moure's. Des de Col·lectiu Punt 6 es vol visibilitzar que la mobilitat és diversa i que no només és per anar a treballar o estudiar.

Martí Rius va defensar la necessitat de dissenyar un transport públic que mantingui una estructura de xarxa i que ofereixi la possibilitat de transbord: "A Sant Cugat el disseny de les línies d'autobusos actual és un plat d'espaguetis, un desastre". Des de l'Assemblea per la Promoció del Transport Públic s'han dedicat a dissenyar una xarxa alternativa. Rius, però, ha reconegut que és un disseny millorable i que, per exemple, no s'ha tingut en compte la perspectiva de gènere.

El debat es va estendre parlant de la bicicleta com a transport per a la vida quotidiana i de les barreres que es troba, com per exemple l'agressivitat per part dels conductors de cotxe i les violències masclistes. També s'han comentat altres temes com el servei de busos a demanda, la densitat dels barris, el Ragull Centre i la Zona de Baixes Emissions. També els comentaris de l'audiència, als quals els ponents van intentar donar resposta, han obert temes de discussió interessants.

Frases destacades:

- Martí Rius: "Mobilitat vol dir igualtat d'oportunitats"

- Alba Gordó: "Si parlem de mobilitat sostenible, parlem de societats emancipades, que els infants, per exemple, tinguin capacitat de desplaçar-se per les ciutats de manera segura"

- Sara Ortiz "La seguretat viària només s'entén en els sinistres i no s'ha tingut en compte la violència masclista ni que la percepció de seguretat limita la mobilitat de les persones"

- Alba Gordó: "L'aparcament de Ragull Centre es pot destinar a diversos usos"

- Martí Rius: "Està clar que el transport públic i la bicicleta no cobriran totes les necessitats de mobilitat ni ara ni d'aquí a deu anys"

 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article