Un Consell de Barri de presentació de projectes: Can Canyameres i passarel·la entre Volpelleres i Can Sant Joan

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatges: Ajuntament

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La presentació del Pla funcional de la masia de Can Canyameres i la proposta de passarel·la per unir Volpelleres amb el polígon d’activitats econòmiques Can Sant Joan han marcat el Consell de Barri del Centre-Oest celebrat aquest dijous per la tarda de forma telemàtica, en què també s’han recollit propostes i queixes del veïnat. El primer dels projectes, el de Can Canyameres, neix d’un procés participatiu i hores d’ara és un recull d’idees sobre els usos que ha de tenir la masia un cop estigui rehabilitada.

Arran del procés de participació, que ha estat posat en valor per diversos dels representants veïnals, s’ha acordat dividir l’edifici en tres parts. El més gran, el de trobada, on s’ubicarà la recepció, l’espai d’exhibició, un bar amb cuina freda... Es tracta de la zona de trobada i d’activitats diàries. A més, es preveu construir un nou espai on acollir la sala d’arts i un espai escènic amb camerinos. La primera planta de la masia serà l’espai de reflexió, on hi haurà espais de reunió i una aula de formació. Finalment, a la banda de la masia modernista es farà una sala de tallers i un espai tecnològic en planta baixa i bucs d’assaig a la primera planta. En total, 854 metres quadrats edificats, als quals cal sumar els 8.498 metres quadrats de l’exterior.

Així ho ha explicat Konstantina Chrysostomou, representant de l’empresa que s’ha encarregat de fer el procés participatiu per definir aquest pla d’usos. La masia s’incorporarà a la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) i també tindrà en compte la perspectiva de gènere pel que fa als espais, usos i il·luminació. Tot i la culminació d’aquesta fase del procés participatiu, l’objectiu és que la implicació de la ciutadania pugui seguir en forma de seguiment fins que les obres estiguin enllestides. Urbanísticament caldrà tramitar un Pla Especial i es preveu inaugurar el nou equipament al febrer del 2025. Mentrestant Chrusostomou ha dit que el veïnat demana fer ús de l’entorn de la masia amb dinars populars, cinema... per apropiar-se de l’espai.

Alberto Valcarce, representant de l’Associació de Veïns de Volpelleres, ha criticat que l’obra no es pugui enllestir fins al 2025 i ha demanat al govern que acceleri els terminis per arranjar l’espai. També ha demanat que les activitats que es preveuen fer a la masia, es puguin portar a altres indrets del barri mentre no estigui acabada l’obra. El president del Consell, Francesc Carol, ha dit que és impossible accelerar més els terminis perquè cal complir els tràmits de tramitació, contractació i execució.

El segon dels projectes, el de la passarel·la sobre l’AP7, tampoc està en una fase avançada. Segons ha explicat el regidor de Mobilitat, José Gallardo, arran del fracàs de la proposta anterior, que preveia aprofitar el pont existent però que no es va executar pels entrebancs amb el Ministeri, ara s’opta per una passarel·la separada perquè hi passin vianants i ciclistes. Es tracta d’una obra de 2,6 milions d’euros que finançarà l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que s’ha de fer sense tallar el trànsit de l’autopista. Hores d’ara no s’ha fet el projecte executiu.

El Consell de Barri d’aquest dijous també ha servit per escollir una de les propostes per a la instal·lació d’elements de joc a la part alta del parc de la Guineu. Finalment s’ha optat per la tercera de les opcions, que consta d’una pista de futbet i bàsquet, una tirolina i diversos elements de joc per a infants com uns gronxadors, elements per escalar i un tobogan.

Queixes per l’ús d’aparcament del camp de futbol que hi ha sobre la ronda nord i altres propostes

Entre les aportacions dels representants veïnals al Consell ha destacat una queixa reiterada: l’ús com a aparcament del camp de futbol que hi ha sobre la ronda nord. Una situació que es repeteix els caps de setmana per les persones que van al Mercantic. Segons Àngel Garcia i Tina Tost, dos dels participants al Consell, fins i tot han vist una persona amb una armilla per distribuir l’aparcament. Carol, que també és el regidor de Seguretat Ciutadana, s’ha compromès ha traslladar aquest afer a la Policia Local.

Sobre la taula hi ha hagut altres propostes com ara la d’urbanitzar el carrer Bellaterra i, amb aquesta operació, ampliar el pont que hi ha sobre la via dels Ferrocarrils a l’avinguda Rius i Taulet, convocar una reunió de les comissions de qualitat urbana i de seguretat, millorar el manteniment de les plantes i de les voreres i el bon estat dels contenidors. Els representants del govern han pres nota d’algunes de les propostes i s’han estès en les dues darreres.

Sobre les plantes, Gallardo ha dit que resten pendents de licitar el nou contracte de manteniment després de la impugnació i anul·lació d’un dels lots. Sobre les voreres ha explicat que es preveuen petites accions de manteniment i algunes de grans, com la del carrer d’Antoni Bell i Mare de Déu del Roser, on es canviarà el paviment per evitar que els autobusos el facin malbé. Sobre els contenidors ha dit que en un any hi haurà un nou contracte i un nou model de funcionament que explicaran en detall més endavant.

Finalment, el Consell d’aquest dijous també ha servit per fer un repàs a les propostes escollides en el marc dels pressupostos participatius. Alguns dels proposants han explicat les seves idees. Només Valcarce ha anat més enllà de l’explicació per preguntar si la proposta de millorar l’entorn de l’estany de la Guinardera substitueix el compromís municipal d’actuar-hi amb el pressupost ordinari. Segons Gallardo, es tracta de fases i el compromís es manté amb la proposta que sigui una operació finançada per l’AMB.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article