Les farmacèutiques santcugatenques rebutgen la liberalització de patents i demanen més col·laboració publicoprivada
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Captures de l'acte
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Grifols, Boehringer Ingelheim, Roche Diagnostics, Palex i Ferrer consideren que la liberalització de patents de la indústria farmacèutica és un error i que en el cas de la COVID-19 no serviria per incrementar la capacitat de vacunació. Així ho han explicat representants de les cinc farmacèutiques amb seu a Sant Cugat al Tribuna de Sant Cugat Empresarial d’aquest dijous. Per contra, les companyies defensen incrementar la col·laboració entre entitats privades i amb els governs per fer front a l’emergència sanitària i per aprofitar els fons europeus per a la recuperació econòmica.
Jose Terencio, vicepresident d’innovació de Grifols, ha estat especialment clar: “Les patents són essencials per catalitzar la innovació. La liberalització no tindrà un impacte important. El més important és posar més fàbriques i fer arribar més vacunes a la gent. Liberalitzar les patents no permet adquirir els coneixements d’anys de treball”. És una idea que ha reforçat el president i conseller delegat de Roche Diagnostics a Espanya, Jaime Vives: “Liberalitzar les patents és més populista que realista”.
“Compte amb simplificar que haver posat molts diners públics s’ha de traduir en liberalitzar les patents perquè només algunes empreses podien desenvolupar les vacunes gràcies als seus coneixements i, a més, no totes les empreses han rebut ajuts”, ha valorat Mario Rovirosa, chief executive officer de Ferrer, “no hem d’obrir la possibilitat que tothom pugui fer vacunes, seria un desastre”. El CEO del Grup Palex, Xavier Carbonell, considera que sense la liberalització, la vacuna pot arribar a tothom: “Si expliques com es fa un cotxe, altres empreses poden replicar-ho però sortirà un tipus de cotxe concret, no necessàriament el cotxe que busquem. Cal experiència”.
Els representants empresarials, mentre demanen aquesta protecció de la propietat privada de les patents, demanen que les administracions segueixin invertint més diners en la indústria farmacèutica. “Tinc molta esperança perquè hem demostrat que junts podem i ara ens cal un nou model col·laboratiu entre privats i amb el sector públic”, ha defensat el director general de Boehringer Ingelheim Espanya, Peter Plöger. Des de Roche demanen deixar enrere la centralització a mode d’“economia de guerra” que s’ha viscut durant els moments més complicats de la pandèmia per aconseguir més confiança en les empreses privades.
“Inicialment el govern obviava la indústria que ens dediquem a d’això”, ha apuntat Carbonell com a representant de Palex, tot recordant que empreses d’altres sectors es fan oferir per fabricar respiradors, mascaretes..., “es va treballar de forma reactiva i no proactiva”. Això s’acompanya de la manca de suports que la indústria farmacèutica considera que té per fer productes de qualitat. “Si vols entregar un producte molt econòmic has de tirar de proveïdors d’Índia, Xina... i aquesta dependència ens fa dèbils”, ha apuntat Rovirosa, representant de Ferrer.
Què suposa a la pràctica aquesta petició de col·laboració publicoprivada? Doncs que els governs estiguin disposats a anar de la mà de les empreses pel que fa a innovació. “S’han de posar molts fons en ciència i innovació perquè desenvolupar una vacuna en tan poc temps s’aconsegueix gràcies a la feina de molts anys previs”, ha defensat Terencio, representat de Grifols, “s’ha de tenir en compte que fer una investigació costa molts anys, molts diners i s’assumeix una tasca de risc altíssima”. Segons Vives, per a Roche els fons europeus obren una bona oportunitat de col·laboració: “Hem de fer projectes conjunts. Que el Ministeri de Sanitat prengui el lideratge pot anar millor que amb el Ministeri d’Indústria”.
El Ministeri s’ofereix per rebre propostes de les farmacèutiques
L’inici de l’acte ha estat marcat per una intervenció de Raül Blanco, secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que també ha posat en valor els fons europeus com un revulsiu per a la indústria farmacèutica i per a la reactivació econòmica en general, reivindicant-los com a política econòmica expansiva i no d’austeritat. Ha defensat que cal fer un pla de modernització del teixit industrial i avançar cap a la digitalització, el que l’executiu espanyol pretén acompanyar de línies de finançament i d’“un gran projecte tractor de país on es recullin la sanitat, la ciència (I+D) i la indústria”.
Amb aquest marc, Blanco s’ha posat a disposició de les empreses per establir el diàleg i rebre propostes de projectes. De fet, ha agraït l’esforç fet pel teixit productiu per subministrar materials bàsics per fer front a la pandèmia com mascaretes, gels... Segons el representat del govern espanyol, a l’estiu s’arribarà a l’objectiu de tenir un 70% de la població vacunada i es podrà tornar a la normalitat de forma gradual, tot conscients, però, que hi ha vacunes però no un tractament idoni quan es pateix la malaltia.
Cinc homes, cap dona
L’acte no ha comptat amb la presència de representants del govern municipal per denunciar la manca de paritat en la ponència. Aquest fet ha estat remarcat en la introducció de la sessió per la vicepresidenta de l’entitat, Concepció Curet, que ha defensat que treballen per primar el teixit empresarial, el coneixement i l’expertesa i que, en aquest cas, involuntàriament els cinc ponents han estat homes. Tot i això, ha defensat el teixit empresarial santcugatenc com a divers i igualitari. També ha posat en valor que les cinc empreses farmacèutiques tinguin seu a la ciutat i siguin sòcies de Sant Cugat Empresarial.
L’acte ha estat presentat per la periodista Marina Romero. El pots veure complet a continuació.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari