L’activista trans mexicana Regina Zoe Magallón és a Sant Cugat en el marc del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: captura de l'acte de presentació del programa

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“Ens estan assassinant”. La primera dona trans reconeguda a l’estat de Colima, la mexicana Regina Zoe Magallón, va fer el trànsit al 2015 i la seva referencialitat l’ha portat a estar perseguida a Mèxic. Ella és una de les participants a la XI edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, una iniciativa del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la col·laboració de 27 municipis catalans i altres entitats, que cada any porten a Catalunya defensors dels drets humans i activistes perseguits als seus països.

Zoe Magallón està fent una estada a Sant Cugat i participarà el proper 26 de maig en un acte del programa pro-drets humans a l’institut Arnau Cadell. És l’única activitat de Ciutats Defensores dels Drets Humans hores d’ara prevista a la ciutat. En la presentació del programa celebrada el dimarts passat a Sant Boi de Llobregat, l’activista LGTBIQ+ va dir que la comunitat trans mexicana està sotmesa a violència, assassinats, desaparicions, manca de drets laborals i de salut: “Cap partit accepta que una dona trans assumeixi un lloc polític. No se’ns donen oportunitats”.

Va aconseguir registrar el canvi d’identitat al 2015 gràcies al suport d’una associació. Com que llavors era obligatori ser resident a la Ciutat de Mèxic per fer el pas, posteriorment va iniciar una lluita perquè aquest dret es reconegués al seu estat. La seva lluita va servir perquè al 2019 es reformés el codi civil per permetre que les persones trans puguin canviar la seva acta de naixement. Implicada en col·lectius com Inclusión, ha estat amenaçada i agredida, especialment des que va anunciar que es presentaria a les eleccions per l’alcaldia de Tecomán. Finalment ha hagut de marxar del seu país.

“El que faig com a activista és donar visibilitat a la comunitat trans i lluitar contra l’estigma que la societat ens ha imposat a tota la comunitat”, explica en una entrevista feta en el marc del programa de Ciutats Defensores, “ens classifiquen i ens encasellen en el món laboral, també, com si només poguéssim de treballar de prostitutes o d’estilistes”. Tot i els passos aconseguits, explica que hi ha canvis legislatius a aplicar a molts altres estats de Mèxic i, sobretot, molta feina a fer per acabar amb els assassinats i les agressions.

En l’onzena edició de Ciutats Defensores hi participen 14 defensors i defensores de diversos països: Guatemala, Colòmbia, Nicaragua, Mèxic, Hondures, Filipines, Kènia, Ruanda, Palestina i el Salvador. L’objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i fer incidència política i social, a la ciutadania en general però especialment amb activitats als centres educatius. Hi participen 27 municipis però, a diferència d’anys anteriors, no es faran gaire actes físics ja que en aquesta edició la major part de les activitats seran virtuals.

A la presentació del dimarts passat van participar l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon; l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila; la directora de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, Estel·la Pareja, i l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda. Tots ells van posar en valor la tasca de conscienciació del programa amb esments especials a la vulneració de drets humans que durant les darreres setmanes s’han produït a Colòmbia i a Palestina. També hi van participar diverses defensores, que van explicar breument les seves vivències.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article