L’Ajuntament contracta la representació legal en el cas de la renovació de l’autorització ambiental de Lubrizol per 169.400 euros

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions

Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

 

En forma de negociat sense publicitat –és a dir, escollint l’empresa a dit– la Junta de Govern del passat 27 d’abril va contractar l’assessorament jurídic i la representació legal del procés judicial obert per la renovació de l’autorització ambiental a Lubrizol a l’empresa Uría Menéndez Abogados per 169.400 euros (amb IVA). El contracte acabarà el 31 de desembre del 2022 o bé quan s’hagi esgotat el període dels recursos presentats fins tenir una sentència ferma.

S’ha optat per una adjudicació a dit per mantenir la mateixa defensa que s’havia contractat en les primeres fases d’aquest procés: “El contracte pel que es va adjudicar la defensa lletrada al despatx Uría Menéndez no incloïa la defensa en totes les instàncies judicials possibles, per tant, atès que cal comparèixer per a presentar oposició als recursos de cassació, tant autonòmics com estatals, plantejats en ambos procediments, cal encarregar la defensa jurídica a aquells professionals que millor podran defensar els interessos municipals”.

A més, el plec de clàusules administratives també argumenta el motiu de l’externalització: “La complexitat i laboriositat d’aquests contenciosos recomanen l’externalització d’aquests procediments en despatxos especialitzats que assumeixin totes les impugnacions d’actes administratius de naturalesa mediambiental. (...) Cal tenir en compte que en aquests moments els lletrats de què disposa l’Ajuntament estan dedicats a la tramitació i gestió ordinària dels expedients propis dels seus àmbits d’actuació, que en el cas de l’Ajuntament de Sant Cugat comporta un volum considerable de càrrega de treball que omple tota la seva jornada laboral”.

El passat 2 de juny el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’autorització ambiental de la planta santcugatenca de l’empresa química Lubrizol. La Generalitat va renovar l’autorització al 2016, que va ser recorreguda per l’Ajuntament de Sant Cugat amb els vots favorables de CiU, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC –i les abstencions de Ciutadans i PP–, llavors amb l’àrea d’urbanisme capitanejada per Damià Calvet. Ara és la seva conselleria la que ha presentat un recurs de cassació davant l’anul·lació de l’autorització promoguda amb el recurs municipal.

El consistori del moment va considerar que l’entrada en vigor d’un reglament europeu sobre classificació, envasat i etiquetatge de substàncies i mescles al 2015 suposava que Lubrizol havia d’adaptar-se a la nova normativa i, en conseqüència, tramitar una nova autorització ambiental en lloc de renovar la ja que ja tenia vigent. El TSJC va donar la raó a l’Ajuntament tot considerant que “no és certa l’afirmació segons la qual, en el cas de Lubrizol, a Sant Cugat del Vallès, no s’hauria produït cap modificació material o tangible de l’activitat”.

 

 

 

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article