Reconvertim el Camp de Golf guanya el Premi Torre Negra, amb un reconeixement a Arcadi Oliveres

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Tino Rubio

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La segona edició del Premi Torre Negra en reconeixement de la tasca de col·lectius i persones en defensa del medi ambient ha reconegut la plataforma Reconvertim el Camp de Golf, que proposa transformar el Camp de Golf de Can Sant Joan en un gran parc interurbà entre Sant Cugat i Rubí. El seu manifest té el suport de 59 entitats i més de 1.700 persones. El premi arriba poc després que la plataforma hagi elaborat una proposta d’ordenació del sector per compaginar la recuperació natural, l’ús agrícola i el d’oci.

El Premi Torre Negra ha estat convocat en aquesta segona edició per la Comissió Pi d’en Xandri +20, el Club Muntanyenc, Fridays for Future, Pol·len Edicions i elCugatenc. Al mes de març es va obrir la presentació de candidatures i a finals del mes passat el jurat, format per Miquel Vallmitjana (independent), Silvano Bendinelli (Club Muntanyenc), Elsa Compte (Fridays for Future), Mar Carrera (Pol·len) i Jordi Pascual (elCugatenc), va haver de decidir entre les nou candidatures rebudes.

“Per l’oportunitat de la proposta, que arriba un cop el camp ha entrat en desús i quan els consistoris dels dos municipis ja s’han posicionat a favor d’un parc interurbà, i per afavorir a la visibilització de la lluita en un moment en què l’Institut Català del Sòl (Incasòl) sembla disposat a recuperar l’ús de golf parcialment, guardonem la plataforma tenint en compte el component d’actualitat de la seva reivindicació i del propi col·lectiu, nascut al novembre passat i amb una gran mobilització al desembre”, s’argumenta al veredicte.

El jurat posa en valor la tasca de la plataforma i la vincula amb la lluita que als anys 90 va protagonitzar la Coordinadora d’Urbanisme Ciutadà (CUC) de Rubí en contra de l’obertura del camp de golf. “Al camp de golf esdevingut parc interurbà es podria tenir un espai obert per al gaudi quotidià però també podria ser emprat per Caus i Esplais i per recuperar l’ús agroecològic per fer créixer el teixit rural del Vallès, apostant així per la recuperació del món rural i el consum de proximitat”, apunta el veredicte, que també fa èmfasi en la reducció del consum d’aigua i l’eliminació del monocultiu de gespa com a valors en favor de la sostenibilitat i la biodiversitat.

L’atorgament del premi a la plataforma també fa èmfasi en la mirada comarcal de la proposta, no només per recuperar l’ús ciutadà d’un espai ara en desús sinó també pel valor d’interconnexió natural en el marc del corredor verd entre Collserola i Sant Llorenç, així com amb les àrees no urbanitzades del voltant de la serra de Galliners: “La conversió del camp de golf en un espai obert és, per tant, una aportació per evitar l’aïllament dels ecosistemes i aconseguir una comarca amb una millor relació entre l’entorn urbà i el natural”.

Els convocants del premi han entregat a la plataforma una escultura de fusta amb la silueta de l’àmbit de la Torre Negra i el logotip de la Comissió Pi d’en Xandri +20 en una roda de premsa celebrada aquesta tarda al Pi d’en Xandi. Mireia Gascon, membre de Rubí d’Arrel i representant del col·lectiu, ha agraït el reconeixement perquè dona visibilitat a la causa. També ha recordat que tot just la setmana passada van presentar una proposta de pla especial per definir els usos de l’espai. També per part de la plataforma, Adrià Garcia, sotspresident de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), ha posat en valor l’aposta de recuperació de la biodiversitat en ple corredor entre Collserola i Sant Llorenç.

Reconeixement a Arcadi Oliveres

Els col·lectius convocants del premi també han acordat fer un esment especial a la figura de l’economista i activista Arcadi Oliveres, que va morir el passat sis d’abril. El reconeixement a títol pòstum fa èmfasi en el decreixement: “L’Arcadi havia arribat a la conclusió que era impossible mantenir el creixement econòmic en els termes que aquest s’entén en el sistema vigent en un planeta finit i amb recursos finits. Seguir amb la lògica expansionista del capitalisme suposa a llarg termini canviar les condicions físiques i climàtiques que permeten el desenvolupament de la vida humana i de moltes altres espècies. És a dir, no fer un canvi radical d’aquest model de creixement suposa abocar-nos al no-futur”.

La menció té forma de carta, que s’adjuntarà al llibre de condol que hores d’ara acull l’Ajuntament i que posteriorment rebrà la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), entitat que presidia Oliveres, abans d’entregar-lo definitivament a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Neus Sotomayor, representant de la Unipau, ha posat en valor la força d’Oliveres i s’ha emocionat per recollir reconeixements en el seu nom: “Segur que estaria content de rebre la carta i de veure que hi ha la plataforma i col·lectius, que la gent segueix en actiu per transformar la societat capitalista que cada vegada denunciava més”. Àlvar Roda, també en representació de la Unipau, ha posat en valor les lliçons que moltes generacions han après gràcies a la feina d’Oliveres.

“L’Arcadi va ser capaç de generar lligams entre els moviments socials, fent evident que la lluita per la justícia global és una xarxa de reivindicacions que es complementen i que no s’entenen per separat”, apunta l’escrit, “l’Arcadi era, i encara ho és en el seu llegat, una ment que ens ha ajudat a construir l’alternativa i a teixir aliances per un món més just”. El reconeixement acaba amb un: “Arcadi, t’estimem i seguirem la teva lluita, que és la nostra”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article