El personal interí i laboral de l’Ajuntament clama per la fixesa en una marxa en cotxe al centre de la ciutat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop d’un centenar de persones van participar en una marxa en cotxe –i alguns manifestants en bicicleta– diumenge al migdia pel centre de Sant Cugat per demanar a l’Ajuntament que garanteixi la fixesa del personal interí i laboral que porta anys –en alguns casos fins a 25– sense poder regularitzar la seva situació. Davant la possibilitat d’unes oposicions que suposarien un acomiadament massiu i un nou procés selectiu, els manifestants demanen que s’escolti les sentència europea de març del 2020 que demana a l’Estat espanyol la fixesa del personal interí en frau de llei.

La mobilització estava convocada a més de 35 ciutats de tota Espanya i es repetirà de forma unificada el proper 22 de maig a Madrid. “Existeix una evident manca de voluntat política i sindical per solucionar aquest problema, que afecta 900.000 famílies a tota Espanya”, van reivindicar en la lectura del manifest aquest diumenge a la plaça d’Octavià, “la mentida, el menyspreu a les víctimes de l’abús, o la simple inacció, s’ha instaurat en l’actuació tant dels principals partits polítics com dels sindicats majoritaris”.

“Aquesta indefensió i injustícia ha portat a 3 companyes a defensar els nostres drets amb una vaga de fam”, recull el manifest, “arrisquen la seva vida per denunciar una administració que ha abusat durant dècades del treball precari, i que ara pretén revictimitzar les víctimes de l’abús, ignorant l’abús comès, ignorant que ja vam accedir a la funció pública fa molts anys, que ja vàrem demostrar llavors, i hem seguit demostrant, dia rere dia, el nostre mèrit i capacitat...”

La situació a l’Ajuntament

El personal interí de l’Ajuntament representa un 60% de la plantilla. Es van començar a organitzar al novembre passat, creant el Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau de Llei de l’Ajuntament, del qual ha emanat la secció sindical de IAC-CATAC, que va participar en la mobilització del diumenge. Hores d’ara, però, resten pendents d’unes eleccions sindicals que s’haurien d’haver celebrat ara fa un any però que es van aturar per la pandèmia.

“Amb els nostres impostos es paguen contractes fraudulents; en qualsevol empresa privada, això suposaria una multa”, apunta Ana Domínguez, membre del Col·lectiu i participant a la manifestació del diumenge, “la fixesa és la solució, ja és constitucional”. Per a ella és important remarcar que les persones afectades estan formades i que van accedir a la funció pública mitjançant un procés de selecció impulsat per la mateixa administració.

El naixement de la reivindicació a nivell local va suposar l’inici de reunions entre les persones afectades i l’alcaldia però Domínguez considera que tot i la voluntat de diàleg encara no s’ha fet cap pas per aconseguir la fixesa. Pel camí s’han començat a posicionar els partits polítics. Podem –que no té representació a Sant Cugat– ha preparat una proposta de moció perquè s’elabori un informe per identificar la plantilla en contractes en abús de temporalitat i aturar les convocatòries d’aquestes places mentre s’insta al govern espanyol i al Congrés a fer una iniciativa legislativa per permetre la fixesa.

Domínguez valora positivament la iniciativa de Podem, que a Sant Cugat hauria de ser acollia per algun dels partits amb representació per poder-se tramitar. De fet, la representant del col·lectiu demana als partits polítics que es posicionin al costat de la reivindicació del personal interí i laboral. Pel que fa a la mobilització del diumenge, n’ha fet una valoració positiva, remarcant la importància de visibilitzar la lluita al municipi, una reivindicació que, segons el seu company Òscar Barril, potser repeteixen més endavant.

La marxa del diumenge va transcórrer sense incidents, alentint el trànsit als principals carrers del nucli i amb cotxes i bicicletes engalanats amb globus grocs i negres –colors de la convocatòria– i blaus –en referència a la Unió Europea–. Diversos vehicles anaven engalanats amb les pancartes que posteriorment es van desplegar a la plaça d’Octavià, on es va llegir el manifest final.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article