Ajornen dues setmanes el desnonament d’una família amb dues menors al barri de l’Eixample

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una concentració del Sindicat de Llogateres ha servit per ajornar el desnonament d’una família al barri de l’Eixample. Els serveis socials han concedit un pis per a dues menors i la seva mare mentre la resta de la família –la germana i els seus pares– seguiran al pis fins d’aquí dues setmanes, període en què Marina, la llogatera que ha atès els mitjans, espera trobar una solució habitacional de la mà dels serveis socials. La família havia deixat de pagar el lloguer ara fa un any i no ha pagat els subministraments en cap moment.

La propietària, Àngels Garcia, s’ha personat al desnonament tot dient que només té dos habitatges en propietat –on resideix i el del desnonament–, que la família ha generat molts problemes i que mai han demanat revisar el lloguer. S’han posat sobre la taula versions contradictòries que no es poden contrastar perquè fan referència a converses entre la propietària i la llogatera. Segons Garcia, la família s’ha negat a pagar els subministraments i amb els diners estalviats per no pagar el lloguer s’hauria comprat una rulot. En canvi, la llogatera defensa que la propietària no els va permetre canviar de nom els subministraments, el que hauria impedit pagar-los, i que haver deixat d’abonar el lloguer es deu a haver-se quedat sense feina per la pandèmia.

“S’ha generat un moment una mica incòmode quan ha vingut la propietària mentre celebràvem haver ajornat el desnonament dues setmanes”, ha explicat Mònica Vila, membre del Sindicat, “podríem analitzar el cas individual però tenim una visió més global i sistèmica, amb gent a la qual es fa fora de casa”. La representant del col·lectiu diu que, més enllà de si la propietat és una gran tenidora o no, una família es podia quedar al carrer en cas de no haver aturat el desnonament previst per a aquest dimecres i que ja havia estat postposat fa dues setmanes.

Versions diferents

D’una banda, la propietària insisteix que no es tracta d’un desnonament d’un gran tenidor i que, a més, els inquilins “s’han negat a pagar els subministraments durant dos anys”. Diu que el lloguer ascendia a 950 euros mensuals però que en cap moment li van proposar rebaixar-lo: “Tot i això, he tingut un diàleg amb elles. Seria incapaç de fer una cosa així sense un diàleg”. Segons explica, l’advocat els ha dit que no és la primera vegada que la família es veia en una situació similar.

D’altra, la llogatera diu que la propietat s’ha negat a arribat a cap acord i que, després d’un any sense poder canviar el nom dels subministraments, els va entregar tots els rebuts pendents. “Vam rebre un correu de l’agència dient-nos que o els pagàvem en 15 dies o ens feien fora”, denuncia, “durant el confinament ens va treure els comptadors per deixar-nos sense subministraments però un jutge la va obligar a tornar-nos-els”. Segons diu, l’única forma de mantenir el pis seria pagant de cop tots els deutes pendents, una despesa que assegura que no poden afrontar.

Sobre el desnonament ajornat, Marina es mostra satisfeta en part ja que des del primer moment ha demanat un marge de dos mesos: “Els he dit que hi ha una llei que, quan acredites que no pots pagar en aquesta situació d’estat d’alarma, no permet que et desnonen en dos mesos”. Sobre l’acord amb els serveis socials, explica que hores d’ara no han pogut avançar perquè no es va poder desplaçar a les cites pel seu horari laboral. En tot cas, diu que es faran noves reunions i demana que sigui un ajut o resposta habitacional per a tota la família i a Sant Cugat.

La concentració del Sindicat

La convocatòria del Sindicat de Llogateres ha començar a dos quarts de 12 i s’ha desenvolupat sense incidents. Prop d’una vintena de persones s’han situat al portal de l’habitatge i han cantat en contra de l’especulació: “fora especuladors dels nostres barris”, “força Sindicat” i “no s’entén, gent sense casa i cases sense gent”. Quan una parella d’agents dels Mossos d’Esquadra s’han personat al lloc dels fets, han fet pinya a l’accés a l’habitatge.

Durant una bona estona els manifestants han restat immòbils mentre la propietària, la llogatera i els representants judicials i dels serveis socials negociaven l’ajornament. La negociació ha estat llarga i amb moments d’indignació per part de la llogatera, respostos pels manifestants amb més càntics. Finalment, poc després de la una, s’ha arribat a l’acord. Si no es troba cap resposta habitacional, el llançament es farà el proper 19 de maig.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article