“Boicot Israel”: mobilització propalestina en ple alto al foc després d’onze dies de bombardejos

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 200 persones s’han concentrat aquest dissabte per la tarda a la plaça de la Vila en solidaritat amb Palestina en ple alto al foc després d’11 dies de bombardejos i escalada del conflicte. Amb banderes palestines, pancartes i càntics a favor de Palestina i pel boicot a Israel, els assistents han demanat posar fi a qualsevol tipus d’intercanvi militar o de seguretat amb Israel, prohibir el comerç amb els assentaments il·legals, fer suport a la creació d’una comissió de recerca de les Nacions Unides per investigar la comissió d’un crim d’apartheid contra el poble palestí i assegurar que cap empresa catalana i espanyola es lucri amb la vulneració dels drets humans a Palestina.

Aquestes són les peticions que, en la lectura del manifest, s’han fet a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat espanyol. De cara a la societat civil, demanen escoltar la crida de la societat civil palestina en el marc de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’Estat israelià mentre aquest no assumeixi: la finalització de l’ocupació i colonització de terres àrabs ençà el 1967, la destrucció del mur, el reconeixement dels drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel i el respecte, protecció i promoció del dret de retorn a les cases i propietats dels refugiats palestins.

“La pressió d’Israel contra els territoris palestins ha estat constant des del 1948, però ha incrementat la violència en els últims dies fins a l’alto al foc provisional acordat recentment”, apunta el manifest, “un cop més les forces d’ocupació de l’Estat d’Israel s’han posat en marxa per expulsar els veïns i veïnes del barri de Sheik Jarrah i confiscar-los les seves cases”. L’escrit recorda la repressió al voltant de la mesquita d’Al Aqsa en ple mes del Ramadà, on la policia israeliana ha tornat a actuar tot i l’alto al foc, i la intensificació dels bombardejos durant les darreres setmanes.

Les darreres dades anunciades per l’agència EFE deixen un balanç de 219 morts i 1.520 ferits a Gaza després de 10 dies de bombardejos. Segons l’Estat d’Israel 130 de les persones mortes eren milicians. De la banda israeliana, hi ha 12 morts, 10 de les quals per l’impacte de coets –tenint en compte que Israel té l’anomenada cúpula de ferro, que segons l’exèrcit israelià hauria permès interceptar un 90% dels 3.750 coets llençats per Hamas–, i 312 ferits.

Des que el passat 7 de maig va créixer la tensió entre Israel i Palestina arran d’unes protestes al voltant de la mesquita d’Al Aqsa, l’escalada bèl·lica també s’ha traduït en l'arribada del conflicte a les zones israelianes on conviuen israelians i palestins ja que alguns jueus s'han organitzat per cremar les cases dels palestins, que en alguns casos també s'han organitzat i han respost amb accions com l'atac a un professor o l'incendi d'una marisqueria jueva. La primera reacció local a Sant Cugat va ser el passat 18 de maig a la plaça del Poble (Miquel Ros) de la Floresta, on una trentena de persones es van solidaritzar amb el poble palestí i van cridar al boicot a Israel en una convocatòria de la Floresta contra Fronteres. El passat dijous Arran va fer una pintada a la porta de la seu d’HP a Sant Cugat, tot apuntant-la per subministrar serveis i tecnologia a les forces militars israelianes.

La convocatòria d’aquest dissabte ha estat una crida de diverses entitats com ara diversos esplais, Arran, Cal Temerari, l’Aplec Jove, el Centre Islàmic del Vallès, el Senglar Cultural, Dissidència Sònia, Endvant, la Xesca, Hora Bruixa, l’Assemblea pel Clima, la CUP, el Sindicat de Llogateres, la Floresta contra Fronteres i Vallès sense Fronteres. Sant Cugat en Comú també ha cridat a participar en la mobilització. La concentració s’ha desenvolupat sense incidents entre crits de “Palestina llibertat” i “boicot Israel”, entre d’altres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article