La Floresta Contra Fronteres es mobilitza en suport a Palestina en plena escalada del conflicte

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una trentena de persones s’han trobat aquest dimarts per la tarda a la plaça del Poble (Miquel Ros) de la Floresta, en una mobilització de suport a la vaga general convocada a Palestina en plena escalada del conflicte. La mobilització ha coincidit amb la concentració al davant del consolat d’Israel a Barcelona i ha tingut peticions com ara un embargament militar a l’estat israelià, acabar amb les complicitats polítiques amb aquest estat i cridar a sumar-se a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) així com animar les entitats i institucions a adherir-se a la campanya d’Espais Lliures d’Apartheid Israelià (ELAI).

L’acte, esdevingut una concentració carregada de mocadors palestins, una bandera palestina impresa, una pancarta de la Floresta Contra Fronteres i espelmes en mostra de condol per les víctimes, ha tingut forma de concentració amb la lectura d’un petit manifest de suport a la vaga general palestina. “La violència estructural de l’apartheid israelià es reflecteix a tot arreu, amb bombardejos indiscriminats a Gaza o amb linxaments promoguts per colons amb el suport de la policia i de l’exèrcit contra civils palestins”, recull el comunicat.

“Aquests atacs israelians no són nous i formen part de la Nakba continuada, la neteja ètnica del poble palestí per part d’Israel dels darrers 73 anys”, apunten, “el nostre deure és escoltar la crida del poble palestí que resisteix els brutals atacs d’Israel”. Més enllà de cridar al suport a la vaga i demanar la firma per instar el govern espanyol a fer un embargament militar a Israel, la concentració s’ha centrat en la petició de la campanya BDS i ha acabat amb càntics de “boicot a Israel”.

L’escalada del conflicte

Des del passat 7 de maig la tensió entre Israel i Palestina ha crescut. Unes primeres protestes al voltant de la mesquita Al Aqsa amb la intervenció policial israeliana van suposar 205 palestins i 17 agents ferits. El manteniment dels agents al tercer lloc més sagrat de l’Islam va ser respost per Hamàs amb el llançament de coets, alhora contestats per l’estat d’Israel amb el bombardeig de la Franja de Gaza.

Des de llavors s’han repetit els bombardejos creuats, especialment sagnants a Gaza, amb 217 morts, entre els quals 63 menors, segons l’agència Europa Press. També hi ha 1.500 persones ferides. Els bombardejos han afectat la societat civil i també llocs clau, com ara l’edifici on es trobaven els mitjans internacionals Associated Press i Al Jazeera o diversos edificis educatius de la Universitat Islàmica. Els bombardejos per part de Hamàs han suposat la mort de 10 persones a Israel així com la repressió a Cisjordània, on han mort 20 palestins, segons informa la mateixa agència, que també apunta que Israel ha mantingut els bombardejos mentre Hamàs va fer el darrer a les 6:15 hores del dimarts.

Segons publica el periodista santcugatenc Joan Cabasés a El Punt Avui, mai s’havien llançat tants coets des de la Franja de Gaza, amb 3.000 impactes sobre Israel durant la setmana passada. El sistema antimíssils de la cúpula de ferro ha impedit que creixi el nombre de víctimes mortals a Israel. Paral·lelament, l’ofensiva israeliana ha obligat 41.000 palestins a fugir de les seves llars.

Mentre el conflicte armat s’escala i les crides per la pacificació comencen a repetir-se per part de líders polítics internacionals, la situació també es complica a les zones on conviuen israelians i palestins, amb disturbis com el d’un suburbi al sud de Tel Aviv per atacar negocis palestins. La tensió s’ha mantingut i els enfrontaments s’han creuat, amb casos com el de l’atac a un professor jueu de 37 anys per part d’uns manifestants àrabs prop de la plaça Egged o l’incendi d’una marisqueria jueva, entre d’altres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article